belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

Thoma László

A megmentő keresztség

Bárka, anyaméh, szeretet

 „Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, az Igaz a nem igazakért, hogy Istenhez vezessen minket, miután halálra adatott test szerint, de megeleveníttetett Lélek szerint. Így ment el a börtönben levő lelkekhez is, és prédikált azoknak, akik egykor engedetlenek voltak, amikor az Isten türelmesen várakozott a Nóé napjaiban a bárka készítésekor. Ebben kevés, szám szerint nyolc lélek menekült meg a vízen át. Most pedig titeket is megment ennek képmása, a keresztség, amely nem a test szennyének lemosása, hanem könyörgés Istenhez jó lelkiismeretért a feltámadt Jézus Krisztus által, aki miután felment a mennybe, az Isten jobbján van, és alávettettek neki angyalok, hatalmasságok és erők.”

1Pt 3, 18-22

 

A megmentő keresztség titka

Mit gondolsz, mire van leginkább szükséged az életben? Békére vagy épp arra, hogy mindig történjen valami? Egészségre vagy épp elég pénzre ahhoz, hogy ne kelljen szükségekkel foglalkozni? Valakire, hogy soha ne legyél egyedül vagy inkább senkire, hogy végre nyugodtan egyedül lehess? A „Számkivetett” című filmben egy lakatlan szigetre vetődött ember a rendelkezésére álló eszközökkel kell hogy túlélje új élethelyzetét,

be kell érnie azzal, amije van: néhány ruhadarab, egy pár korcsolya, egy zsebóra, egy zseblámpa, videokazetták, valamint a szigeten lévő növények, sziklák. És még ott van Wilson, a labda is.

 

 

Megmeneküléséhez sok minden jól jönne még, de csak ez a pár holmija akad, meg persze a leleményessége és a temérdek idő, hogy kitalálja: hogyan menekülhet meg a szigetről.

Mire van tehát leginkább szükségünk? A helyzettől függ. Péter apostol a keresztségnek ezt a jelzőt adja: megmentő keresztség. Szerinte az életben erre van a legnagyobb szükségünk! Nyilván nem a rítusra magára, vagy egy kis vízre, hanem arra az üzenetre, arra a lelki tartalomra, amit a keresztség hordoz! Ez a tartalom, ez az üzenet (titok) annyi, hogy Isten szeret bennünket, ezért elküldte a fiát, Jézust, hogy megváltson minket a bűneinkből. Jézus Krisztus szenvedett, meghalt és feltámadt. A keresztségben ez a tartalom jelenik meg: amilyen biztosan láthatom, hogy a víz megmos, lemossa a test szennyét, olyan biztos, hogy Krisztus vére, Lelke által megtisztít engem a bűntől. A keresztvíz maga nem töröl el semmilyen bűnt, hanem megerősíti az ember hitét: Isten kegyelme rám is vonatkozik, rám is érvényes!

 

A megmentő keresztség ajándéka

Az Ige gyönyörű képet használ arra, hogy jobban megérthessük a megmentő keresztség lényegét. A kép pedig hasonlat: ahogyan Noé bárkája által megmenekültek emberek (összesen 8- Noé és családja), ugyanígy ment meg a keresztség most minket. A helyzet nem kevésbé drámai, mint Noé idejében: Isten ítélete van az emberen, a harag fiai vagyunk (Ef 2,3) Isten nélkül. Ráadásul a képben van még egy rejtett szimbólum is: az özönvízben meghalt minden bűnös és csak pár igaz ember menekült meg- ebben a „vízben” (a keresztségben) pedig megmenekül minden bűnös, és csak egyvalaki hal meg: az egyetlenegy igaz.

A keresztség: menedék. Elrejtettség. Védelem. A bárka mint kép bizonyos olvasatban az anyaméhet szimbolizálja: az életet védelmező hely, ahonnan az élet származik. Az ember tehát így tekinthet a keresztségre: olyan dolog ez, aminek hatása van az életünkre, ami fontos a védettségünk, Krisztusban való elrejtettségünk szempontjából.

Luther, a reformátor maga is amikor nagy kísértések és próbák között volt, ezt ismételte magában (talán ki is írta szobájának falára): meg vagyok keresztelve! Újra és újra ez adott neki erőt belső gyötrődései és harcai idején.

Ugyanakkor a keresztségben az ember nem állandó paradicsomi állapotban lebeg, hanem aktív: az Ige szerint például könyörög. A keresztség: könyörgés a jó lelkiismeretért. Mert szükségünk van arra, hogy ebben a védelemben megálljunk és megmaradjunk. Szükségünk van arra, hogy könyörögjünk önmagunkért, hűségért, kitartásért, engedelmességért a Krisztus-követésben, és könyörögjünk másokért is. A keresztség tudata figyelmezteti az embert arra, mennyire fontos megmaradni a kegyelemben, hűségesnek lenni Krisztushoz, vele járni, engedelmesnek lenni hozzá. Visszatérni, ha eltértünk vagy eltávolodtunk tőle.

 

A megmentő keresztség elköteleződésre hív

A keresztség nem egy egyszeri rítus, szokás, amit teljesítünk, hanem pecsét, ami elkötelez egész életünkre. Elköteleződésre hív. A szövetség jele - hasonlóan ahhoz, ahogyan az Ószövetségben a körülmetélés volt ez a jel a választott nép számára. A szövetségbe fogadás és a kölcsönös hűség jele. Isten szövetségi hűsége felől nem lehet kérdés - az ember pedig a bűnbocsánatban újíthatja meg ezt a szövetséget.

Az elköteleződés jele a fogadalom, ami a keresztséghez kötődik. Gyermekkeresztség esetén a szülők, felnőttkeresztség esetén maga a megkeresztelt személy teszi ezt a fogadalmat. Utóbbinál egyértelműen a Krisztusban felismert megváltás mellett való elköteleződést, odaszánást, hűséges követést jelenti. Előbbinél pedig amellett a nevelés melletti elköteleződést, hogy a gyermek ezt az igazságot a családi nevelés keretében is megismerhesse. Szülőként nagy felelősség ez a vállunkon, hiszen ez nem alkalmankénti „bibliaóra” tartását jelenti a gyermekeink számára, hanem olyan hiteles életet, amin átszűrődik a hit, a Krisztus igazsága és kegyelme. A legnehezebb küldetés a földön: hiteles szülőnek lenni és hitelesen képviselni az evangéliumot gyermekeink előtt. Csak akkor sikerülhet, ha Isten könyörül rajtunk. Vállaljuk ugyanakkor ezt a harcot, mert gyermekeinkre nézve nagy hatása, áldása lehet ennek! Jó, hogy nem tökéletesnek, hanem hitelesnek kell lenni, ebbe belefér a tévedés, a belátás és a bocsánatkérés is.

A keresztség alkalmával a gyülekezet is felelősséget vállal, amikor a gyermekkeresztség alkalmával fogadalmat tesz, hogy segíti a szülőket, keresztszülőket a gyermek keresztyén nevelésében. Ha igazán lelki otthon tud lenni egy gyülekezet közössége és igazán befogadóak tudunk lenni, akkor tudjuk mind a szülőket, mind a gyermekeket segíteni Isten megismerésének útján ott, ahol ők éppen tartanak.

A keresztségben Jézus Krisztus nevébe keresztelkedünk: mint közegbe. Ő az Úr - áll az Igében is. Ő van mindenek felett. Ő képes megmenteni, megőrizni minket. Ma hívhatod őt és te fordulhatsz felé, akár meg vagy keresztelve, akár nem: Jézus, ments meg, Jézus, áldj meg! Hívhatod a Szentlelket, aki adja a hitet és megérteti veled a keresztségben kiábrázolódó üzenetet: Isten szeretetét, szövetségét, az elköteleződés titkát!

 

Ámen!

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Járay Márton
„Egy embernek volt két fia...”
Elkötelezettség vagy Szabadságvágy

Felszín

Tóth Sára
Egy angol nő, aki teljes lelkéből szerette Magyarországot
Vitéz Vásony Sándorné, született Florence Ayshford Wood

Sebesi Viktória
Köztes
Múlik... ha hagyjuk

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Állat és ragaszkodás
Mire taníthatnak minket négylábú vagy szárnyas testvéreink?

Miklya Luzsányi Mónika
Már megint a kötelező...
Diákok és az előírt olvasás

Mélység

Thoma László
(El)kötelező?
A függetlenségből a teljesség felé

Miklya Luzsányi Mónika
Pán Péter szindróma
A szülői jóindulattal kikövezett úton Seholországba

Szoták Orsolya
A tékozló lány története
A szülőkre vágott ajtó ha újra nyílik

B. Tóth Klára
Anyósringató
Egy elvesztett és bepótolt gyermekkor

Teljesség

Thoma László
A megmentő keresztség
Bárka, anyaméh, szeretet

Székely Tamás
Öröm-függők
Korlátok és felszabadulás

Üzenet

Pete Violetta
Ima odaadásért
Vízisíelőből búvárrá lenni

Pete Violetta
Jószándékú láncraverés
Egyházi válaszok fel sem tett kérdésekre

Áthallások

Hancsók Barnabás
Holtomiglan… vagy csak amíg nem jön jobb?
Az a bizonyos első év

Kitekintés

Püski Rita, Hlavati Dávid
Elköteleződés – belülről
Egy pár, néhány gondolat, egy fogadalom

Laurinyecz Péter Pál
Keresztség, bérmálás és hit
Milyen Isten gyermekének lenni?

Látogatóink száma a mai napon: 5556
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57377766

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat