Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Követni Jézus Krisztust!

"Ezután kiment, és meglátott egy Lévi nevű vámszedőt, aki a vámnál ült. Így szólt hozzá: "Kövess engem! Az otthagyott mindent, felkelt, és követte őt." Lukács 5, 27-28

Lévinek ez a napja ugyanúgy indult, mint bármelyik más, ott ült megszokott helyén. "Csak" annyi történt, hogy az Úr Jézus megállt előtte, rátekintett és ezt mondta neki: "Kövess engem"!
Az itáliai barokk kiemelkedő festőjének, Caravaggio-nak van egy festménye, melynek címe: Szent Máté elhívatása.
• A vámos asztalnál több ember ül, az ajtóban ott áll az Úr Jézus és kezével rámutat valakire. A kézmozdulatok mindent elmondanak. A csodálkozó Máté kezével önmaga felé mutat, mintha azt kérdezné, hogy: Én? Miért éppen én? Ez a hívás nekem szól? Uram, Jézus valóban rám van szükséged? Én, egy ilyen bűnös ember, akit senki sem szeret, én kövesselek téged?

Amikor az Úr Jézus megállt ott a vámos asztalánál, már látta azt, amit akkor még senki sem tudott, hogy ez az ember hasznos lesz Isten szolgálatában. Döbbenetes volt ez a választás, mert a vámszedők közmegvetésnek "örvendtek", mivel kiszolgálták a rómaiakat. Valóban nem értjük, hogy Jézus milyen szempontok alapján választotta ki tanítványait. Azt viszont tudjuk, hogy Isten nem személyválogató és végtelen szeretettel hajlik a bűnösök felé. Máté élete ettől a pillanattól teljesen megváltozott. Otthagyott mindent, felkelt és követte Őt!

Most, ebben az igében, Jézus Krisztus áll meg mellettünk a Szentlélek által! Nem kérdez, nem vádol, nem tesz szemrehányásokat, nem vizsgáztat, hogy méltóak vagyunk-e vagy sem, hanem egyszerűen hív.
Így ahogy vagyunk azt mondja, hogy: "Kövess engem"!
Boldog ember az aki, mer és tud felállni régi életéből (becsukva a boltot), hogy egy új életet kezdhessen, Jézus Krisztussal, mert nem fog csalódni.

Testvérek, mi akik már megtért embereknek valljuk magunkat, bátran kövessük Őt, mert neki terve van a mi egyszerű, mások szemében talán lenézett, megvetett életünkkel, mert drágák vagyunk számára!
Hálából adjuk át neki önmagunkat, az énekíró szavaival: " Amint vagyok sok bűn alatt, de hallva hívó hangodat, ki értem áldozád magad, fogadj el Jézusom" (460.)

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 239, összesen: 661874

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.