belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Felszín

Jezsoviczki Noémi

Elég a pillangókból!

Nincs aranyszárny

Amikor szétnyitotta az ujjait, legnagyobb meglepetésére egy kicsi, aranyszín lepke szállt fel a tenyeréről. Mintha napsugár bújt volna el a kezében, ami hirtelen a többihez akart szökkeni. Utánanézett, próbálta követni az útját felfelé, de a fák ágain átsugárzó fény elkápráztatta a szemét.

Másnap reggel munkába menet betért ebédet vásárolni a kisboltba, és amikor éppen a pénztárnál fizetett, a lepke előlibegett a kassza fiókjából. Kérdőn nézett az eladóra, de annak szeme sem rebbent, s ebből rájött, hogy a pillangót csak ő látja.

Egész nap ez járt a fejében. Mikor hazafelé ment, meglátta a buszmegállóban a karcsú, szőke lányt, aki mindig megdobogtatta a szívét. Mintegy véletlenül mellé keveredett és ráköszönt. Ekkor meglátta újra a lepkét. Éppen a lány szemében ragyogott, vidáman nyitogatva csillámló szárnyait. Azt hitte, hogy megtalálta a pillangó otthonát, de az máris továbbállt.

Nehéz szívvel kotorta elő kulcsokat a lakás ajtaja előtt. A vacsora is furcsa ízű volt, majdnem a felét kikotorta a szemétbe. A tévé idegesítően zümmögött, ostoba reklámok váltották egymást, valami csodálatos öblítőt próbáltak neki eladni: virágok, lepkék, fehér ingek lebegtek. De az ő lepkéje nem volt köztük.

Kezdett a rögeszméjévé válni a pillangó. A villamos ablakán keresztül is csak őt kereste, lökdösték az emberek, a lábára léptek, de neki fel sem tűnt, bámult kifelé. Az utcán, a fák ágain, a szemetes kukában, a számítógépe képernyőjén… mindenhol a lepke felbukkanását várta, de az nem mutatkozott. Ahogy telt az idő, úgy látta egyre távolabbinak és elérhetetlenebbnek.

Beiratkozott a könyvtárba, múzeumokba járt, végigböngészte az interneten fellelhető összes lepkét, hogy nyomára bukkanjon annak az aranyszínűnek. Összerezzent, ha valaki azt mondta: pillanat… Nem, nem pillangót mondtak, de ostoba is vagyok – gondolta, és zavart mozdulattal megtörölte a homlokát.

Aztán egyszer megint látta. Nem volt egyedül az aranyszárnyú, egy másikkal kergetőzött, s ő elkezdett arrafelé szaladni, de minél közelebb ért, a két lepke annál messzebb került tőle.

Halálos fáradtságot érzett, lerogyott az avarba. Mint egy templomtoronyból lezuhanó üllő, úgy sújtott le rá a gondolat, amit mindvégig tudva tudott, de csak most merte bevallani magának: a lepke csupán a képzeletében létezik. Nincs aranyszárny, nincs szemkápráztató libegés. Ő alkotta a gondolataival.

Soha nem vonszolta magát haza még ilyen nehezen. Elég a pillangókból! Tehetetlen dühében rácsapott a falra az előszobában. Egy apró bogár pottyant le a földre, amit kötelességtudóan felcsippentett az ujjaival. Egy régi ismerős szaladt felé a padlón, a kis fekete pók, amit annyiszor megbámult a mennyezeten, és már néven szólította. Odadobta neki a bogárkát, elmosolyodott, és betette a táskáját a szekrénybe.

 

 

Jezsoviczki Noémi

 

 

 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bella Péter
Megelégszem?
Ez van, ezt kell szeretni!

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
Mezsgye
Két világ határán

Felszín

Jezsoviczki Noémi
Elég a pillangókból!
Nincs aranyszárny

Gangel Noémi
Két számmal kisebb hazugságok
Az igazság megszabadít titeket

Magasság

Székely Tamás
Almák a kosárban
A tér, és amivel kitöltjük

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Mi elég az élethez?
Életet tanulni

Körösvölgyi Zoltán
Most jó
Az a bizonyos pillanat

Teljesség

Réz-Nagy Zoltán
Az elégséges áldozat tana
Mint rejtett dicsőség-teológia

Üzenet

Bagdán Zsuzsanna
Csak egy szót szólj
Megrekesztő és újraindító varázsszavaink

Miklya Luzsányi Mónika
Legyen elég!
A ránk bízott föld és a fogyasztás

Áthallások

B. Tóth Klára
Fényjelek
A világosság a sötétségben fénylik

Kitekintés

Hancsók Barnabás
Elég messze önmagunktól
Menjek/maradjak

Gueth Péter
Kőbefaragott filozófia
Indonézia – Jézus lótuszülésben

Pete Violetta
Nekem elég
Friss történetek a hitoktatásból

Látogatóink száma a mai napon: 4343
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57376554

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat