belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Felszín

Jezsoviczki Noémi

Hazudjunk együtt!

Jól szituált, intelligens házaspár

A. és Sz. jól szituált, intelligens, rendes házaspár volt, akik szépen nevelték gyermekeiket, minden számlájukat idejében kifizették, és egyetlen szomszéddal sem vesztek össze soha.

A. és Sz. vasárnaponként rendszeresen ott volt a templomban – kivéve, amikor nyaralni mentek –, és tevékenyen részt vettek a gyülekezeti életben. Sz. finom süteményeket sütött a szeretetvendégségekre, a nyári hittantáborokra mindig szakított a szabadságából, hogy segíthessen a vezetőnek a gyerekek mellett. A. pedig ott volt műszaki tudásával, ha valamilyen technikai problémával került szembe a presbitérium, de fizikai erejét sem kímélte, ha két izmos karra volt éppen szükség.

A. és Sz. mindig dobott a perselybe valamit istentisztelet után, és az sohasem csörrent a ládikó alján, hanem halkan surrogott lefelé a nyíláson át. Amikor új padokra volt szükség a templomban, rögtön felajánlották az anyagi hozzájárulásukat, s ezt a szegényebb gyülekezeti tagok elismerő bólogatással nyugtázták – milyen jó, hogy valaki tud segíteni, ha már ők nem.

A-t és Sz-t kedvelte a lelkész, mert soha nem mondtak ellent neki, és nem kritizálták a prédikációit. Voltaképpen semmibe nem szóltak bele, ezért mindenki szerette őket. Azt senki sem tudhatta, hogy milyen szavak ütötte sebekkel a lelkén jön istentiszteletre Sz., A. pedig egy félmondatot sem tudna felidézni az igehirdetésből, mert ilyenkor végre volt egy nyugodt órája, hogy a készséges kis szőke kolléganőről ábrándozzon.

A. és Sz. követendő példa volt a gyülekezet fiataljai előtt, az idősek mindig őket említették, ha egy minden tekintetben összeillő párról volt szó, gyerekeiket pedig sokan irigyelték nagyszerű szüleik miatt.

A. és Sz. akkor sem fuvalkodott fel, amikor nagyobb összeget örököltek A. nagybátyjától, legalábbis látszólag megmaradtak olyannak, mint addig. Azt nem sejthették a hívek, hogy milyen elkeseredett vitákat szült ez az életükben hirtelen beállt változás: Sz. utazgatni szeretett volna, A. pedig új házba költözni. Abban viszont egyetértettek, hogy az új gyülekezeti házra mindenképpen adakoznak a pénzből, a többit egyelőre részvényekbe befektetik – A. kapott egy kitűnő tippet egy bróker ismerősétől.

A. és Sz. a Bibliában olvasottakhoz hűen, példamutató keresztyénként az örökség tizedét akarta felajánlani. Mivel hirtelen szerencséjüknek hamar híre ment, a gyülekezet már lélegzetvisszafojtva várta, vajon fogják-e támogatni az építkezést.

A. és Sz. kicsit megijedt, amikor elosztották tízzel az összeget. Biztosan tudnia kell mindenkinek, hogy mennyit örököltek? No, persze jó érzés lesz odaadni pénzt, látni a lelkész és a presbiterek mosolygó arcát, a megkönnyebbült örömet… Nagyszerű, megvehetjük a tartósabb cserepeket a tetőhöz, és egy szebb bejárati ajtóra is futja!

A. álmatlanul forgolódott, időről időre egy új autó jelent meg a szemei előtt. Talán ha mégsem adnának annyit. Egy kicsit le lehetne csípni belőle, és akkor, ha jól forog a pénzük a tőzsdén, egészen biztosan lesz ház is, autó is, utazás is, nem kell filléreskedni. Az adomány így is adomány, a gyülekezet örülni fog, ők vasárnaponként látják majd a szép épületet, a hálaadó alkalmon a lelkész megemlíti őket, köszönetet mondanak nekik a nagy anyagi segítségért, mindenki boldog lesz. Nem kell az orrára kötni senkinek, mennyi is pontosan az a tized. Felkeltette Sz-t, és némi rábeszélés után sikerült meggyőznie, hogy teljesen jó lesz így, a kecske is jóllakik...

A. és Sz. ünnepélyes arccal  nyújtotta át az átutalásról szóló bizonylatot istentisztelet után a lelkészi hivatalban. A várt hatás nem maradt el, sőt, egy kis emléktábla is szóba került, ami majd a gyülekezeti ház falán hirdeti a pénzzel és kezük munkájával hozzájárulók nevét.

A. és Sz. elégedetten ült be az autóba, jókedvűen összenevettek.  A. megszorította Sz. kezét, elindultak hazafelé. Sz. szórakozottan megnyomta a rádió gombját, éppen a déli híreket olvasták fel. Jól elszaladt az idő, gondolták szinte egyszerre, de sebaj, ma olyan szépen süt a nap, és mindjárt otthon lesznek. Egy kellemes férfihang éppen a belföldi eseményekről szólt: „A nagy részben külföldi tulajdonú  X. brókercég csődöt jelentett, csalás miatt több tulajdonost letartóztattak, a részvényesek végleg búcsút inthetnek a pénzüknek, több nagybefektető lett földönfutóvá.”

A napot hirtelen eltakarta egy fenyegető fekete felhő. A. és Sz. halottsápadt arccal nézett egymásra.  A rádió elkezdte játszani az Ó, érthetetlen kegyelem című dalt.

 

  

Hozzászólások

1. Nagy Attila - 2014-01-08 22:01:12

Nem tudom tényleg A. és Sz.-el kezdődött-e a nevük, mint Anániás és Szafira. Ha igen, akkor érdekes, bár a két történet csattanója számomra egész más kérdéseket vet föl. Itt a bűntetés pusztán anyagi jellegű. Úgy volt, hogy pénz áll a házhoz, de mégse. Persze ha átéltem volna, beleéltem volna magam, hogy gazdag leszek, stb, akkor veszteségként élném meg, így gyorsan átfutva, és az egészet egyben látva az jött le, hogy amennyit adnak, annyi marad. Tehát gyakorlatilag eldönthették, hogy egy x összegig mennyit adnak. De jó lett volna még egy kicsit többet. Vagy akár az egészet. Na ez már tetszik. Egy pozitív érzés. A baj ott kezdődik, amikor az egyes egyházak, gyülekezetek vezetői próbálják egy kicsit megnövelni a bevételeket. Szerintem az, hogy valaki mennyit adakozik, az az ő döntése kell, hogy legyen. 2Kor 9,7: na ez az az ige, aminek az értelmét kiragadással, hangsúlyozással, és pluszban még egy betoldással teljesen meg szokták változtatni. Manipulálás nélkül így néz ki: Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti az Isten".



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Ajándékként
Nem természetes

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
Köztes tér
A lehetőség

Felszín

Jezsoviczki Noémi
Hazudjunk együtt!
Jól szituált, intelligens házaspár

Mélység

Szakács Gergely
Depresszió
Együtt élni a fekete kutyával

Teljesség

Czapp Enikő
Neki növekednie kell…
A bibliai párosok titka

Üzenet

Horvát Gábor
Gedeon imája
Tán gúnyolódik velem az Isten?

Czapp Enikő
Többszörös áthallás
Kegyelemből és bocsánatból élni

Áthallások

Tóth Sára
Erőszak és férfiszerepek
Susanne Bier Egy jobb világ című filmjéről

Kitekintés

Gueth Péter
Géppisztoly és Mária-szobor
Indonézia és a kereszténység

Pete Violetta
Parókia a mozivásznon
Lelkészszerepben

Látogatóink száma a mai napon: 6823
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57379033

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat