belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

Turcsik Ferenc

Oázis -üres szék, amely Rád vár

Engedjük, hogy a szeretet nyitottsága megnyissa a mi szívünket is.

Jézus mondatainak értelmezése nem mindig egyszerű, és az egyik legfontosabb sajátosságuk, hogy alapvetően mindig értelmezve vannak, de egyúttal soha sincsenek, hiszen folyamatosan értelmeznünk kell őket, mert másként nem lesz valós, autentikus a keresztyén élet. Így van ez azzal a mondattal is, hogy "az én Atyám házában sok lakóhely van". Amikor belegondolunk ebbe és a valóságba, akkor talán kissé elkeseredetten vesszük észre, hogy hát... azért olyan nagyon sokan nem vagyunk. Hát... lehet. Ez azonban az emberi nézőpont. Az a nézőpont, ami persze nem elhanyagolható, hiszen a valóság az valóság, de megint, mint ahogy azt sokszor teszem, arra kell, hogy felhívjam a figyelmünket, hogy érdemes néha más szemszögből nézni a dolgok állását, mint ahogy azt megszoktuk, ahogy az a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb és legkényelmesebb. Ez a más szempont pedig az, hogy a Biblia mindig maradékról beszél, amikor arról próbál valamit elmondani, hogy a kiválasztottakkal mi van, volt vagy éppen lesz. A kiválasztottak serege mindig a maradék. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene foglalkoznunk a számokkal, a numerikus adatokkal, ne kellene statisztikákat készítenünk vagy éppen egyfajta kontrollként megvizsgálni a saját szolgálatunkat, de azt igen, hogy semmiképpen se essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk: a számok, ahogyan mi értelmezzük azokat, mindent elmondanak. Legalábbis nem úgy, ahogy azt mi a legtöbbször látjuk. Csak úgy, és sehogy máshogy. Mert a mi szempontjaink az igazi szempontok. Igaz, hogy a saját dolgainkban már nem egyszer és nem is kétszer csalódtunk, de azért még mindig próbálkozunk. Próbálkozunk, hogy hátha mi jobban tudjuk.

Itt azért érdemes azt is megjegyeznünk, hogy a próbálkozással semmi baj sincs. Nem azt akarom ugyanis mondani, hogy abba kell hagyni a próbálkozást, hiszen akkor vajmi keveset haladna előre a világ, ha nem próbálkoznánk megérteni a bennünket körülvevő embereket, eseményeket, történéseket. Arra azonban külön figyelmet kell szentelnünk, hogy a vélemények, az álláspontok sokszínűsége vagy - mondhatjuk - pluralitása nehézséget okozhat, hiszen nem olyan könnyű másként látni a dolgok, események menetét, mint ahogy az nekünk a legegyszerűbb. Merjünk másként látni! Merjünk másként tekinteni a világra, embertársainkra, testvéreinkre. Ahogy Jézus is arra hív, hogy lássunk másként, hiszen Benne és Általa már eleve másként láthatjuk az életet. Engedjük, hogy a szeretet nyitottsága megnyissa a mi szívünket is.
Ez a nyitottság tesz majd késszé és képessé arra, hogy minél jobban megértsük Jézus szavait is arról, hogy hogyan tekintsünk a világra. Megérteni, hogy mit jelent számunkra, mások számára az a Jézus, aki nem csupán egy egyszeri Esemény, hanem egyúttal folyamatos Történés is. Ezáltal értjük meg, hogy Ő kicsoda. Így, a folyamatos keresés során lesz alkalmunk arra, hogy folyamatosan találjunk. Megtaláljuk Őt. Ebben a megtalálásban pedig találkozunk majd az emberekkel, és megértjük, hogy mit jelent, hogy az Atya házában sok hely van, hiszen az embereket nem mi akarjuk majd megítélni, hanem ezt odahagyjuk Istenre, és mi csak azzal foglalkozunk, hogy ha lehet, akkor minél hitelesebben akarjuk élni az életünket. Hitelesen, vállalva önmagunkat. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesnek mutatjuk magunkat, hanem azt, hogy vállaljuk önmagunkat, ahogyan Isten is vállal bennünket. És ha ezt megértjük, akkor könnyebb lesz másokat is vállalni. Kit milyen szinten, de vállalni fogjuk embertársainkat.
Az a bizonyos mennyei hon, mennyei otthon így már itt és most olyan hellyé varázsolja majd a világot, amely arra hív, hogy ez nem kirekesztő közösség, hanem oázis, ahol Neked mindig van egy üres szék. A zsidók a pászkavacsoránál mindig üresen hagynak egy széket, hogyha a Messiás megjön, akkor legyen helye náluk. Jézus hasonlóképpen mindig tart egy széket üresen, pont nekünk, hogy ha megfáradtunk, ha nem találjuk a helyünket, ha elegünk van magunkból, a világból, másokból, talán még Istenből is, akkor is legyen egy hely, ami a miénk, a mi oázisunk. Mennyei oázis, mely személyesen nekünk szól. Erre hív az a kis mondat, amely azt mondja, hogy "az én Atyám házában sok hely van".
Hogy így tudjuk élni az életünket, ehhez adjon meglátást, megtapasztalást, erőt és bölcsességet mindannyiunknak Isten.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Felszín

Pete Violetta
Hazamenni jó...
Egyszer mind hazaérünk...

Pete Violetta
Hazamenni jó...
...még akkor is, ha otthonról indultunk...

Pete Violetta
Otthonaim
- egy kicsit másként -

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
A tékozló fiúk végső hazatalálása
"El kell távolodnom, hogy érezni tudjak."

Gueth Péter
Variációk a változatlanságra
Miért lenne kereshető az otthon, mintha hely volna?

Mélység

Tóth Sára
Hazatalálás
Van-e tökéletes boldogság, teljes megnyugvás, valódi hazaérkezés ezen a földön?

Nagy László
Otthon
- ahol kifejeződésre juthat az, ami bennem van

Teljesség

Rácz Róbert
Elindulni, hazaérkezni
E földi vándorúton ama bizonyos hamuban sült pogácsa: a család.

Turcsik Ferenc
Oázis -üres szék, amely Rád vár
Engedjük, hogy a szeretet nyitottsága megnyissa a mi szívünket is.

Fodorné Ablonczy Margit
Otthonaink szakralitása, templomaink otthonossága
Jézust nem lehet az előszobában hagyni...

Üzenet

Fekete Ágnes
Család
A partok kijelölése és a parttalan szeretet megélése egyaránt a családban történik.

Németh Péter
Jó nekünk itt
Péter ekkor megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: "Uram, jó nekünk itt lennünk.

Fekete Ágnes
Oltalom
A középső lányunk rajzain mindig megjelenik a ház, az oltalmat adó hajlék.

Áthallások

Turcsikné Révész Judit
Úton lenni jó
(csak néha fárasztó...)

Kovács Szilvia
Valahol otthon lenni
Miközben ezeket a sorokat írom, egyre inkább meglódul a fantáziám arról, hogy milyen is lenne a gyülekezet, ahol otthon érzem magam.

Riport

Szerkesztő
Kartoték helyett
Küldhet-e minket az Úr egy hajléktalanszállóra?

Szerkesztő
Vágy, valóság, igény
A templom a találkozás helye.

Kitekintés

Turcsik Ferenc
Azt mondják, ott mindig béke van
Templomi gondolatok...

Bölcsföldi András
Határon túliatlanság
Valaminek el kellene tűnni belőlünk.

Bölcsföldi András
Soli Dari Tás
Újabb-kori reformátori jelmondataink

Látogatóink száma a mai napon: 2524
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57374738

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat