Nyomtat Elküld Olvasási nézet

VIGYÁZZATOK!

***

Az Úr Jézus Krisztus mondja!

"Amiket pedig néktek mondok, mindenkinek mondom: Vigyázzatok!"

(Márk 13,37)

***

***

MINDENT MEGVIZSGÁLJATOK!

A hívő élet nem játék! Az Úr Jézus Krisztus igaz követői nagyra értékelik, tisztelik és becsülik Megváltójuk intelmeit, tanácsait, parancsait, ezért természetesen fokozottan szem előtt tartják a „Mindent megvizsgáljatok" kijelentést is. (1Thesszalonika 5:21)

Isten úgy tervezte, hogy ez az intelem is szerves része legyen hitéletünknek, mivel így idejekorán tudjuk észlelni a veszélyeket. „Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba." (1János 4,1)

Tudjuk, hogy már az első keresztyének közé is beférkőztek hamis atyafiak. Ha nem vették volna komolyan ezeket a tanácsokat, hamarosan kifosztottakká és áldozatokká váltak volna.

Nekünk is kötelező minden mozgalmat, személyt és tanítást az alábbi biblikus szempontok alapján megvizsgálni.

1) Az Úr Jézus Krisztus és az Ő dicsősége áll-e a középpontban?

2) Egyezik-e minden Isten Igéjével?

3) Felismerhető-e a krisztusi alázat, mint a bűnbánatra kész magatartás ismertetőjele?

4) Milyen gyümölcsöt terem? Első helyen áll-e Isten dicsősége, épül-e általa az egyház, hasznára válik-e másoknak, Isten országa előmenetét szolgálja-e?

***

A Krisztust követőknek kötelező komolyan venni és alkalmazni Isten útmutatásait. Hitünket, drága kincsünket, szent gyöngyeinket, úgy kell óvni, becsülni, mint a szemünk fényét!

Isten figyelmeztet minket, hogy mindent vizsgáljunk meg, hogy ne higgyünk a hamis prófétáknak, és ne kérjünk a megtévesztő hamis tanításaikból.

Már az első keresztyének számára komoly biztonságot jelentett, hogy ők csak Megváltójukkal, az Úr Jézus Krisztussal voltak bizalmas viszonyban.

Csak Őt tartották jó pásztoruknak, egyetlen lelkigondozójuknak.

Tudták, hogy csak neki önthetik ki a szívüket és csak őrá számíthatnak.

Ők értékelték és becsülték legdrágább kincsüket az Úr Jézus vérén szerzett üdvözítő hitüket. Tegyük ezt mi is. Nem fogunk csalódni.

 

 

***

ŐRÍZKEDJETEK!

Minden tekintetben fertőzött, elképesztően veszélyes világban élünk.

Aki valóban az Úr Jézus Krisztus követője és vállalja a keskeny utat, mert célja az üdvösség, annak feltétlenül el kell szakadnia a bűnös, istentelen világ minden szennyes kínálatától.

Mindentől, amiről kiderül, hogy nem kedves az Úrnak, radikálisan szakadjunk el, váljunk meg örökre! „Mindentől, ami gonosznak látszik őrizkedjetek." (1Tesszalonika 5,22)

Mint, amikor valaki nagy műtét előtt áll és alapos kivizsgálásokkal felkészítik rá, úgy kell nekünk is a legkomolyabban felkészülnünk az Úr színe elé való állásra. Ki kell menekülnünk minden szenvedélyből, gonosz szokásokból, babonaságokból, okkult dolgokból.

Haladéktalanul át kell vizsgálnunk gyűjteményeinket: könyvespolcainkat, újságjainkat, lemezeinket, vagy kedvenceinket a Neten, Tv -ben, de baráti társaságunkat, szokásainkat is.

Tudjuk, hogy a lelki fertőzésekből való szabadulás lehetetlen Isten hathatós segítsége nélkül. Csak Ő segíthet rajtunk bűnösökön!

Ezért haladéktalanul forduljunk gyermeki bizalommal a mi dicsőséges Urunkhoz, Jézus Krisztushoz és imádságban őszintén valljuk meg neki bűneinket.

Feltétlenül igyekezzünk megtenni azt, ami tőlünk telhető!

Kíméletlenül tagadjuk meg mindazt, ami zavarja a mi szent Istenünkkel való ÁLDOTT, MEGHITT, ÉLŐ, SZOROS és SZERVES kapcsolatunkat.

Soha ne sajnáljuk kidobni azt, ami szemétre való!

Váljunk meg örökre az istentelen hitványságoktól! Nem leszünk szegényebbek, hanem éppen gazdagabbak, tisztábbak, nyugodtabbak és boldogabbak.

Ő kész segíteni rajtunk, hisz Jézus Krisztus éppen azért jött a mennyből, hogy bűneinkből megtisztítson minket. „Jézusnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől...  Ha megvalljuk bűneinket hű és igaz Ő, hogy megbocsátja bűneinket és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1János 1,7-9)

Legyünk mindvégig hálásak a mi drága Megváltónknak, és értékeljük a legtöbbre szabadítását, hogy vele élhetünk neki szentelt életben: boldogan, szentségben, igazságban, tisztaságban, békességben és SZABADON.

 

***

KIKKEL LEHETÜNK LELKI KÖZÖSSÉGBEN?

A Krisztusban igazán hívő ember nem lehet bárkivel lelki, testvéri közösségben.

Ma a nagy szellemi keverések idejét éljük. Lelki szempontból különösen veszélyesek és sokakat megtévesztenek a hamis jelszavak: egy Isten van, mindnyájan azt imádjuk, mindnyájan Isten gyermekei vagyunk stb.

Miközben minden embertársunkat egyaránt szeretjük, s mindenkinek a meggyőződését tiszteletben tartjuk, azzal, ami a Szent Biblia tanításától eltér, SEMMIKÉPPEN SEM vállalhatunk közösséget.

„Mások bűneiben ne légy részes! Tisztán őrizd meg önmagadat!" (1Timótheus 5,22)

NEM LEHETÜNK LELKI KÖZÖSSÉGBEN, AZOKKAL:

akik NEM hisznek a dicsőséges Szentháromság egy örök Istenben.
akik számára az Úr Jézus Krisztus NEM egyedüli közbenjáró.
akik NEM hiszik, hogy egyedül a Szent Biblia 66 könyve az isteni kinyilatkoztatás egyetlen forrása!
akik NEM hiszik, hogy egyedül az Úr Jézus Krisztusba vetett hit által, és kizárólag az Ő érdeméért igazul meg és üdvözül az ember!
akik NEM hiszik, hogy egyedül kegyelemből van üdvösségünk!
akik vallásos tisztelettel vesznek körül embereket, elhunyt szenteket, vagy ereklyéket.

Azokkal, ahol nyilvánvaló hamis prófécia, tévtanitás, vagy rajongás van.

Azokkal, ahol idegen „szellem" hatása is érvényesül, ahol az álmokban, extatikus élményekben, új próféciákban, misztikus látomásokban is hisznek.

NEM lehetünk lelki közösségben, azokkal sem, akik szerint fölösleges a hitvallás vagy lényegtelen a felekezeti hovatartozás.

„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen." (Efezus 5,15)

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 180, összesen: 353735

  • 2024. július 25., csütörtök

    Milyen érzés a magyar zászlót vinni egy olimpiai megnyitó ünnepségen? Sallay András olimpiai ezüstérmes református jégtáncos elmeséli, felmegy-e még a...
  • 2024. július 24., szerda

    A Művészetek Völgyéből, a taliándörögdi LéleKzet Református udvarból jelentkezünk. Videó.
  • 2024. július 23., kedd

    Százhalombatta reformátussága folyamatos megújulással és az ifjúsági misszió erősítésével válaszol az időről időre felmerülő kihívásokra.
  • 2024. július 22., hétfő

    A református főkapitány, hídvégi Nemes János életébe és imádságaiba enged bepillantást 17. századi naplója.
  • 2024. július 19., péntek

    Megszólalásig hasonlít egymásra a ráckevei és a tiszakécskei templom. Mi most megkerestük a templomtestvérek gyülekezeteit.
  • 2024. július 18., csütörtök

    Mindannyiunknak van lelki öröksége, ami meghatározza hívő életünk mindennapjait. A szembenézés ideje, ha a hétköznapok ízetlenné válnak. Molnár Sándor...
  • 2024. július 18., csütörtök

    Lelkészek és egyházi munkatársak számára rendezett közös elcsendesedést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
  • 2024. július 18., csütörtök

    A tahi lelkészhét központi témája ezúttal a keresztyén reménység volt.
  • 2024. július 17., szerda

    A növekedés nem nagy csodák eredménye, hanem apró, hétköznapi lépéseké – tapasztalták meg a délegyházi reformátusok, akik a bizonytalan jövőre is mert...
  • 2024. július 16., kedd

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Ezúttal Veres Sándor, a Dunamelléki Egyházkerület főgondno...