belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

Nagy László

„Te azért válaszd az életet!"

Szükséges megjárni a fogságból kivezető utat!

Amikor ez a cikk íródik, éppen az egri Plázában a Café Frei kávézóban ülök, s közben élvezettel szürcsölgetem a habos, remek minőségű presszó kávét. Körülöttem minden mozgásban van, minden áramlik. Emberek jönnek-mennek, esznek-isznak valamit, vásárolnak vagy bevásárolnak.
A mozgás: élet.
A mozdulatlanság: halál.
Ezelőtt egy hónappal az a helyiség, ahol most ülök, be volt zárva.
A korábbi kávézót működtető cég csődbe ment. Ahányszor elsétáltam itt, szomorú látványt nyújtott a lehúzott rács mögött a takaró ponyva, mely az üzlethelyiség halotti lepleként borította már több hónapja a sírbolttá vált termet. Most emberek dolgoznak itt. Van munkahelyük. Mások, mint én, elégedetten szürcsölik kávéjukat, s közben beszélgetnek egymással, vagy éppen dolgoznak a gépükön. Lehetne ez most másképpen is. Ha nem lett volna az új cégnek bátorsága, hogy ilyen válságos időkben új üzletet nyisson, hogy megfelelő mennyiségű embert alkalmazzon... Ha a vevők a bizonytalan holnap miatt kevéske pénzüket inkább a párnájuk alá tennék... Világunkban a félelem, a bezárkózás, az ellenállás falai azok, amelyek fojtogatják az életet. Kilépni, felfedezni, bátornak lenni mindig rizikós. Mégis ebben rejlik az élet. A zsidóság néhány ezer évvel ezelőtt maradhatott volna a helyén: a bezártságban, a fogságban, hiszen kilépni onnan veszélyes volt. Az ígért föld kémlelésére kiküldöttek közül csak ketten szavaztak a további útra, a bátorságra. A többiek inkább a félelemre, a nem-re tették le voksukat. Az összes felderítő mindegyike oda jutott, ahová akart. Az „igenesek" mindketten eljutottak oda, ahová akartak: az élet, a bőség, a szabadság, az ígéret földjére. A „nemesek" pedig szintén lehetőséget kaptak arra, hogy felfedezzék a „nemek" földjét, a sehova nem vivő utat, a félelmek esztendeit, a puszta lét sivárságát.

Amikor a hosszú vándorút után elhangzik az isteni felhívás: „Te azért válaszd az életet!" (Mózes V. 30,19), már az élet s a halál tapasztalata ott volt az egész nép előtt. Az egyiptomi kivonulás a bátorság, a hit, az odaadás aktusa volt. A szabadság, a bőség vágya nagyobb volt, mint a félelem, a biztonság iránti késztetés. Egy nép őrzi, s a Biblián keresztül az egész emberiség számára hozzáférhető az a tapasztalat, hogy a bátorság, a felvállalás, a szabadság, s a bőség többre tartása elvisz odáig, ahol az életet örömmel, felszabadultan lehet élni.

Ezt az örökséget lehet ismét átvenni. A ma embere igen sokszor elszigetelt, izolált. Egyénileg is szükséges megjárnunk a fogságból kivezető utat. Először is indulnunk kell, tehát nem csupán azt ismételni, ami eddig is ott tartott a hiány, s a negatív érzések „fogságában". Ha indulunk, akkor csodákat fogunk tapasztalni, mint a nép is Mózessel együtt. Akkor fedezhetjük fel, hogy az odaadásnak, a felvállalásnak az ereje sokkal nagyobb a félelemnél. A múlt pocsolyájának elhagyása után fontos, hogy „kémkedni" menjünk. Lessük, keressük meg azt, ami messze több annál, mint amit korábban éltünk. A bőséget, a vágyott állapotot. Sokan itt akadnak el egyéni útjukon. Amikor meglátnak olyan állapotú embereket, akik megtestesítik azt, ami számukra fontos lenne, akkor azt mondják: „én nem tudok olyan lenni, én nem vagyok olyan, mint..." Talán sokkal erősebbek az ilyen hangok, gondolatok bennünk, mint azok, melyek azt visszhangozzák bennünk: „a Tied a lehetőség, ne félj, hordozva vagy, erre az útra vagy elhívva...". Mindegy, hogy hány negatív, visszahúzó gondolat cikázik bennünk. Figyeljünk ilyenkor is, hiszen mindig van legalább egy-kettő életteljes (kálebes - józsués), bizalommal átitatott is.
A választás pedig a miénk. VÁLASZTHATSZ!

A negatív gondolatok csak az úttalansághoz, a körbe-körbe való bolyongáshoz vezetnek. Józsué és Káleb megtestesítette a bátorság, az odaadás gondolatát. Nem véletlen, hogy a jövő rajtuk keresztül folytatódott.

Szóval a Café Freiben kezdődött a cikkírás. Lassan a vége felé járok. A kávé is elfogyott. Mégis jó döntés volt ide jönni. Részt venni az életben mindig többet jelent, mint kerülni azt. Az áramlás az Élet. Figyelj arra, hogy azt válaszd. Évezredek tanúsága, hogy az öröm, a szabadság keskeny útján jobb menni, s messzebbre lehet jutni, mint a kontroll, a félelem autópályáján. Ha Jézus személye Téged inspirál, akkor add oda magadat az Élet forgatagának. Ha választasz - s minden pillanatban azt teszed -, akkor igyekezz mindig a bezártság helyett a nyitottság gondolatainak engedni, a fájdalom kerülése helyett az öröm megélésének választását előtérbe helyezni, s nem elfeledni, hogy az ÉLET, a BŐSÉG felé tartasz, amint Jézus mondta: „azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." (János ev. 10,10.) Folytasd hát vándorlásodat az ÉLET, a BŐSÉG „földje" felé!

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Mit ér?
Adás, vétel, középárfolyam

Gondolkorzó

Elisabeth Elliot
Személy vagy dolog?
Orvosi precedensek egy vita margójára

Felszín

Bálint Katalin
Közösen a kábítószer ellen
Június 26: Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Napja

Jéger-Pete Renáta
Gyermek - akadály vagy jutalom?
„Nem akarok gyereket!"

Magasság

Nagy Dávid
Kvarkok, pillangók és szentség
A káosz néha rendet teremt

Mélység

Dobóczky László
Egészségnap a suliban
Hogy élheti meg a tanuló a hiteles prevenciót?

Nagy László
Önsegítő csoportok
Út vissza a teljes élethez

Teljesség

Kiss Gergely István
Istenre bízd a gondodat, megőrzi életed
Gondjaink súlyát egyedül viselnünk: öngyilkosság.

Nagy László
„Te azért válaszd az életet!"
Szükséges megjárni a fogságból kivezető utat!

Fodorné Ablonczy Margit
Életvédelem - ahogy azt Isten csinálja
„Az ember az a lény, aki kitalálta a gázkamrákat, de ugyanakkor az a lény is, aki emelt fővel, imával az ajkán ment a gázkamrákba."

Üzenet

Szakolczainé Gál Éva
Szemlesütve...
Érzékeny téma a homoszexualitás... Mit lehet tenni, ha valaki mégis...?

Süll Mária
Két mondat
Életből vett példák és igéből vett tanulságok

Pete Violetta
Andrea Bocelli megköszöni az életét.
Veszélyben volt az élete, amikor még meg sem született.

Áthallások

Tóth Sára
Film az élet értelméről vagy értelmetlenségéről
Egy huszonegyedik századi szegény Dzsoni?

Miklya Luzsányi Mónika
(El) Camino
Jézus elkísér minket az utunkon, amely egyszer mindenki számára keresztúttá válik

Riport

Fekete Zsuzsa
Létezik szabadulás?
Feleség, gyermekek és átlagos élet 16 év kihagyás után...

Hegedűs Márk
Szendrőlád lelke
„Miért engedheti ezt Isten?" Egy ország kérdése ez napjainkban.

Turcsik Ferenc
Life-blogger
Bejegyzések az árvíz mellől

Miklya Luzsányi Mónika
Amikor nemet mondunk az életre
Nők, akik befeküdtek a kórháznak arra az oldalára

Kitekintés

Szűgyi Zoltán
„Ami rajtad múlik, azt tedd meg!"
Mert azon az 1991-es, áprilisi gyógyító konferencián nemcsak az alkoholizálás kényszerétől szabadultam meg...

Bagdán Zsuzsanna
Megtörve, megmenthetően
Menthet életet olyasvalami, ami összetör? Kontraszt.

Dobóczky László
Egy kis okoskodás
„A mi iskolánkban nincsen drog!" - hogy lesz hatásos a prevenció?

Látogatóink száma a mai napon: 3047
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57375261

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat