Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A szenvedésről

Imádság

Istenem, a szenvedésben hozzád menekülök, hogy hallgass meg engem! Amikor megbetegedtem, megbomlott bennem az épség, az egészség. A jelek arra mutattak, hogy ezen állapotom segítségért kiált. Hamar beláthattam, hogy önmagamnak nem lehetek orvosa.

Uram, Jézusom! A betegség legtöbbször szenvedéssel jár. Arra hívsz, hogy belépjek a szenvedés iskolájába, amelyben Te magad vagy tanítóm és mesterem. Te, aki értem szenvedtél a kereszten, aki a fájdalmak férfia vagy, betegség ismerője, Te tudod, mi a szenvedés. Te lettél orvosom, aki a szenvedésből engedelmességet tanultál. Azt mondtad: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek.” Mégis, kezelhet bár a legjobb orvos, kaphatom tőle bár a legjobb orvosságokat, de ha nem lépek be a Te iskoládba, akkor hiábavaló lesz a kezelés. Sőt mi több, egészségtelen lesz a gyógyulásom is.

H.B.

 

„Szenvedni annyi, mint diadalt aratni:

Óh hány éles vasnak kell rajtunk faragni,

míg méltók nem leszünk, hogy az Ég királya

beállítson majdan szobros csarnokába.

Krisztus Urunk, segíts meg!” Babits Mihály

Isten igéje mindig érvényben van!

A Debreceni Klinika egyik folyosóján rendszeresen be van kapcsolva a TV nyilván azért, hogy „szórakoztassa” a betegeket. Amíg ott sokszor félnapokat várakoztunk, volt idő figyelni az emberek reakcióit. A legkülönbözőbb műsorokat láthatták-hallhatták a betegek. Amikor éppen az Önök kérték c. műsor ment, a kabaré jelenetekre szintre oda sem figyeltek, nem nevetett senki, mivel nem voltak érvényben. Ekkor váratlanul megszólalt egy „másféle hang” Molnár Mária előadásában Babits Mihály: Zsoltár gyermekhangra c. verse.

„Az Úristen őriz engem, mert az Ő zászlóját zengem....” S kell, hogy az Úr áldja, védje, aki azt énekli: Béke.”

Döbbenetes hatása volt! Mindannyian megtapasztaltuk, hogy ott a klinika folyosóján ez a hang, ez az üzenet, az Istenről szóló beszéd volt egyedül „érvényes” és aktuális, mert Isten Igéje mindig érvényben van!

Pilinszky János egyik írásában így vall erről. Amikor a háború utolsó hónapjaiban be kellett vonulnia katonának, hátizsákját könyvekkel tömte tele. Amint teltek a napok, csak teher lett számára és elmondása szerint egymás után dobta ki a vonatablakon a világirodalom remekeit.

Végül mind kidobta őket, mivel ahogy Ő fogalmazott: „Nem voltak érvényben”. Egyetlen könyv maradt vele mindvégig. Ez az egyetlenegy a Szentírás volt, mert csak a Biblia volt érvényben akkor is és ma is.

NINCS ÉRVÉNYBEN MÁS, CSAK AZ EVANGÉLIUM, AZ EVANGÉLIUM VISZONT MINDIG ÉRVÉNYBEN VAN!

JézusnÁl keresni megoldást!

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan,akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.”Máté 11,28

Mindannyian Jézus Krisztusra vagyunk utalva! Csodálatos az Ő jelenlétében élni!

Jézus nevére, hírére, mindig megdobbant az emberek szíve, és tömegek özönlöttek hozzá, mert látni, hallani akarták Őt! Jöttek mindenfelől, minden gondjukkal, bajukkal. Kétségbeesett anyák hozták gyermekeiket! Betegek hozták sebeiket!

Gyászolók hozták fájdalmukat, könnyeiket, mivel tudták, hogy a legjobb helyre hozzák!

Jézus mellett rendkívüli módon élték át Isten jelenlétét. Kimondhatatlan biztonságban érezték magukat, megnyugodtak, szinte magukról is megfeledkeztek. Éhezték, szomjazták és itták szavait, az igazság beszédét, melyek úgy hatottak, hogy nem maradhatott semleges egyetlen ember sem! Szelíd szavai csontokat törtek, szívig, lelkük mélyéig hatottak, megsimogatták a megtérő bűnösöket, a megvetetteket, az árvákat, a szegényeket, az elesetteket, a betegeket, mert szavának ereje volt, mivel beszéde lélek és élet, és örök!

Jézus nélkül nincs remény!

Az Úr Jézus jelei, csodái, gyógyításai térdre és imádatra késztették a jelenlévőket és minket is, mai tanítványait! Kegyelmes tettei mindig az irántunk való könyörületből, szánakozásból, együttérzésből fakadtak, amelyek nyomán a gyógyultak ujjongva dicsérték Istent. Őáltala a megkötözöttek megszabadultak, a vakok láttak, a bénák jártak, a süketek hallottak, a leprások megtisztultak és halottak támadtak fel.

Jézus ma is kegyelmet, életünkre teljes megoldást kínál: Az elveszetteknek menekülést, a sötétben járóknak világosságot, a betegeknek gyógyulást, a megalázottaknak igazságot, követőinek megnyugvást, békét és üdvösséget, örök életet!

Hálaadással fogadjuk el drága ajándékait, mert Jézusnál jobban senki sem szeret minket! Azért, hogy megmentsen, értünk áldozta életét a kereszten.

„A mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” Ézsaiás 53,5

***

Drága Megváltóm, Úr Jézus Krisztus!

Áldalak Téged, hogy én is átélhettem a veled való találkozás örömét, és megismerhettem a legdrágább áldozatot, melyet értem hoztál a kereszten. Egyedül Te ismered a szívemet, és látod, hogy csak Tőled várhatok segítséget.

Hálát adok, hogy törődsz velem, és köszönöm, hogy nem kell kétségbeesnem a bajban.

Úr Jézus, Te vagy az Élet és a Remény!

Hiszem, hogy számodra nincs lehetetlen, ezért kérlek, hogy könyörülj rajtam.

Őszinte, gyermeki hittel bízom Benned!

Legyen meg a Te akaratod az életemben!

Ámen


LÁTÓVÁ TETTÉL

Köszönöm, Uram, a fájdalmakat,

a sok borús napot köszönöm,

mikor vállamra keresztet raktál

és kevés volt az örömöm,

a hallgatást, a némaságot,

mikor titkaidból semmit se láttam,

mert szememre hályogot húztál

és gyötrődtem bartimeusi lázban!

Áldalak, Uram, mert jó vagy,

a szenvedést is addig méred,

míg szelíd alázatra hajlik,

megcsendesedik a nyugtalan lélek,

míg fény ragyog a sötét szemeken.

Ma újra látóvá tettél, Téged látlak.

Köszönöm, hogy dicsérni tudlak,

hogy nem adtál oda az örök halálnak!

Petrőcz Lászlóné

***

„Íme, áldásul volt nekem a nagy keserűség, és Te szeretettel kivontad lelkemet a pusztulásnak verméből, mert hátad mögé vetetted minden bűnömet!”

Ézsaiás 38,17

 

***

Az Úr Jézus Krisztus mondja:

„Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is meg fogják tartani." (János 15,20)



„A zsinagógákból kizárnak titeket, sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez."
(János 16,2)

 

„Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek." ( Máté 5,10-12)

 

 

Trencsényi László
református lelkipásztor

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 104, összesen: 662029

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.