belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

Laurinyecz Péter Pál

Párbeszéd Istennel – kis segítséggel

A lelki vezetés

A mai, rohanó világban biztosan éreztük már úgy, hogy Isten-kapcsolatunk nem jól működik. Elfelejtjük az imáinkat elvégezni, vagy fáradtak vagyunk késő este ahhoz, hogy Istenhez szóljunk a kötött vagy szabad imáink által. Valamint nem halljuk meg az Ő szavát, eltompul lelkiismeretünk szava a világ hangzavarában. Ha megakadtunk, van segítségünk.

Egyes katolikus szerzetesrendek tanítanak (pl. piaristák, bencések, ferencesek), mások pedig szemlélődnek, vagyis sokat és többet imádkoznak egyes társaiknál. Ezért hívjuk őket szemlélődő (latin néven kontemplatív) rendeknek. Ilyenek többek között a trappisták, a kármeliták, a kamalduliak és a karthauziak. Ők általában távol élnek a világ zajától, remeteségekbe húzódnak vissza, ott élik életüket.

Ha komolyabban szeretnénk megélni hitünket és Istennel való kapcsolatunkat új alapokra akarjuk helyezni, akkor szükségünk van egy lelki vezetőre. Olyan papra vagy lelkészre, akiben megbízunk. Aki Istennel jár. akinek segítségével mi is Istennel járhatunk. Vele megoszthatod örömödet és bánatodat. Tanácsot kérhetsz tőle és szívesen ad. Vitapartnered lesz, Isten ügyvédje, ha arra van éppen szükséged.

Tanácsot adni bárki tud. Ehhez nem kell feltétlenül egyházi személyhez fordulnod. A lelki vezető (vagy másként lelkiatya) „a lelki életben felnőtt, érett ember, aki a lélek fölemelkedése útján személyre szólóan segít, Isten előtt vállalva a felelősséget azért a személyért, aki vezetőjének választotta őt”. (Idézet a Magyar Katolikus Lexikonból. LPP) Ő ezért más, mint egy barát. Isten által az életedbe küldött személy.

Úgy tanultam hittanórán, hogy az ima párbeszéd Istennel. Minden szavunkat meghallja és lelkiismeretünk által válaszol nekünk, azonban nem automataként „működik” Isten az életünkben. Vagyis csak azokat a kéréseinket hallgatja meg, amelyek a javunkat szolgálják. Olyan is előfordulhat, hogy egyes kéréseinket sokkal később teljesíti. Nála nincs földi idő.

Ebben a személyes kapcsolatban a lelki vezető lehet a kapocs közted és Isten között. Nem közvetítő, csak kapocs. Nem ő fogja imáidat Istenhez repíteni. De segíthet abban, hogy imáid és Isten-kapcsolatod túljusson a kezdeteken. Szóval merj odalépni egy általad szimpatikusnak tartott lelkészhez vagy paphoz és kérd meg őt arra, segítsen imaéleted jobbá tételében!

Az eredmények nem azonnal mutatkoznak meg. Ne csüggedj, idő kérdése csupán és biztos vagyok abban, te is úgy érzed majd, hogy fejlődsz a hitben. A kötött imákban és a saját szavaiddal elmondott imákban egyaránt örömödet leled a jövőben. Ha elsőre szokatlan is szabadon megszólítani Istent, Megváltónkat, a tudat, hogy megváltott egyenként mindannyiunkat a golgotai keresztfán, határtalan hálaadásra és örömre indít minden embert, legyen hívő vagy Isten-kereső.

Így tehát buzdítok mindenkit, hogy bátran forduljon hitbéli kérdéseivel választott lelkészéhez vagy papjához, akikből előbb vagy utóbb lelki vezető válhat számunkra!

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Jezsoviczki Noémi
Beszélgetünk?
Ez lesz életem főműve

Felszín

Miklya Luzsányi Mónika
Családi traccsparti
Ha a veranda és a hokedli mesélni tudna!

B. Tóth Klára
Gyerekszáj az égig ér
Tanár, gyermek, költő, művész és a kérdések

Magasság

Székely Tamás
Dialógusok
A hatás nem marad el

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Szóból ért az ember
Beszél a test

Teljesség

Bölcsföldi András
Cecilia Jézusa
Egy elfuserált Jézus-kép rövid hatástörténete

Horváth Dániel
Isteni irányítás alatt
Vezetés és annak elfogadása

Laurinyecz Péter Pál
Párbeszéd Istennel – kis segítséggel
A lelki vezetés

Üzenet

Szakács Gergely
Gyógyító beszélgetés
Tanácsadás helyett értő hallgatás

Áthallások

Bradák Soma
„Úgy szok lenni”
Saját hang vagy megfelelés?

Hancsók Barnabás
Frost/Nixon
„Elnök úr, miért nem égette el a szalagokat?"

Tóth Sára
Levelek Jákób tiszteletesnek
Az öreg pap és gyilkos felolvasója

Kitekintés

Pete Violetta
Őrségi csodák
A régmúlt újítói

Látogatóink száma a mai napon: 3570
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57375782

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat