belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Felszín

Székely Tamás

Lehet félelem nélkül?

Egészséges és egészségtelen szorongások

Az egészséges pszichéjű emberre jellemző a félelem. Aki sohasem fél, az nem lehet normális elme - ma is határozottan emlékszem erre a nehezen kétségbe vonható okfejtésre, amelyet néhány éve hallottam egy egyetemi előadóteremben üldögélve. A professzor számára világos és egyértelmű igazság volt, talán axióma, olyasfajta törvényszerűség, amely az emberi lélek alapvető életfolyamatát írja le, olyan egyszerű állítás, amelyre bonyolultabbakat lehet építeni. 

Lecsupaszítva: félelem nélkül nincs egészséges ember. Aki nem fél, az beteg. Fontos kérdés, hogy megcáfolhatatlan igazsággal van-e dolgunk. Próbáljuk meg kikutatni! 

A félelem azért van, hogy óvjon bennünket. Kijelöli a határokat. Aki feszegeti a határokat, azon pedig megbotránkozunk. Ezt a törvényszerűséget feszegeti a cirkusz. Olyan embereket gyűjtenek össze, akik „határsértők”, nem rettegnek felmászni a póznára, amelyre a normál ember félne felmászni, aztán azon mindenféle gyakorlatokat mutatnak be, s végül lenyűgözik a nézőt, hogy épségben hagyták el a porondot. Pedig ők is érzik fizikai korlátaikat, meg az extrém sportolók is, de a kockáztatás közben felszabaduló adrenalin erősebb, mint a félelem. 

Azonban nem csak a fizikai határokat kell félelmeinken keresztül felismernünk.
Fel kell ismernünk gazdasági határainkat is. Aki jobban retteg, kockás füzetet használ, nehogy elcsússzanak a számok, aki pedig kevésbé retteg, azaz felelőtlen, adósságokba veri magát. Egyikbe a másik után, mert hiányzik belőle a félelem, a félelménél jobban szórakoztatja a kockáztatás közbeni eufória. 

Van, aki a szerepléstől fél, és minden vizsgán kínkeservesen esik át, és egy néhány fős értekezleten is kényelmetlenül érzi magát. Mások exhibicionisták, színésznek, politikusnak, tanárnak vagy éppen lelkipásztornak állnak és várják a szereplés alkalmát, és örömüket lelik benne. 

Van etikai félelem, amely a törvények megszegésétől tart vissza, mert a törvénynek visszatartó ereje van, elrettent a hatóság, s úgy érezzük, a társadalom értékes tagjaként definiálva önmagunkat ragaszkodnunk kell a jogi tisztasághoz is - így érvelnek a freudisták. 

De mi a helyzet az életünket bénító félelmeinkkel? Azokkal nem kell leszámolni? A szorongásokkal, a fóbiákkal, amelyek indokolatlanul bénítanak bennünket? Ezek azok a bizonyos aggodalmak. Mert ezek nem védenek, csak korlátoznak. Indokolatlanul rettegésben tartanak. Megterhelnek életünk legjobb és legrosszabb pillanataiban is, elvehetik az életörömünket. 

Azt gondolom, erre lehet megoldás a hit. Ne félj, csak higgy, mondja Jézus a gyermekéért aggódó Jairusnak, s a tenger lecsendesítésekor is kicsinyhitűnek nevezi az életükért aggódó, kiáltozó tanítványokat. Vagy vegyük példaként az 5000 ember jóltartását! A tanítványok megdöbbennek, amikor megértik, Jézus kenyeret akar adni a sokaságnak. Talán meg is rémülnek – miként lehetne kivitelezni a feladatot, rettegnek a kudarctól, hogy nem valósul meg az Úr terve! 

A sorsunkért, a küldetésünkért való aggodalmaskodás nem kedves Istennek. Az egzisztenciális aggodalom sem – Az Úrnak gondja van még a ruházkodásunkra is – hívja fel a figyelmünket Jézus a tanításában. 

Azaz mind az egzisztenciánk, mind a sorsunk Isten kezében van. Énekeink is gazdagon bizonyítják ezt: „Ne aggodalmaskodjál, nézz Istenedre fel...” - azaz aki aggodalmaskodik, az nem Istenre figyel, hanem másra. A körülményekre, a veszélyekre, emberi nyomorúságára, de nem Istenre. Pedig a Heidelbergi Káté szerint Istennek a hajunk szálára is gondja van. 

Hatalmát, mindenható Úrságát, isteni erejét védőhálóként feszíti ki fejünk felett.És ez felfoghatatlan! Ez logikátlan! Ez tapasztalatokon túl, mérésekkel, matematikával, vagy bármely más tudománnyal bizonyíthatatlan. 

Hitre van itt szükség. Mert hit által világossá válhat számunkra, hogy az az Isten, aki halálba adta a Fiát és feltámasztotta, hogy örök életünk legyen, annak gondja van a sorsunkra. Annak gondja van a biztonságunkra, ételünkre, italunkra, ruházatunkra. Megóv bennünket a legnagyobb nehézségekben is, és kihoz bennünket a legmerészebb helyzetekből is. Azaz kitágulnak a határok. Egészen az Isten trónjáig. Az új határokat a Szentírás jelöli ki, s fejünk felett felragyog a végtelen nagy ég szabadsága. 

Van még okunk félni, rettegni? Szükséges?

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Jakab Rita
Fakadhat-e a félelemből erő?

Dementor csók, amit a muglik is éreznek, de még a diplomás varázslók is küzdenek vele.

Gondolkorzó

Koczor Tamás
Akkor majd elkárhozol
Az egyházi félelemkeltés

Felszín

Lengyel Gábor Dániel
Látszik rajtad
Szituációs gyakorlat élesben

Bálint Katalin
Pénzt vagy életet
Befizetni vagy enni?

Dobóczky László
2006. aug.11.
Naplótöredékek

Székely Tamás
Lehet félelem nélkül?
Egészséges és egészségtelen szorongások

Magasság

Tóth Sára
Hogyan jöjjön az Úr Ládája énhozzám?
Nincs könnyített megoldás. Félelem van, megrettenés és várakozás.

Miklya Zsolt
„Boldogan halok”
Pilinszky és Trier melankóliájáról

Mélység

Szakács Gergely
A boldog(talan)ító IGEN
Motivációk az elköteleződés ellen

Miklya Luzsányi Mónika
Rossz álmok
Nappali konfliktusok éjszaka a szimbólumok nyelvén sugdosnak pici fülekbe

Teljesség

Réz-Nagy Zoltán
„És engedd el adósságunkat…”
Légy Jézus adósa inkább!

Koczor Tamás
Félelemből nem játszom
Egy példázat más olvasata

Üzenet

Bella Péter
Batman és a mozi igazi hősei
Felkészült milliárdos és az önfeláldozó barátok

Bölcsföldi András
Hétfélek
Isten a félelem mögött van

Áthallások

Pete Violetta
Rém hangosan és irtó közel
Egy nem mindennapi kisgyerek harca a gyásszal és a szorongással

Miklya Luzsányi Mónika
A teremtmény lázadása
Frankensteinek világa

Riport

Szoták Orsolya
Amikor az álmok valóra válnak
A szorongásos betegségekről

Kitekintés

B. Tóth Klára
Szemtől szemben félelmeinkkel
Falusi babonák és a szembesülés képessége

Látogatóink száma a mai napon: 5500
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57377710

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat