belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

B. Tóth Klára

Egymással élesítve

Gyógyírjai egymásnak

Akár a rozsdás késeket,
egymással élesít
minket az Isten.

Mezey Katalin

 

 

 

Öngyógyítás: 

Autóbaleset után ha felépülünk, rögtön volánhoz kell ülni újra  –  szól az általános tanács –, különben legyőz minket a szorongás, a trauma utóhatása. Fel kell dolgozni az eseményeket, szembe kell nézni a folytathatósággal, különben csak gördítjük magunk előtt a félelmeinket, sosem lépünk túl rajtuk.

Ha sikerül felismerni, hogy a sebek, amiket mások okoznak nekünk és akkora fájdalommal járnak, ami meghaladja a lelkierőnket, valójában arra rendeltettek, hogy belső útjaink szükségszerű végigjárására ösztönözzenek, ha az öngyógyító folyamat nem indul be automatikusan, kell egy erőteljes impulzus, ami rásegít a pályára.

Ha van kiért, miért meggyógyulni, találékonyságunk nem ismer határt, de ha nem várja senki a gyógyulásunkat, elhagy minden erőnk. Idős házaspárok tudnak így elmenni egymás után, pedig az is olyan fontos feladat, hogy előrement társuk munkáját befejezzék, elvarrják a szálakat, legyen teljes az életműve. Van, aki a férje halála után a hátrahagyott jegyzetek alapján fejezi be a könyvét. Más a férje képeiből szervez kiállításokat, szerkeszt életmű-katalógust. A legjobb gyógyulás, ha a szeretett lény ügyeivel tudunk tovább foglalkozni, akkor érte és vele, a gondolataival, produktumaival foglalkozva visszaidézzük a személyiségét és továbbadjuk őt az utókornak.

 

Gyógyító beszélgetések: 

Betegségben, szorongó állapotban tapasztaljuk, hogy micsoda ereje van a szónak. Isten szóval teremtett: legyen. És lőn. Nem kevesebb, mint világosság, víz, föld, állat, ember.

A hit olyan stabil bázis, hogy amikor Budapest ostromakor nagypapám a családjával lement az óvóhelyre és a legnagyobb lelki nyugalommal elővette a megkezdett Mikszáth-kötetét,  odahúzódtak mellé a szomszédok:hadd jöjjünk ide mi is, tiszteletes úr, ide nem üt a bomba...

Hosszú vonatozás közben gyakran tapasztaljuk, hogy ismeretlen útitársaink a legbelsőbb, sokszor egész intim részleteket tartalmazó önvallomással tárulkoznak föl, többnyire valami aktuális problémából kiindulva feltárják az egész életüket. Ha nem tudunk is mindig megoldást javasolni a szövevényes élethelyzetben, csak meghallgatjuk, hadd törjön fel a belső gejzír, hadd forrja ki magát a dráma, azzal, hogy kimondja, megfogalmazza, már eltávolítja magától az eseményt annyira, hogy legyen egy kis rálátása. Így észreveheti magától is, hogy merre nyílik a megoldás útja. Sokszor már tudja is, csak megerősítésre vár. Minél idegenebb a beszélgetőtárs, annál bátrabban nyílnak meg. Nincs további kapcsolat, nincs következmény, nem kell utólag elszámolni, betartották-e az ígéretet. Egyszeri tanács, kirándulás a múltba, mintegy találkozás belső önmagunkkal.

Egy súlyos lelki krízisbe került tanítványomnak idő hiányában csak a telefonszámomat tudtam megadni, papír nem lévén a közelben csak egy papírzsebkendőre írva a számot, hogy hívjon fel egy hét múlva, ha hazaérek külföldről; nem volt idő hosszú vigasztalásra, mégis ez a szám mentette meg a végzetes lépéstől. A teljes kilátástalanságban egy kis távlat nyílt: valami, ami nem lezár, hanem felnyit, ami előre mutat. Egy kitolt időpont, amire lehet várni.

A legnagyobb szenvedés az, amit egymásnak okozunk. Akinek annyi szeretetet adunk, hogy nem fér bele több, mégis visszaél vele, vagy elutasítja, esetleg goromba támadással „hálálja meg”. Persze ha hálát, vagy köszönetet várunk érte, már nem is olyan önzetlen ez a szeretet...

A szavakkal gyógyítás hatalmas eredményt tud hozni. Hát még amikor a tettek és a szavak együtt hatnak. Amikor a lelkész járja a betegeket, és a vigasztaló szavak mellett lehordja a terményt a pincébe, felvágja az özvegyasszony fáját, megjavítja a törött lábú széket, máshogy hatnak a szavak, mert valóban gyakorlati szeretet van mögöttük.

 

Gyógyítás hűtve: 

Egyik gyermekem nagyon hisztis volt kiskorában, időnként úgy fölsrófolta magát, hogy lángvörös lett az arca, égett, mint a tűz és olyan dühös volt, hogy hozzáérni sem lehetett. Ilyenkor nem volt mit tenni, bevittem a fürdőszobába és megmostam az arcát. Erre minden pszichológus felhorkanna, hogy életre szóló traumát okozok neki, de nála ragyogóan bevált a módszer. A hideg víztől lehűlt, a simogatástól lenyugodott, végül hálásan odabújt, és minden meg volt oldva. Ilyenkor csak az arcmosás ürügyén lehetett megsimogatni. Szinte kérte a viselkedésével: csinálj már valamit, mert magamtól nem tudok kitörni ebből az állapotból...

 

Kölcsönhatás: 

Édesapám nagy tudású lelkész létére ügyes, gyakorlati ember is volt, a másokért élés ösztönözte arra, hogy mindent megtanuljon, amire lehetősége nyílt, mindenkin segítsen, ahogy tud. Így a mindennapi ezermestersége során maga élesítette a szerszámait, fente, köszörülte a késeket, ha nem volt kéznél fenőkő, egymással élesítette a két pengét. Ha nem értjük a szenvedést, amit kapunk vagy adunk, csak gondoljunk a mottóban idézett Mezey-idézetre: „…egymással élesít minket az Isten”.

Ha visszafelé tekintve úgy tudunk nézni a lelki sérüléseinkre, hogy azok fejlődésünk fontos állomásai voltak, mindegyik lefaragott valami fölösleget rólunk vagy szembesített saját mélységeinkkel, már nem volt hiába.

 

Gyógyítható-e az egyház? 

Minden intézményesített rendszer ragaszkodik a saját dogmáihoz, saját kiskapuihoz és nem érdeke, hogy tisztázza a zavaros helyzeteket. Így nem érdemes az egyház gyógyításáról beszélni. A kis közösségek tudnak csak hatékonyan működni, az embertől emberig érő kapcsolatrendszerek, az élő, működő, önsegítő közösség. Ott megvan az állandó kontroll, mint a faluközösségekben, ahol mindenki ismeri a másikat. Csak egymásnak és egymásért élő csoportokban működik a kölcsönhatás. Ha azzal büszkélkedünk, hogy szeretjük az emberiséget, nem mondunk semmit, mert hatmilliárd embert nem lehet gyakorlatban, személyesen szeretni (mint ahogy gyűlölni sem lehet egész népcsoportokat, legfeljebb egyes embereket...), de ha ráhangolódunk a gyógyulás-gyógyítás feladatára, valahol mégis a nagy egész spirituális növekedését szolgáljuk.

Hozzászólások

1. Orisek Márta - 2013-06-05 15:15:15

"A kis közösségek tudnak csak hatékonyan működni, az embertől emberig érő kapcsolatrendszerek, az élő, működő, önsegítő közösség."

Ezzel a mondattal kapcsolatban:

„Ma az óriási méretek szinte egyetemes bálványimádásában szenvedünk, így hát a kicsinység erényeit feltétlenül hangsúlyozni kell ott, ahol az helyénvaló". Ernst F. Schwnacher brit közgazdász írta ezt Small is beautiful című könyvében, mely 1991-ben A kicsi szép címmel magyarul is bestseller lett.



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bella Péter
P. élete
Nem a körülményeink tesznek jobb emberré

Gondolkorzó

Réz-Nagy Zoltán
Anyukánk a Marsra ment
Gyógyít a távolság? Vagy csak elszakít?

Pete Violetta
Mindenáron?
Hol a határ az áldozathozatalban?

Felszín

Jezsoviczki Noémi
Gyógyító emlék
Gyógyító emlék

Bálint Katalin
Időre bízott sérülések
Megoldás, vagy struccpolitika?

Magasság

Tóth Sára
A bűn mint betegség?
A betegségről nem tehet az ember

Nagy Dávid
Csoda
Statisztika és matek útján közelíteni

Mélység

Adamek Norbert
Előjelek
„Kövek, amelyekben elbotlunk, az építésnél felhasználhatóak.”

Dobóczky László
Gyógyulás a szenvedélyből
A legnehezebb volt belátni hogy beteg vagyok

Teljesség

B. Tóth Klára
Egymással élesítve
Gyógyírjai egymásnak

Üzenet

Horváth Zsuzsanna
Az apák egrese és a fiak foga
Kényszerpályák, és a kijárat

Áthallások

Hancsók Barnabás
317 mérföldet egy fűnyíróval?
Egy eszement vállalkozás – a lelki sebek bekötözésére

Tóth Sára
Loliták és amit a szőnyeg alá söprünk
„Ő akarta!”

Bölcsföldi András
Nem mindennapi terápia
Kivonulás a társadalomból

Riport

Szoták Orsolya
Egy gyógyító közösség ereje
Lelkigondozás betegágyak mellett

Kitekintés

Hajduk Zsófia
Kirekesztés helyett befogadás
Szenvedélybeteg-ellátás a nyolcadik kerületben

Látogatóink száma a mai napon: 3085
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57375299

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat