Nyomtat Elküld Olvasási nézet

***

 

Mihez hasonlítja a Szent Biblia a keresztyéneket?

 

A „Ti vagytok.." kijelentések magyarázata

 

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

***

„Ti vagytok a földnek sója" Máté 5,13

A mennyei íz

 

Az Úr Jézus Krisztus életszerű, eleven hasonlatait hallva, mindig elgondolkodhatunk jelenlegi állapotunkról, mert ezeket a hiteles képeket Isten készíti az Ő gyermekeiről, figyelmeztetésként, okulásként, de soha nem azért, hogy elbizakodjunk.

Tudjuk, hogy a só, mint életfontosságú elem jelen van az élet minden színterén. Olyan különleges tulajdonságai vannak, hogy ízesítőszerként, tartósítószerként, fertőtlenítőszerként és gyógyszer alapanyagként is széles körben alkalmazzák! A só nélkülözhetetlen a mindennapi életben. Különösen akkor értjük meg igazi értékét, ha belegondolunk, hogy milyen lenne a világ só nélkül: keserű, romlott, fertőzött és beteg!

Ugyanilyen nyomorúságos állapotban szenvednek lelki síkon is mindazok, akik Jézus Krisztus nélkül élnek!

Az Úr Jézus, amikor a tanítványait a sóhoz hasonlítja, azt a felelősségteljes küldetést hangsúlyozza, amelyet minden keresztyénnek, mint a „jó sónak" teljesíteni kell!

Ahová ugyanis a só esik ott előbb, vagy utóbb hatni kezd, mert így végzi el fontos küldetését. Hatása érzékelhető lesz, és kimutathatóvá válik. Ha ez mégsem így történik, akkor az már nem is só, hanem csak szemét.

Jaj annak a sókristálynak, amely nem tud, vagy nem akar beolvadni! „Nem jó az semmire hanem, hogy kidobják és eltapossák az emberek!"

 

Mi milyen keresztyének vagyunk?

Isten úgy szórt el minket is a földön, mint a jó sókristályokat, azzal az életbevágóan fontos feladattal, hogy adjuk tovább az Úr Jézustól kapott mennyei ízt.

Hirdessük Isten kegyelmét, a bűnbocsánat és a feltámadás drága evangéliumát ennek a megkeseredett, ízét vesztett, Istentől elszakadt gonosz világnak.

Isten, nemcsak ideig-óráig, hanem örökre akarja átmenteni a romlás útjára tévedt, a züllés és szenvedélyek fertőjébe merült, megkötözött embereket. „Fertőtleníteni" akarja az egyetlen hatásos fertőtlenítőszerrel a bűn halálos kórjában élőket. Gyógyítani akarja a gyógyíthatatlanokat és a sebeket bekötözni a Krisztus szeretetével.

Boldogok vagytok ti, földnek savai, akik az Úr Jézus Krisztus áldott Igéjét „ízét" kaptátok, ne tartsátok magatokban, hanem hirdessétek Őt, olyan természetes egyszerűséggel, panasztalanul, amint a jó só is végzi a maga küldetését.

 

 

***

„Nem tudjátok-e, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szentlélek temploma, amelyet Istentől nyertetek" 1Korinthus 6,19

A Lélek temploma

 

Sokféle templom létezik a világon, de ezek közül a legkülönlegesebb az, amelyről most hallunk az Igében. Hogyan és miként lehetséges az, hogy az élő Isten az egyszerű embert templomnak nevezi?

A jeruzsálemi templomról tudjuk, hogy az Isten jelenlétének a helye volt. Jellemzője a mindennapi áldozat és az igehirdetés, ahol a tisztaság, a béke, a nyugalom és az áhítat volt a meghatározó, ahová tilos volt minden idegen számára a bemenetel.

 

Tudjuk, hogy minden ház építése a tervezéssel kezdődik, majd az alapozással folytatódik, de ha a terv és az alap rossz, akkor az egész épület hitvány lesz. Így van ez a lelki házzal is. Mindenki épít lelkében is valamit: szép terveket, álmokat-vágyakat és így mindenki folyamatosan épül valamivé.

 

Jaj de sok eltékozolt emberi élet válik mégis rozoga düledező viskóvá, mint a megrepedezett, megroggyant, hitványul megépített ház, mert valahol, valami nagyon elromlott!

Testvér, Isten minden embert, téged is templomnak tervezett és az alapot is elkészítette, hiszen azért adta egyszülött Fiát Jézus Krisztust, hogy Ő lehessen életed sziklaalapja.

Életed csak akkor lehet Isten templomává, ha behívod-befogadod őt a szívedbe és neki szenteled hátralévő életed.

Amit az Úr Szentlelke által megtisztított, az már nem tisztátalan!

Az életed ettől kezdve igehirdetéssé is válik, mert az Úr Igéjét szólja a szád és hirdeti az életed, mert mindennapi hálaáldozat van a szívedben hálából a Krisztustól kapott szabadságért a bűnbocsánatért!

 

Ha már a Lélek templomaként a tisztaság, béke, nyugalom és az áhítat helye lett  a szíved, becsüld meg ezt a kegyelmet és ne rombold tovább Isten drága ajándékát, se szenvedéllyel, se tékozlással, semmivel!

Vigyázzatok hogyan éltek: „Aki Isten templomát, megrontja: megrontja azt az Isten, mert az Isten temploma szent és ez a templom ti vagytok." 1Korinthus 3,16

 

 

***

„Mert Krisztus jó illata vagyunk Isten dicsőégére." 2Korinthus 2,15

A mennyei illat

 

Isten a Szentírásban egy újabb természeti képpel gazdagít minket,- az illat jelképével.

Csodálatos, Isten teremtett világa. Illatok milliárdjait hordozza a szél.

Minden élőlénynek saját illata van.

Vannak kellemes és taszító illatok is. Ezek mind rendkívül fontosak az állatok és a növények világában is.

A kellemes illatok zenéjétől viszont harsog a világ, boldog a szív és felüdül a lélek.

Ezzel a szép és nemes feladattal küldi el Isten is a gyermekeit a világba, mint a mennyei illat hordozóit.

Mi keresztyének ma még a Krisztus jó hírét, mint jó illatot hordozhatjuk, ebben az illattalan, meghasonlott, bűnnel megfertőzött, a romlás bűzét árasztó gonosz világban!

Azért lett ilyen a világ, mert a bűn miatt minden megromlott!

Csak Krisztusnak van hatalma visszaadni a világ eredeti természetes illatát.

Azok az emberek, akik valóban megtapasztalták Krisztus drága kegyelmét, Megváltójuk örök evangéliumát illatozzák. Számukra olyan természetesnek kell lennie a bizonyságtevésnek, mint rózsának az illatozás, mert amint  a rózsának sem lehet megtiltani, hogy illatozzon, így nekik sem!

 

Amint az illatokat a szél szállítja szerteszét, a Szentlélek is úgy munkálkodik a világban és elvégzi küldetését! A Lélek fuvallata mindenhova odaér s vele Krisztus jó illata. Mi is így kaptuk meg, és így találtunk rá a forrásra, mely Isten végtelen szeretetét jelzi.

Ez a Golgota, az a kereszt, mely a bűneink miatt állt.

Ott érthető meg a legdrágább örömhír, a szabadulás örömhíre, mely az örök életre üdíti fel a lelkünket, a kegyelem drága illatával!

Az Úr Jézus Krisztus az élet lehelete! Ő az, Aki felüdíti a lelket! Ő a Golgotán kipattant „rózsa", Aki az üres sír, a feltámadás, és az örökélet jó illatával ajándékozta meg ezt a világot.

Nem lehet kedvesebb „illat" a ma emberének sem mint ez a tény: „Van bűnbocsánat, van kegyelem, van örökélet!"

 

Ha az Úr Jézus megtölthette a te szívedet is a feltámadás evangéliumával és megkaphattad drága illatát, vidd és add tovább, és ne feledd, hogy már azzal a felelősséggel élsz, hogy Krisztus győzelmének drága illatát hordozhatod, és míg élsz, adhatod tovább! Jutalmad, hogy még teheted!

 

 

***

„Amíg nálatok van a világosság, higgyetek a világosságban, hogy a világosság fiai legyetek." János 12,36

Rendületlenül

Az ember természeténél fogva vágyik a fényre, a világosságra.

Modern korban, vizuális világban és kápráztató fényözönben élünk. Általában korunk embereit, időseket és fiatalokat egyaránt elbűvölik a sok hívogató látványos, színpompás, de mesterséges fények. A tűzijátékok, a lézereffektusok a reklámok, a koncerttermek reflektor fényei, de ezek bármennyire lenyűgözők, csak felületes, hideg, mű fények, nem valódiak.

Az Úr Jézus Krisztus elhozta ebbe a földi világba az igazi, a valódi, az áldott világosságot, ezért a keresztyén ember különbözik minden más vallásos embertől.

Ő nem hisz akárkinek vagy akárminek, ő nem megvilágosodást vár, mint a buddhisták. Nem is felvilágosodást mint az ateisták, hanem övé lett a világ világossága ! Micsoda különbség! Személyes találkozás az élő Istennel, ez ám a csoda! Boldog ember az, aki befogadja Őt!

Pál apostol a Krisztus követőket ezekkel a jelzőkkel illeti:

„Ti mindnyájan a világosság fiai vagytok és a nappal fiai. Nem az éjszakáé sem a sötétségé!" 1Thesszalonika 5,5

Áldott legyen Isten, hogy elmondhatjuk, hogy ma is velünk van a világosság. Az Úr Jézus a mennyei világosság, a valódi, a tökéletes. Ő az egyetlen, aki a szívünket is át tudja világítani az Ő Szentlelke által.

Akkortól kezdve lehetünk a világosság fiai, amikor ő lett a mindenünk: Megváltónk, Urunk és Istenünk!

Ebben az Igében szinte kér minket- legyetek azzá, ha élni akartok!

Ne szalasszátok el életetek legnagyobb és legáldottabb lehetőségét.

 

Különös, de a nappal fiaitól az várható el, hogy olyan hasznosan viselkedjenek, amilyen hasznos az élet szempontjából a nap!

Rendületlenül, sugároznunk az evangéliumot, amíg élünk, mint a felkelő nap, amikor minden élőlény örömére bearanyozza az eget!

Rendületlenül, hirdetnünk kell, hogy az éjszaka végképp elmúlt, és az Úr Jézus legyőzte a sötétség fejedelmét!

Rendületlenül, örülnünk kell, mert a világosság fiai lehetünk, amióta eljött az igazi hajnal és derengeni kezdett és felgyulladt szívünkben a hitnek drága sugara!

Rendületlenül, ragyognunk kell, mégpedig minden ember felé kivétel nélkül, a Krisztustól kapott, Golgotán elnyert szabadságot bűneink bocsánatát!

 

***

„Krisztusnak, a mi szolgálatunk által szerzett levele vagytok, nem tintával, hanem az élő Isten Lelkével felírva nem kőtáblára, hanem a szívnek hústábláira!" 2Korinthus 3,3

Élő levelek

 

Minden levélnek van: szerzője, feladója, címzettje, és a legfontosabb az, hogy van üzenete.

Tartalmát tekintve lehetnek: őszinte, örömet adó, fájdalmat okozó, életet mentő levelek!

Ismerünk: hivatalos, baráti, titkos vagy nyílt, de ismerünk összegyűrt, eltépett vagy féltve őrzött leveleket is.

Ebben az Igében most különleges levelekről olvasunk, olyan emberekről, akik úgy élnek ebben a világban mint a levelek, akik a valaha hallott legfontosabb üzenetet hordozzák.

 

Milyen levél is lehet egy keresztyén ember?

Élő levél, mert a feltámadott Úr Jézus Krisztus követője lett, mint Isten kiválasztott és újjászületett gyermeke.

Boldog, mert közvetítheti azt az örömhírt, amit azt Úrtól kapott!

Tartalmas, mert a világ legdrágább üzenetét hordozza, az örök életet!

Tartalma az evangélium, az Úr Jézus feltámadásának örömüzenete!

Nyílt levél, mert Megváltója azért írta meg, hogy bárhol jár, mindenki számára olvasható és érthető legyen!

Szentlélek által íródott és nem tollal vagy más emberi eszközökkel!

Kőnél maradandóbb, nem sárgul, nem törik, nem szakad, de érez, beszél, bizonyságot tesz, mert az életmentő szent üzenetét az Úr a szívük hústábláira írta.

 

Egy levél csakis akkor lehet értékes, ha elvégzi küldetését, mert akkor nem írták hiába.

Boldog vagy, ha az Úr Jézus követője lettél, mert a legnagyszerűbb munkába álltál!

Isten arra gondolt, hogy téged is megír, rád is nagy feladatot bízott: életmentő, lélekmentő feladatot!

Időben kell megérkezned a címzetthez.

Várnak rád az elveszettek, és vigaszt, segítséget, gondoskodást, gyógyulást kell vinned - hirdetned nekik!

Nincs szomorúbb látvány, mint egy elkallódott levél.

Te ne légy ilyen! Teljesítsd nemes küldetésed, bár nem lesz könnyű a munka, mert az Úr Jézus maga mondja: „elküldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé." Lukács 10,3

A világ farkastörvényeivel valóban sok fájdalmat tud okozni a szelídlelkű embereknek, de elpusztítani nincs hatalma.

Ha mi Isten Lelke által megirt levelek vagyunk és szívünkben hordozzuk az Úr legdrágább kézírását, akkor minden áron el kell juttatnunk a címzettekhez az Úrtól kapott örömhírt, mert életek függnek tőle!

 

 

„ Ti vagytok  a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város."

Máté 5,14

 

Ragyogjatok

 

Ez az egyetlen olyan hasonlat, amit a mi Urunk, Jézus Krisztus jelent ki önmagáról, ugyanakkor követőiről is. Ezért ez a rang minden keresztyén ember számára a legnagyobb felelősség is egyben.

Világ világosságának lenni valóban a legnagyobb feladat és küldetés, sőt képtelenségnek is hangzik azok számára, akik nem ismerik az Úr Jézus Krisztus hatalmát.

 

Jézus Krisztus mondja: „Aki engem követ, nem jár sötétségben, mert övé lett az élet világossága." János 8,12. Vagyis tőle kaptuk küldetésünkhöz, az evangélium hirdetéséhez a mennyei felhatalmazást.

A világosság a sötétség az ellentéte.

Minket Isten az Ő Szentlelkének erejével, az Ige világosságával a lelki sötétségben élőkhöz küld: MENTENI !

 

Minden keresztyén embernek, mint a fénynek hármas küldetése van:

1. Világosságot tudjon gyújtani ott, ahol már minden sötét lett. A sátán csapdájában vergődőknek, a sötét bűnökben sínylődőknek tudja felragyogtatni a mennyei reménységet.

2. Meleget tudjon adni ott, ahol minden megfagyott. Az elhidegült, mindentől elidegenedett, modern jégkorszakban élő embertársaink szívét az Ige melegével körül venni.

3. Vezetést tudjon adni ott, ahol a kiszolgáltatott, becsapott és a tévelygés kiúttalan labirintusában tévedtek várnak a szabadulásra!

Az életmentés, a lélekmentés csak az Úr Jézus Krisztus által lehetséges!

 

Ez a küldetésünk lényege. Tudjuk, hogy az Úr Jézus szeretete által lángra lobbantott kicsi életünket- e földi harcban: viharok, orkánok szaggatják majd, mégis indulnunk kell, mert az Úr nem azért gyújtott meg minket Lelke által, hogy elrejtőzzünk, meghidegüljünk, hanem, hogy ragyogjunk!

Töltsük be küldetésünket!

Csak égni kevés, csak világítani hiú dolog. Égni és világítani, ez a tökéletesség!  (Bernát)

„Legyetek Isten hibátlan gyermekei ez elfordult és elvadult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban."  Filippi 2,15

 

 

***

„Ti pedig választott nemzetség ,királyi papság szent nemzet, megtartatásra való nép vagytok." 1Péter 2, 9-10

Egy szent nemzet

 

Hányszor tűntek fel és buktak el nemzetek a történelem nagy viharaiban, útvesztőiben.

Forradalmak indultak és tűzték zászlaikra az emberi szabadságvágy nagy gondolatait: „egyenlőség, testvériség, szabadság" de a vágyak mindig csak vágyak maradtak, mert a  következmény általában: félelem, rémuralom vagy zsarnokság lett.

 

A népek, nemzetek között ma is leginkább a bizalmatlanság a fenyegetettség és a békétlenség a jellemző.

Létezhet- e a földön boldog nemzet?

Az Igénk egy szent nemzetről beszél.

Hogyan lehetséges ilyen ideális állapot ezen a földön?

Mi, akik Krisztus népe vagyunk tudjuk, hogy már 2000 év óta létezik ez a boldog lelki nemzet.

Különös nép az Isten népe: választott nemzetség.

„Isten Fia, a világ kezdetétől fogva annak végéig, az egész emberi nemzetségből Szentlelke és Igéje által az igazi hit egységében magának az örök életre egy kiválasztott gyülekezetet gyűjt egybe, azt oltalmazza és megtartja, s hiszem, hogy én annak élő tagja vagyok és örökké az is maradok." (Heidelbergi káté.54.)

Ennek a nemzetnek nincs országhatára mert élettere és tevékenységi köre az egész földre kiterjed.

Nincs hadserege, csak az evangélium hirdetők serege.

Nincs fegyvere, csak az élő Isten Igéje, amely élesebb minden kétélű kardnál.

Nincs pénze, mert fizetőeszköze a szeretet, mely mindennél értékesebb.

Van viszont alkotmánya, ez az Isten törvénye, és van államformája: Krisztokrácia, azaz Jézus Krisztus uralma.

 

Boldog az az ember, aki már Jézus Krisztus uralma alatt élhet!

Mert népeket le lehet igázni, forradalmakat le lehet verni, embereket, nézeteiket meg lehet gyalázni, országokat, nemzeteket el lehet pusztítani,- de a Krisztus népét soha!

Ugyanis az Ige azt mondja: „Ti megtartatásra való nép vagytok", ez a megtartatás pedig a legjobb helyen, az áldott Isten kezében van!

Mi tudjuk, hogy Krisztus nélkül nincs valódi egyenlőség, se szabadság, se testvériség! Akik viszont Isten megváltott gyermekei lettek, azok elmondhatják, hogy mi egy boldog nemzet tagjai lettünk, ahogy az Igénk mondja: „Választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartatásra való nép", hogy hirdessük Istenünk hatalmas dolgait, Krisztusban testvérként, egyenlőként és szabadon!

 

 

A sorozat elhangzott a Lelki Oázis csendeshéten.

 

Hajdúszoboszló, 2005.

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 457, összesen: 662382

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.