Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A lelki fronton helytállni az üdvözítő KRISZTUS-HITBEN


"Vigyázzatok,  álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!" (1Korinthus 16,13)

„Mert mindnyájunknak leplezetlenül kell odaállnunk a Krisztus ítélőszéke elé.” (2Korinthus 5:10)


Az emberiség ma még a kegyelmi időben él. De ez nem lesz mindig így.
Isten türelme sem végtelen és egyszer lejár a kegyelemi idő.
A Szent Biblia szerint igenis minden „megtéretlen” embernek van felelőssége. Igenis lesz következmény, elszámoltatás, felelősségre vonás, számonkérés, lesz jogos és igazságos ítélet.
Ha valaki nem tér meg Istenhez, kétségtelenül elhangzik majd fölötte az ítéletes és végzetes kijelentés. Az Úr Jézus így szólt: „Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé!” És hirtelen (azonnal) elszáradt a fügefa.” (Máté evangéliuma 21,18-19)
Ebben az Igében Isten hatalmát és azonnali ítéletét láthatjuk.
Ezzel akar minket MAGÁHOZ TÉRÍTENI.
Ezzel akar minket fölrázni a közömbösségből, a lelki elkényelmesedésből, a lelki tespedtségből, a lelki halálból.

Ott és akkor az Úr Jézus számonkérése váratlan volt.
Ott és akkor minden szemtanú számára nyilvánvaló és egyértelmű volt Isten hatalma és ítélete.
Ott és akkor nem volt haladék, nem volt türelmi idő, hanem a kimondott ítéletes Ige azonnali halállal járt.
Feltehetjük a kérdést, hogyan viszonyulnak az Úr Jézus Krisztushoz ma a hitetlenek, a gonoszok, a tisztátalanok, az engedetlenek, a megátalkodottak?
Egyszerűen nem veszik komolyan, mellőzik Őt, megvetik, elutasítják, ellenszegülnek, sőt kikérik maguknak, és kihívóan, büszkén demonstrálják ellenérzésüket.
Mivel Isten Igéje iránt ennyire megátalkodottan érzéketlenek, ezért ők menthetetlenek!

„A tisztátalanoknak és a hitetleneknek
semmi sem tiszta,
sőt szennyes mind az elméjük,
mind a lelkiismeretük."

(Titus 1,15)

Korunkban nem túlzás a lelki értékek válságáról beszélni.
Manapság a sok névleges keresztyén nem is akar már a krisztusi alázat útján járni, ez nem illik bele személyes elképzeléseibe; sokkal kényelmesebb számára a bűnbánat, bűnvallás nélküli érzelmi "olcsó, szórakoztató" keresztyénség.
Az ilyenek, nem is akarnak már tudni az ÍTÉLŐ Istenről, hanem inkább csak a szeretetről szeretnek hallani, elsősorban a „jólét, a kényelem és a siker evangéliuma” érdekli őket.
Ilyen tévelygők mindig voltak és ma is vannak, akiknek „viszket a fülük", akik nem akarják az egészséges tudományt hallani és a saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat (2Timótheus 4,3-4).
Az ilyenektől haladéktalanul el kell határolódnunk.


„Sokan az új keresztyén mozgalmakhoz, különböző vallásos áramlatokhoz (irányzat, lelkiség) tartozók, Krisztusban CSAK a „barát"-ot látják, és igen sokszor szinte csak PAJTÁSKODNI akarnak az Úr Jézus Krisztussal.
Nekünk, reformátusoknak sokkal hatalmasabbnak, szentebbnek, félelmetesebbnek azaz teljes mértékben Megváltónknak is kell látnunk Krisztust, tehát KIRÁLYNAK és BÍRÓNAK is, mert ezt kívánja tőlünk a református krisztusszemlélet komolysága.”
(Dr. Sebestyén Jenő)


„Az elvetettek megtudják: az utolsó napon meddő lesz minden kifogás, amivel most áltatják magukat. Azt képzelik, megvetésükért nem jár büntetés? Az Úr azzal dönti porba önelégültségüket, hogy rámutat: egykor majd (bár túl későn) rá fognak érezni arra, AMIT MOST SEMMIBE SEM VETTEK.”
(Kálvin János)


Jézus Krisztus nélkül minden és mindenki reménytelen!
Az Ige szerint Nélküle mindenki kárhozatos állapotban van!
„Aki hisz őbenne, el nem kárhozik; aki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.." (János 3,18)
Nélküle valóban nincs megoldása az életnek.
Nélküle csak a csalódások sorozata vár.
Nélküle csak torlódnak és gyűlnek a gondok, a bajok és a lelki sebek lekezeletlenek maradnak.

A Szent Biblia szerint nincs nagyobb baj, mint ha valakit felkészületlenül, hitetlenül (Krisztus nélkül) ér a halál pillanata, mert nincs más hátra mint: „Az ítéletnek valami rettenetes várása és a tűznek lángja, a mely megemészti az ellenszegülőket." (Zsidók 10,27)
Boldog ember az, aki Jézus Krisztusban tisztán hisz, Őt ismeri, szereti és szeretve követi.
Ő az egyetlen esély!

Csodálatos, hogy ma még van lehetőség Ővele életünket rendezni, vele élni:
megmentetnek lenni, szeretetében örülni,
kegyelméért naponta hálát adni,
jóságát megköszönni,
mennyei jelenlétét, békességét tapasztalni,
vezetésének boldogan engedelmeskedni.
Csodálatos a mi Megváltónk az Úr Jézus Krisztus!
Ahhoz, hogy megmentsen, mindent vállalt értünk, az életét áldozta értünk a kereszten.
Senki sem szeret jobban, mint Ő!
Csodálatos Ővele élni e földön boldogan és a mennyben örökké!

Az Úr Jézus mondja: „Bizony, bizony, mondom nektek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van: sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe.” (János 5,24)

Budapest, 2022. január 30.
Trencsényi László
református lelkipásztor

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 465, összesen: 662390

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.