belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

Horváth Zsuzsanna

Az apák egrese és a fiak foga

Kényszerpályák, és a kijárat

Ahogy leszállok a vonatról és elindulok az ismert úton a régi ház felé, az emlékeken kezdek el gondolkodni...

Minden egyes látogatás alkalmával végighallgattam az évek óta ismert történetet. Az asszonyét, akit semmire sem becsültek a szülei, mert akkoriban csak a fiúgyermek számított. Akit tízévesen úgy megvert az apja, hogy 60 éven keresztül szenvedett rejtélyes gerincfájdalmaktól, mire kiderült, hogy el volt törve az utolsó csigolyája. Akinek meghaltak a testvérei. Két alkoholista férjet temetett el, és két gyermeket nevelt fel egyedül. Azt mondja, a lánya elhagyta, mert messzire költözött a férjével. A fia ugyanolyan, mint a férje volt, a válása óta (több mint 20 éve már...) az ő nyakán élősködik, az őrületbe kergeti.

Órákon keresztül hallgattam a siránkozást, a panaszokat, a szörnyű életet, a mártírságot. Szinte minden egyes alkalommal visszatért egy Ige: „...megbüntetem az atyák vétkét a fiakban harmad- és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek...” Azonban sosem jött a folytatás, a feloldás. Nekem nem voltak válaszaim, igaz, ő sem kérdezett soha, csak kijelentette az élete tanulságait.

A nagyanyám.

Biztos volt benne, hogy (ahogy a család szinte minden nőtagjának) alkoholista lesz a férjem. Elmondta, hogy nem kellett volna megszülnie az Édesanyámat. Hogy az Isten megbünteti a hibáinkat...

Nem tudtam soha megszokni ezeket a találkozásokat, hetekig gyötrődtem utánuk mindig. Voltak napok, amikor én is elhittem, hogy nagyatyáim és nagyanyáim vétkei örökre az életembe égtek, és úgyis azt a mintát fogom követni, amit előttem volt. Nem tudtam, mit mondhatnék nagyanyámnak, sziklaszilárdan állt a meggyőződésében élete viharai között.

Egy évvel ezelőtt azonban előbukkant egy olyan történet, amit azelőtt még nem hallottam tőle. A háborúról mesélt, amikor egy társzekéren végigment a Felvidéken. Fiatal lányként élte végig a háborút, sebeket kötözött, légnyomást kapott, aminek a hatását máig érzi. És egy téli éjszakán találkozott az Istennel. A hóviharban a többieket keresve feladni készült a küzdelmet, amikor egy útszéli kereszt előtt találta magát, ahol ragyogott az Úr Jézus. Felkaptam a fejem. Olyan békesség sugárzott nagyanyám szavaiból, amit azelőtt soha nem hallottam tőle. Arról az Istenről beszélt, aki megmentette őt a fagyhaláltól, és megnyugtatta a háborúban.

Ezzel a történettel kezdődött. A legutóbbi látogatás alkalmával arról beszélt, hogy Isten tudja, mit miért enged meg, és arról, hogy megbocsátott a szüleinek, kezdi érteni, miért éltek úgy, ahogy éltek. Szeretettel beszélt a fiáról, akivel él. Azt mondta, az ő gyermekei az első generáció képviselői a családban, ahol megmutatkozik a kegyelem… és végre befejezte a verset: „De irgalmasságot cselekszem ezeríziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolataimat megtartják.”

Nem hittem a fülemnek… ilyen hát a kegyelem… 70 évet is képes várni, míg felismerteti magát.

 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Jezsoviczki Noémi
Beszélgetünk?
Ez lesz életem főműve

Gondolkorzó

Szerkesztő
A másfajták és az egységkörök falva
Szekértáborok az ökumené körül

Felszín

Jezsoviczki Noémi
Hazudjunk együtt!
Jól szituált, intelligens házaspár

Magasság

Bella Péter
Szerencse, végeztünk, kiszállok!

Igazán nincs is közöd semmihez

Mélység

Jakus Ágnes
Galambok
Égi és földi összefonódások

Bölcsföldi András
Hétfélek
Isten a félelem mögött van

Teljesség

Horváth Zsuzsanna
Az apák egrese és a fiak foga
Kényszerpályák, és a kijárat

Koczor Tamás
Illés és a hollók
Egy pakli kártya mellől…

Üzenet

Járay Márton
„Egy embernek volt két fia...”
Elkötelezettség vagy Szabadságvágy

Bagdán Zsuzsanna
Csak egy szót szólj
Megrekesztő és újraindító varázsszavaink

Kitekintés

Thoma László
Lelkészi önfeláldozás a gyülekezet oltárán
Képzelt fotóalbum egy pályakezdő lelkész életéből

Gueth Péter
Röviden

Láthatatlan szálak

Látogatóink száma a mai napon: 6664
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57378874

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat