belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Üzenet

Bella Péter

Batman és a mozi igazi hősei

Felkészült milliárdos és az önfeláldozó barátok

Bruce Wayne hős lett, ismerjük a történetét. Készült rá, milliárdosként anyagi ereje is volt, hogy felépítse magát, a múlt tragédiájára reagáló sötét lovagot, Batmant. Edzett rá, megteremtette a mítoszt, és amikor már minden rendelkezésére állt – technika, erő, lehetőség –, elindította a háborúját.

John Blunk, Matt McQuinn, Alex Teves is hősökké váltak, de az ő útjuk teljesen más volt. Sorsuk tragikus módon fonódik össze az álruhás igazságosztó milliárdoséval, mindhárman a legújabb Batman filmet akarták megnézni a coloradói Aurorában, amikor egy gázmaszkos fegyveres elkezdett lövöldözni. A történetet ismerjük. Ők is ott haltak meg, mindhárman úgy, hogy a velük lévő barátnőket védték. Hősök lettek, csak éppen valódiak.

A valóság másmilyen, mint a képregény vagy a film. Ez a három fiatal a pillanat tört része alatt cselekedett, lépett – és halt meg úgy, hogy ezzel másnak mentette meg az életét. Nem volt idő tervezni, gondolkodni, tanakodni, hogy mi a jó lépés, mi lesz a legbiztonságosabb. Csak egy gyors döntés, a mozdulat, ahogy földre lököm a lányt, ráborulok én is, hogy ne őt érje a golyó. Tiszta és őszinte tett, számomra ilyen a valódi bátorság. Valami mélyről jövő ösztönös lépés. John Blunk, Matt McQuinn, Alex Teves ugyanis nem készült arra, hogy hős lesz, csak moziba akartak menni. De, amikor látszott a helyzet tragédiája, nem saját magukat nézték, nem a saját biztonságukat. 

Lehetett volna másként is, földre kerülni minél előbb, hisz kit érdekel a másik, védje meg magát ő is. Sőt, lehetett volna fordítva is, a másikat pajzsként használni. De nem ez történt, ők lettek mártírok, életet ajándékozva másoknak.

A bátorság ösztönös, az ilyen éles helyzetekben látszik meg igazán. Persze ez nem azt jelenti, hogy valami különös genetikai szerencsejáték adománya lenne – valaki kap, valaki nem. Nem, inkább a mélységét mutatja, a gyökereket, amik nagyon mélyre nyúlnak a lélekben. A neveltetés, a tapasztalatok, a világlátás, és igen, az őszinte, valódi Krisztust követő élet – mind szilárdíthatja ott belül az embert, hogy amikor igazán kell, legyen önfeláldozó, adja oda az életét másokért. Nem csak keresztyén, nem csak hívő ember lehet mártír, de Jézus példája, jelenléte, uralma átformál, segít, hogy ilyen, valódi hősök legyünk. Sokszor többet elmond az emberről egy hirtelen reakció, egy ösztönös mozdulat, egy hirtelen felmerülő problémára adott válasz, mint bármilyen kampány. Egy ismerősöm mesélte el, hogy jó pár évtizede akkor lett biztos abban, hogy az a férfi, akivel éppen randevúzott, a férje lesz, amikor sétáltak és megbotlott. A férfi hirtelen, ösztönösen elkapta a könyökét, finoman, de erősen. Innen indult több évtizednyi erős házasság, egy ösztönös mozdulatból.

Itt most nem a beszéd a lényeg. Karosszékből könnyű hivalkodni, értekezni.
A bátorságra nem lehet edzeni, csak reménykedni, hogy amikor kell, meglesz.

Ez a bátorság nem a félelemmel szemben fogalmazza meg magát. El tudom képzelni, hogy nagyon is félt mindhárom fiatal, fél az, aki életét adja a másikért. Nem a félelem jelenléte a kérdés, hanem az, hogy van-e erősebb a félelemnél. A bátorság, az önfeláldozó, valódi bátorság a szeretethez van kötve, ami legyőzi a legnagyobb rettegést, a három coloradói férfi erre példa, ők is azokat védték, akiket szerettek. Valóságosabb példákká lettek így, mint bármilyen igehirdetésbeli történet egy nyugodt, fűtött békés templomban. „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért" (Jn 15,13) – mondja Jézus, mutatta meg a kereszten mindennél erősebben. Ebbe a sorba állnak be a keresztyén mártírok azóta is, és mindenki, aki nem a saját életét nézi, hanem a másikét, akár úgy is, hogy feláldozza magát.

Batman nem létezik, nincs olyan milliárdos hős, aki barlangjában a legmodernebb felszerelésekkel készül a bűnözők ellen. De nem is Bruce Wayne-re van szükségünk az életben, hanem olyanokra, mint ez a három ember. A merénylő nevét tudatosan nem írom le, de az övükével még egyszer megteszem, megérdemlik: John Blunk, Matt McQuinn, Alex Teves. 
Az ő nevüket ismerjük, rengeteg társuknak még azt sem. Még jó, hogy Isten számon tartja őket, és ez a legfontosabb.

 

(Link a történethez: http://index.hu/kulfold/2012/07/24/baratnojuket_vedve_haltak_meg_a_moziban/)

 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Jakab Rita
Fakadhat-e a félelemből erő?

Dementor csók, amit a muglik is éreznek, de még a diplomás varázslók is küzdenek vele.

Gondolkorzó

Koczor Tamás
Akkor majd elkárhozol
Az egyházi félelemkeltés

Felszín

Lengyel Gábor Dániel
Látszik rajtad
Szituációs gyakorlat élesben

Bálint Katalin
Pénzt vagy életet
Befizetni vagy enni?

Dobóczky László
2006. aug.11.
Naplótöredékek

Székely Tamás
Lehet félelem nélkül?
Egészséges és egészségtelen szorongások

Magasság

Tóth Sára
Hogyan jöjjön az Úr Ládája énhozzám?
Nincs könnyített megoldás. Félelem van, megrettenés és várakozás.

Miklya Zsolt
„Boldogan halok”
Pilinszky és Trier melankóliájáról

Mélység

Szakács Gergely
A boldog(talan)ító IGEN
Motivációk az elköteleződés ellen

Miklya Luzsányi Mónika
Rossz álmok
Nappali konfliktusok éjszaka a szimbólumok nyelvén sugdosnak pici fülekbe

Teljesség

Réz-Nagy Zoltán
„És engedd el adósságunkat…”
Légy Jézus adósa inkább!

Koczor Tamás
Félelemből nem játszom
Egy példázat más olvasata

Üzenet

Bella Péter
Batman és a mozi igazi hősei
Felkészült milliárdos és az önfeláldozó barátok

Bölcsföldi András
Hétfélek
Isten a félelem mögött van

Áthallások

Pete Violetta
Rém hangosan és irtó közel
Egy nem mindennapi kisgyerek harca a gyásszal és a szorongással

Miklya Luzsányi Mónika
A teremtmény lázadása
Frankensteinek világa

Riport

Szoták Orsolya
Amikor az álmok valóra válnak
A szorongásos betegségekről

Kitekintés

B. Tóth Klára
Szemtől szemben félelmeinkkel
Falusi babonák és a szembesülés képessége

Látogatóink száma a mai napon: 1937
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57374151

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat