Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Amit a Pünkösdről tudni kell

Az Úr Jézus Krisztus mondja:

„Én elküldöm tireátok az én Atyámnak ígéretét;

ti pedig maradjatok Jeruzsálem városában,

mígnem felruháztattok mennyei erővel."

(Lukács evangéliuma 24,4)

PÜNKÖSD az Úr Jézus Krisztus ígéretének beteljesedése, a SZENTLÉLEK KITÖLTETÉSÉNEK ünnepnapja! Azért ünnepeljük, mivel Isten Szentlelke (görögül HAGION PNEUMA, latinul SPIRITUS SANCTUS), ezen a napon áradt ki az Úr Jézus tanítványaira, az apostolokra.

A Pünkösd eredetileg a zsidók aratási ünnepe volt (2Móz 23,16) de nevezték az első zsenge ünnepének is (4Móz 28,26). Pünkösd ünnepét az Úr Jézus Krisztus feltámadását követő 50. napon, (7. vasárnap) ünnepeljük, amikor beteljesedett a prófécia: Az Úr Jézus Krisztus mondja: És én kérem az Atyát, és más VÍGASZTALÓT ad néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az igazságnak ama LELKÉT: akit a világ be nem fogadhat, mert nem látja Őt és nem ismeri Őt; de ti ismeritek Őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad." (János 14,16-17)

***

Szomorúan tapasztaljuk, hogy a keresztyén ünnepek lényegével, értelmével mennyire nincs tisztában a világ. Így a pünkösd ünnepével kapcsolatban is nagy a homály, az értetlenség, a sötétség és tudatlanság.

Megállapíthatjuk, hogy manapság lelki értelemben nagyfokú beszűkülés, elszegényedés, besötétedés tapasztalható! A ma embere általában nem tájékozott a Pünkösd lényegével, az ünnep valódi értelmével kapcsolatban. A naptárban ugyan a Pünkösd két napos ünnepként szerepel, mégis ilyenkor látszik meg igazán, hogy ez ünnep kapcsán mennyire nagy a tudatlanság a fejekben.

Legfeljebb csak a pünkösdi ünnepkört övező babonás szokásokra figyelnek: a hiedelmekre, a misztikára, a pünkösdölésre, pünkösdi királyválasztásra, pünkösdi énekes-táncos népszokásokra, pünkösdi pogány babonás hagyományápolásra.

Félelmetes látni korunkban a lelki tudatlanságot, a romlást, a nagy lelki alvást. (Ugyanezt tapasztalták 500 éve a reformátorok is!) Ezért újra és újra föl kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a Pünkösd
nem a pogány babonás szokások ünnepe.
Nem a semleges vallásos népi hiedelmek „jámbor népi kegyeskedés"  ünnepe.
Nem a nyári hosszú hétvége (Wellnessezés) ünnepe és
semmiképpen nem a zarándoklatok, körmenetek, szent ereklyék bibliátlan babonás tiszteletének ünnepe stb.

És a korszellem ezután is sok mindent ki fog még találni, csak azért, hogy a lényegről és a biblikus igazságról mindenképpen elterelje a figyelmet.

„A kegyeseknek nem szabad elfogadniuk semmiféle tanítást gondatlanul és válogatás nélkül.  Óvakodnunk kell tehát, nehogy megzavartatván a vélemények sokaságától, figyelmen kívül hagyjuk Isten Igéjét." (Kálvin János)

A megtévesztett emberek nem is sejtik, hogy az ilyen babonás szokások gyakorlatával végzetesen szembe kerülnek a Szent Biblia tanításával, és súlyosan megsértik Isten szentségét és törvényét! Sokan nem is sejtik, hogy mindez szervesen hozzátartozik a nagy altatáshoz, a végidők sátáni megtévesztéséhez.

Isten Igéje minden ilyen elterelő, elhomályosító, félrevezető dolgot a leghatározottabban megtilt és megítél. Ezzel kapcsolatban az Úr Jézus Krisztus döbbenetes kijelentése így hangzik:

„Mert megkövéredett e nép szíve, fülükkel nehezen hallanak, szemüket behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek, hogy meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket." (Máté 13,15)

 

Valóban úgy tűnik, mintha a világ nem is akarna tudomást venni a Pünkösd valódi jelentőségéről, mintha meg sem történt volna az Úr Jézus Krisztus ígéretének beteljesedése, a Szentlélek kitöltetése.

Isten gyermekeinek, akiknek a Biblia SZENT, a legtávolabb kell tartaniuk magukat az ilyen ördögi csapdáktól és nagyon vigyázniuk kell arra, nehogy emberi parancsolatokat, babonás hagyományokat gyakoroljanak!

„Mások bűneiben ne légy részes! Tisztán őrizd meg önmagadat!" (1Timótheus 5,22)

 

***

A hitvalló keresztyének számára a Pünkösd ünnepe mindörökké Isten kegyelmes szeretetéről tanúskodik.

Bármit is mondjon a világ, bárhogyan is csűrik-csavarják, próbálják homályosítani az ünnep lényegét, mi az emberek hozzáállásától, véleményétől teljesen függetlenül egyedül Isten, élő és örök Igéjének hiszünk.

„Az Ő irgalmából üdvözített minket újjászülő és megújító fürdője a Szentlélek által,

Akit kitöltött ránk gazdagon Jézus Krisztus, a mi Üdvözítőnk által,

hogy az Ő kegyelméből megigazulva reménységünk szerint részesei legyünk az örök életnek." (Titus 3,5-7)

A hitvalló keresztyének számára a pünkösdi evangélium értelme mindig is az élő Krisztus megtapasztalható, Lélek általi valóságos jelenléte volt. Ő mondja övéinek: „Íme én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Máté 28,20)

Az Úr Jézus Krisztus ígérete szerint azért küldte el Szentlelkét, hogy az övéi ne legyenek többé árvák,

és ne keljen reménytelenül, kiszolgáltatottan élniük ebben a kegyetlen világban.

Azért küldte el Szentlelkét, hogy erősítse, vigasztalja, oltalmazza, vezérelje az övéit.

Azért küldte el Szentlelkét, hogy világosságot gyújtson a szívekben és valódi szabadságra szabadítsa fel őket.

Azért küldte el Szentlelkét, hogy életük legyen, és örök élettel ajándékozza meg őket, és velük legyen minden napon a világ végezetéig.

 

Ott és akkor az egyszerű tanítványok átélték a pünkösdi csodát: valóban mennyei erőt, biztonságot és békességet kaptak és bátran hirdetni kezdték Isten nagyságos dolgait.

Megkapták az erőnek, a szeretetnek és a józanságnak Lelkét" (2Timótheus 1,7) és Isten élő jelenlétében már nem féltek többé, hanem erővel telve bátran szóltak feltámadott Megváltójukról.

Mindenkor a Szentlélek vezetésére hagyatkozva, Isten akaratát tartották szem előtt és hirdették az evangéliumot. Isten szeretete, élő jelenléte tökéletesen átitatta szívüket, ezért tudtak mindig biblikusan, józanul és helyesen dönteni minden élethelyzetben.

Ma sincs másra szüksége ennek a világnak, mint az Úr Jézus Krisztus életmentő evangéliumára.

Istenünk áldott Szentlelke ma is hatalmasan munkálkodik a hívők életében, azoknak szívében, ahol Ő lakozást vett. Boldog ember az, aki Ővele éli életét, és a drága kincsünket az üdvözítő hitünket a legnagyobbra értékeli és ebben a hitben mindvégig és minden körülmények között hűségesen megmarad.

Budapest, 2023. május 28.

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 239, összesen: 662164

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.