belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Nagy Zsuzsanna

Egy tömeggyilkos egyedfejlődése

Beszélnünk kell Kevinről

Óriási öröm, amikor világra jön egy törékeny, puha és illatos kisbaba. A család röpköd a boldogságtól, nézik ezt az aprócska lényt, tervezgetik a jövőjét, képzelnek neki bámulatos képességeket, jól fizető állást, szép családot, feddhetetlen jellemet, kitartást, bátorságot. Álmodnak belőle híres színészt, nagy tudóst, jól menő ügyvédet, ügyes vállalkozót, szociopata tömeggyilkost… Vagy az utóbbit inkább mégsem? Létezik szülő, aki epedve reméli, hogy csemetéje a tizenhatodik születésnapja előtt két nappal, egy átlagosnak induló csütörtökön irigylésre méltó hidegvérrel és profizmussal tizenegy embert mészárol majd le? Természetesen nem. Eva Khatchadourian sem kívánt ilyen jövőt a fiának.

Lionel Shriver 2003-ban elkészült regénye, a Beszélnünk kell Kevinről nálunk is sikerkönyv, amióta Lynne Ramsay tavaly bámulatos adaptációt forgatott a nem mindennapi történetből.
Tilda Swintonnál alkalmasabb színésznőt nem is találhattak volna Eva megformálására és a fiút alakító Ezra Miller is tökéletes választásnak tűnik. Már megjelenésük elég ahhoz, hogy megteremtsék azt az alaphangulatot, ami a két figura között feszülő konfliktusból fakad, és Swinton játéka a lehetőségeket maximálisan kihasználva adja vissza az Eva Khatchadourian lelkében lejátszódó folyamatokat. Az alkotás akár úgy is bevonulhat a filmtörténetbe, mint a klasszikus horrornak tekinthető Rosemary gyermeke viszonylagos analógja. Jómagam a filmet láttam először, ami szinte tökéletesen követi a regény történetét és ritmusát, mégsem tántorít el a könyv elolvasásától, sőt! Shrivert az egész világon egyre elszaporodó iskolai mészárlások ihlették. Sokat tűnődhetett azon, vajon mi vezet odáig, hogy egy gyerekből pszichopata váljon?  

A pszichológusok szerint az antiszociális viselkedés sokszor már gyermekkorban megjelenik, ezek észlelésekor érdemes szakemberhez fordulni, mert felnőttkorra megcsontosodnak a tulajdonságok és visszafordíthatatlan jellemtorzulást eredményezhetnek. Ranschburg Jenő azt mondta, létezik gyermekek körében is egyfajta pszichopátia, amit „zöldfülű pszichopátiának” neveznek. Ez súlyos és visszafordíthatatlan betegség. A pszichopaták kifinomult, az átlagosnál intelligensebb emberek, akik jól kommunikálnak, ha úgy akarják, elbűvölő modorral képesek meghódítani a körülöttük élőket, de általában kerülik a feltűnést, a bűntudatnak pedig abszolút híján vannak. Jellemtorzulásuk egyik legvalószínűbb oka, hogy az élet kezdeti néhány évében nem kapták meg az igényelt szeretetet, ami később már pótolhatatlan.

A mesélő a férjéhez írott levelekben fejti fel a történetet, és mögötte sok-sok fontos apróságot, konfliktust, elhallgatást, hiányérzetet, sejtelmet és küszködést, mindent, ami Kevin megszületése és felnevelése okozott neki. Részletgazdagsága feltárja egy sikeres vállalkozónő életét, aki voltaképp nem akart gyereket hozni a világa. Hogy az anyaság elviselhetetlen terhe szüli anya és fia között már az első percekben jelentkező kibékíthetetlen ellentétet, bizalmatlanságot és küzdelmet, vagy a csecsemő „jelleme”? Nos, ez az egyik nagy kérdés, ami az igényes pszichológiai krimi olvasása során felmerül. Ez az, amivel Eva nem tud mit kezdeni, sem az állandóan bömbölő gyerekkel, akinek megszületése után folyamatos csatározások színtere lesz az élete, és fő ellensége ebben a háborúban a tulajdon gyermeke lesz. Az anya folyamatos bűntudattal viaskodik és Kevin nem könnyíti meg ezt a küzdelmet. Talán ez az, ami életének egyetlen értelmét adja? Kevin kétségtelenül rendkívüli kisfiú, következetes sunyisága már pici korától jelen van, és egyfolytában keresi a lehetőséget, hogy az őrületbe kergesse környezetét. Meglepő összpontosítással képes feszegetni a határait, ami miatt anyja képtelen szabadulni a düh és a bűntudat ködéből. Gyermekkori csínytevések? Mint később kiderül, inkább egy tömeggyilkosság előjelei. Elképesztő és felháborító párhuzam. A fia által produkált tünetekből a nő tudja, hogy valami nagyon nincs rendben, míg az apa egyáltalán nem veszi komolyan az árulkodó jeleket. Eva azzal a kimondott céllal kezd a levelek írásába, hogy válaszokat találjon, és így próbálja feldolgozni a feldolgozhatatlant, miközben hetente beszélőre jár a fiúhoz. Az emlékek boncolgatásával feloldozást keres nem csak fia, hanem a maga számára is, ha ugyan emberi mértékkel meg lehet bocsátani Rosemarynek és gyermekének.

A regény mélyenszántó beszámolója érdekfeszítő és olyan szokatlan, hogy nem lehet elmenni mellette, beszélni kell róla!

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bölcsföldi András
Szörnyű fegyver
„Mindennapi vétkeinket bocsásd meg nekünk…”

Gondolkorzó

Koczor Tamás
Gyónás nélküli egyház?
Közösségi vagy egyéni, kabinos vagy szabad…

Felszín

Dobóczky László
Fekete nap
Szembesülés önmagammal

Horváth Zsuzsanna
Pár-beszéd
Végigjárni a történetet

Magasság

Miklya Zsolt
„Ó, irgalmatlan Bárd!”
A megbocsátásról – Jorge Luis Borges, Gergely Ágnes és Arany János nyomán

Mélység

Pete Violetta
Egek ura, a föld száműzöttje
„Szeretném, ha szeretnének…

Nagy Zsuzsanna
Egy tömeggyilkos egyedfejlődése
Beszélnünk kell Kevinről

Szakács Gergely
Merülés
Mersz-e a mélységeidbe nézni?

Teljesség

Tóth Sára
Jóvá lehet-e tenni a jóvátehetetlent?
Feltétel nélkül?

Üzenet

Székely Tamás
Valóban van bocsánat?
Adós rabszolga és úr egy személyben

Áthallások

B. Tóth Klára
Bocsánat vagy bocsika?
Biblia, művészettörténet és a medvebocs

Bradák Soma
Szabadon bocsát
Az emberi tragikum zenébe öntve

Miklya Luzsányi Mónika
Ébredj már fel!
Egy sorozat a megbomló elme határán, harcban a feloldozásért

Riport

Kojsza Péter
Kegyelem, amely kiemel a mélységből
Az alvilágtól Istenig

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
Munka nélkül
Létszám- és önbecsülés-leépítés

Látogatóink száma a mai napon: 2576
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57374790

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat