belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Felszín

Géczy Ráhel

Árul(kod)ó családneveink

Lehúz vagy felemel?

Családdal név is jár, családnév nélkül pedig lehetetlenség nyilvántartottként létezni. Ez amolyan kötelező jellegű, de vajon áldás vagy átok számunkra? 

Közvetlen környezetemben is nem egyszer voltam tanúja családnév adta előítéleteknek.
A gimnáziumi évek során jóban lettem egy évfolyamtársammal. Volt néhány közös óránk, de érdeklődési körünk is nagyon hasonló volt, így természetesen mindig jókat beszélgettünk. Annak ellenére, hogy rendkívül intelligens volt az élet szinte minden területén, a nagy átlaggal szemben ő egyáltalán nem volt felfuvalkodott vagy lenéző, kifejezetten kedves lánynak ismertem meg őt. Otthoni vacsorák alkalmával elkezdtem róla mesélni a családnak. Tesóim arca azonban hamar eltorzult, amikor kimondtam a lány vezetéknevét. Tudni kell ugyanis, hogy országunk egy nem túl közkedvelt, ám annál hírhedtebb politikusának a lányáról van szó. Innentől kezdve természetesen megállás nélkül folyt a sértő és lenéző szöveg. Az, hogy jövőre Anglia egyik legnevesebb egyetemén fog tanulni, csakis édesapja pénzének,  semmiképpen sem az ő képességeinek és szorgalmának a gyümölcse – gondolták ők. 

Hasonló, ám fordított kimenetelű helyzetben volt részem néhány hónappal ezelőtt. Egy ifjúsági fesztivál szervezésében vettem részt, s kezdetben bizony sok kérdés felvetődése során alakult ki meddő vita a főszervező és gyülekezetünk kis vezetőcsoportja között. A szervezési munkálatok azonban egyik percről a másikra felgyorsultak. A választóvonal egyik legjobb barátnőmnek „köszönhető”, akiről a főszervező megtudta, hogy gyülekezetünk egyik elöljárójának a lánya. Attól a pillanattól kezdve barátnőm maga is főszervezői státuszba lépett elő. 

A téma kapcsán érthető módon rögtön eszünkbe jutnak olyan híres famíliák, mint a Benedek fiak, a Brontë nővérek vagy a Sztankayak. A névváltoztatásnak köszönhetően továbbá valószínűleg sosem tudtuk volna meg, hogy Ganxsta Zolee rapper Kassai Ilona Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznőnk fia. Érdekes továbbá, hogy mára kiderült; Martin Van Buren kivételével az összes amerikai elnök egy őstől (Földnélküli János) származik. Az alábbi példák nyilvánvalóan nem véletlenek, sőt, még inkább „a név kötelez” klasszikust támasztják alá. 

Néha az ember eljátszik a gondolattal, hogy vajon milyen hatást válthat ki a friss ismerősök körében, ha Lamborghiniként vagy Vuittonként mutatkozik be. Nyilvánvalóan abszurd az elképzelés, de egyvalamire azért ráébreszti az embert. Nevünk nem csupán néhány véletlenszerűen egymás után pakolt betű, sokak számára információhalmazzal bír. Magában hordozza az identitásunkat, családunk gondolkodását, értékrendjét, így egyáltalán nem mindegy, hogy mihez adjuk a nevünket. Nevünk tehát – családtagjaink múltjából adódóan – jelenthet számunkra áldást és átkot egyaránt. Hogy ilyen módon céljaink elérésében részesülünk-e protekcióban, diszkriminációban, vagy aránylag „semlegesek” vagyunk, ez már igazán nem rajtunk múlik. Mi azonban bármilyen névvel szülessünk és éljünk is, tegyük azt úgy, hogy méltó legyen családunkhoz!

 

Hozzászólások

1. Detzky Panni - 2012-06-21 11:55:09

Biztos, hogy minden eszméhez "méltónak" kell lennünk, amit egy család(név) képvisel? És mi a helyzet a vicces, vagy a "trágár" vezetéknevekkel?

Hadd idézzem Selma Lagerlöf örökérvényű szavait ide: "Mivel ti nem jöttök hozzám, ezért én jöttem el hozzátok, hogy figyelmeztesselek benneteket...Gonosz város az, és gonosz nép lakja... Eljöttem ide - folytatta -, mert ez itt jó ház. Az Ingmársson név jó név. Mindig is az volt. Maradjatok itt a községünkben!" (Selma Lagerlöf, Jeruzsálem, Palatinus Kiadó, Bp., 2008., Az öreg prépostné, 254. o.)



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Székely Tamás
A nevünk rejt el, vagy mi rejtjük el a nevünket?
Isten és az anonimitás

Gondolkorzó

Pete Violetta
Nevesített erőtlenség
Titokzatosság és spontaneitás versus megaszervezések

Felszín

Géczy Ráhel
Árul(kod)ó családneveink
Lehúz vagy felemel?

B. Tóth Klára
Felmutatás
Milyen képtelen vállalkozás...

Magasság

Dull Krisztina
Más felségterületén
Néhány gondolat a Kilimanjaróhoz

Tóth Sára
Nevek és a lét hasadtsága
Irodalmi kalandozás

Mélység

Réz-Nagy Zoltán
Egy gyakori nevű ember tűnődései
Nem ér a nevem!

Miklya Luzsányi Mónika
X-manek és szuperhősök
Identitásfejlődés képességek és frusztrációk árnyékában

Bella Péter
Kis keresztyén trollhatározó
Netes kellemetlenkedők tipológiája

Teljesség

Koczor Tamás
Ki kicsoda?
Aki megverekedett Istennel…

Üzenet

Miklya Luzsányi Mónika
Névstigma
Jólesz tiszteletes botrányos házassága

Adamek Norbert
Nomen est omen
Tudósító elnevezések

B. Tóth Klára
Hogy nevez minket Isten?
„Nem lehet egy gyereket csak úgy elcserélni!”

Áthallások

Szakács Gergely
Halállista
Listák, melyek az életre, vagy a halálra visznek

Hancsók Barnabás
Nem ér a nevem
Vadidegen nicknevek

Bradák Soma
Név nélkül
Szembetalálkozások

Miklya Zsolt
Táncoló nevek, dúdolt jelentések
A közelmúlt, jelenkor irodalmából

Riport

Kojsza Péter
Meghatároz egy életen át
A névadás lehetőség

Kitekintés

Dull Krisztina
Ezt a buzogányos bronz köcsögöt!
Az egyházi szóhasználat hátulütői

Látogatóink száma a mai napon: 4309
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57376520

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat