Nyomtat Elküld Olvasási nézet

***

„…de Istenünk beszéde mindörökre megmarad!” (Ézsaiás 40,8)

A katolikus vallásra áttért gróf Nádasdy Ferenc 1655-ben országbíró lett és ezzel elnyerte Magyarország rangban második közjogi méltóságát. A jezsuiták felbujtották, hogy üldözze a protestánsokat az országban és szent könyveiket nyilvánosan égesse el. Ahogy lobogott a tűz, hirtelen egy erőset lobbant a tűz, és az égő Biblia néhány lapját a szél a felkapva Nádasdy gróf elé fújta. A lapon Ézsaiás 40 fejezete volt olvasható: „… DE ISTENÜNK BESZÉDE MINDÖRÖKRE MEGMARAD!” Nádasdy gróf elsápadt a szavak olvasatán, és azonnal elhagyta a helyszínt.
*
(Élete végén részt vett a Habsburg abszolutizmus ellen irányuló, Wesselényi-féle összeesküvésben, és emiatt a bécsi városházán lefejezték, vagyonát elkobozták.)

***

„A csúfolódókat Ő (Isten) megcsúfolja." (Példabeszédek 3,34)

***

 

***

Az ige kőszálként megáll,
Megszégyenül, ki bántja;
Velünk az Úr táborba száll,
Szentlelkét ránk bocsátja.
Kincsünk, életünk,
Nőnk és gyermekünk
Mind elvehetik,
Mit ér az őnekik!
MIENK A MENNY ÖRÖKRE.

(Luther Márton)

***

Voltaire, a Bibliával, Isten szentséges Igéjével szemben rendszeresen viseltetett féktelen gyűlölettel. Kijelentette például, hogy a Biblia: „Száz év múlva egy elfelejtett és ismeretlen könyv lesz. Akkor már csak, mint régiséget lehet megtalálni a lomtárakban és régiség gyűjteményekben, mint a korábbi generációk ostobaságának bizonyítékát.”
S mi történt száz évvel később? Voltaire genfi házát és nyomdáját a város Bibliatársulata vette meg, és Bibliákat nyomtattak ott. Ma pedig ugyanebben a házban keresztyén könyvkereskedés működik, ahol Bibliát árusítanak.  A hatalmas Isten őrködik az ő Igéje felett!

(forrás: Friedhelm König: Másként, mint gondolnánk, Evangéliumi Kiadó és Iratmisszió)

***

„A csúfolódókat Ő (Isten) megcsúfolja.” (Példabeszédek 3,34)

***


"Semmi sem lehet olyan csodálatra méltó, hogy ki ne gúnyolják azok, akik ISTENNEL EGY CSEPPET SEM TÖRŐDNEK, mivel a legvilágosabb dolgokban is készakarva vaskos tudatlanságba burkolóznak, és jogos Isten bosszúja az ilyen dölyfösséggel szemben, hogy átadja őket a Sátánnak, hogy elvakult dühükbe belepusztuljanak.
Így nincs miért csodálkoznunk azon, hogy ma sokan e nagy világosság ellenére VAKOK, SÜKETEK A TANÍTÁSRA, amely annyira világos, sőt a nekik felkínált üdvösséget ARCÁTLANUL elutasítják...."

(Kálvin János)

 

***

A Szent Bibliát már oly sokszor támadták, próbálták elégetni, hogy nyoma se maradjon. De Isten Igéje élő és ható, nem lehet elpusztítani.

Husz Jánost nevezhetjük a morva reformátornak és prófétának, de éppúgy mártírnak is. Lángoló bizonyságtétele ezrek és ezrek szemét nyitotta fel, hogy meglássák Krisztus megváltó munkáját.
De abban az országban nem sokáig tartott az evangélium nyilvános hirdetése.

Husz Jánost máglyán elégették, patakokban folyt a keresztyénnek vére, és mindenütt vadásztak a Bibliára, hogy megsemmisítsék. Egy asszony, akinek legnagyobb kincse Bibliája volt, éppen a kemence előtt készült, hogy kenyeret süssön, mikor meghallotta, hogy az inkvizíció emberei átkutatják a falut és mindenkit foglyul visznek magukkal, akinél Bibliát találnak.
Gyors elhatározással a Bibliát belecsavarta az egyik kenyértésztába, amelyet aztán bevetett a kemencében. Utána betette a többi kenyeret is.
Nemsokára átkutatták a házát. Mindent feltúrtak a padlástól a pincéig. De hiába.
Mikor az inkvizítorok elhagyták a házat, a kenyér már megsült és a Biblia is kikerült a forró kemencéből.
És íme, a Biblia éppúgy nem szenvedett semmi kárt, mint egykor Sidrák, Misák és Abednego,akiket Nabukodonozor az égő tüzes kemencébe vettetett és onnét sértetlenül kerültek elő.
Ennek az asszonynak az utódai is drága örökségként őrizték meg ezt a Bibliát.

Az utolsó örökös egy Schebold nevű morva volt, aki Ohio-ban lakott és ezt a családi örökséget igen nagy becsben tartotta.

forrás: ismeretlen

***

„A csúfolódókat Ő (Isten) megcsúfolja." (Példabeszédek 3,34)

***

 

***

Az átlőtt Biblia

Egy katona, átlőtt Bibliát mutatott társának.
- Ez már igazán becstelenség, ilyet nem tesz az ember,
hogy egy Bibliát átlőjön.
- Pedig én éppen ezt találom szépnek -mondta a
katona- mert ez mentette meg az életem.
A fronton voltam, lövészároktól lövészárokig
kúsztunk, mikor hirtelen heves ütést éreztem a
mellemen, utána szúró fájdalmat.
- Mi történt?
Mint rendesen, velem volt a Bibliám, és ha a golyónak nem kellett volna
áthatolni először a Biblián, biztos, hogy elérte volna a szívemet. Így csak kisebb
sérülésem lett, amely csakhamar meggyógyult. Ebben Isten rendelését látom.
Ez a Biblia kétszer mentette meg az életem.

Először, mikor megmutatta az utat Megváltómhoz,
másodszor, mikor felfogta a halálos golyót.

 

***

 

"Rendíthetetlen alapunk: 'Meg van írva'. Hitvallásunk a Biblia, a teljes Biblia, és nem más, mint a Biblia. Ez az egyetlen értékmérőnk. Olyan nagy igazságok találhatók benne, amelyek meghaladják felfogóképességünket, és megmutatják nekünk, milyen korlátozott az értelmünk..."

(Charles Haddon Spurgeon)

 

***

"Legyünk bizonyosak abban, hogy a lélek minden dolgot nélkülözhet, kivéve Isten Igéjét, és Isten Igéje nélkül semmi sem segít rajta. Ha azonban övé Isten Igéje, semmi másra nincs szüksége, mivel az Igében táplálék, öröm, békesség, világosság, művészet, igazság, igazságosság, bölcsesség, szabadság és minden jó van bőséggel. Nincs más tekintély az Isten Igéjének tekintélye mellett."

(Luther Márton)

***

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 289, összesen: 662214

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.