belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Záborszky Zsófia

Függőségből függőségbe

Hol kezdődik az ördögi kör?

Billy (egy átnevezett fiatal páciens) elbeszéléséből: „Ronald a legjobb barátom volt mindig is. Együtt pecáztunk, együtt tanultunk biciklizni, együtt másztunk be minden délután a titkos kertbe. A fáramászás igazi szenvedélye volt. Én sem voltam rossz famászó, ám fele olyan magasig sem jutottam az öreg tölgyön, mint Ronald. Órákon át képes volt áradozni a kedvenc fáramászó technikáiról. Aztán lassan változni kezdett... Egyre ritkábban jártunk fát mászni, egyre ritkábban találkoztunk. Egyre többször hiányzott a suliból. Egyre ritkábban látta bárki is a faluban... ...A vége az lett, hogy herointúladagolásban meghalt. Ott lett valami gyanús, amikor a fákat otthagyta."


A függőség egyik szembetűnő jele, hogy az egyén számára a korábban fontos tevékenységek elvesztik a jelentőségüket, már nem tudnak örömet szerezni. Erre figyelt fel elsőnek e szomorú történetünkben Billy.

Addikciónak azokat a személy és környezete számára káros következményekkel járó viselkedésformákat nevezzük, amelyek fölött az egyén nem képes kontrollt gyakorolni, s ezért kényszeresen újra meg újra végrehajtja őket. A szenvedélybetegség kihat a mindennapi életvitelére, az egészségére, társas kapcsolataira, munkájára, tanulmányi eredményére. Előbb-utóbb mindent magának akar az életében. Minden figyelmet, minden időt, minden energiát, minden pénzt. Az addigi kapcsolatok, kedvelt időtöltések egyre szürkébbé válnak, s egyre távolibbá.

A mai Magyarország sajnos igen előkelő helyen áll a különböző függőségek statisztikai gyakoriságának listáján. A következő néhány hónapban olyan sorozattal találkozhatnak a kedves olvasók, ahol sorra veszünk néhány szenvedélybetegség-típust, ekkor írunk konkrét statisztikai adatokról is.

Az addiktológia mára külön tudományággá nőtte ki magát. Létezik kémiai szertől való függés (ide tartozik pl. a pszichoaktív szer- és gyógyszerfüggés, az alkoholizmus stb.), és léteznek viselkedésaddikciók (pl. játékszenvedély, vásárlás-, internetfüggőség stb.).

A függőség kialakulása ún. multikauzális eredetű, vagyis több okra vezethető vissza. Részben biológiai eredetű (ebben nagy szerepe van az agy belső jutalmazó központjának és a dopamin nevű ingerületátvivő anyagnak). Ám a tudomány mai állása szerint a biológia, genetika csak adott környezeti tényezők megléte esetén vezet függőséghez. A szociális környezet, a kulturális normák és a stressz mértéke igen nagyban befolyásolja a szenvedélybetegségek kialakulását. Nem mindegy, milyen mintát lát a gyerek az őt körülvevő felnőttektől, milyen társaságba tartozik a serdülő, hogy a megfeleléshez mit kell megtennie. A legtöbb függőség szociális jellegű szerkipróbálásból indul, amit ha sokszor megerősítenek a társak (megdicsérik, felnéznek rá, a szerfogyasztással vív ki elismerést), azzal egyre inkább szokássá válik, így súlyosabb addikcióhoz vezethet.

A nehéz életszakaszok, instabil, konfliktusos (nagyon szétesett vagy nagyon szigorú) családi háttér, stresszes életforma, sok kudarc, kevés igazi barát, kevés figyelem, kevés elfogadás, alapvetően nagyon élménykereső személyiség mind olyan tényező, amik jelenlétében nagyobb valószínűséggel alakul ki szenvedélybetegség.

Az addikciót okozó szerekben vagy viselkedésformákban a használók olyan (látszat-) nyugalmat, felszabadultságot és örömet élnek meg, amire a való életükben vágynak. Glynn Harrison angol keresztény pszichiáter szerint a függőség nem más, mint az emberi vágyak eltorzulása. A szerek olyan jó, helyénvaló vágyakat helyettesítenek, amiket gyakran nem találnak a használók a hétköznapjaikban, kapcsolataikban. Mindnyájan arra vagyunk teremtve, hogy szeretve legyünk és szeressünk. Mindnyájan, akár tudunk róla, akár nem, vágyunk a szabadságra, elfogadásra, az eredeti kapcsolatra a Teremtőnkkel, önmagunkkal és egymással. Hisz ez volt az eredeti terv. A képmás vágyik a teremtője után. Ilyen értelemben az összetört vágyak, az (elsősorban Istennel, s ebből fakadóan önmagunkkal és embertársainkkal is) összetört kapcsolatok betegsége a függőség, ami látszólag helyre tesz, ahova látszólag lehet menekülni, de hosszú távon tönkretesz. Nem valódi megoldás. Ez a Föld sosem lesz tökéletes, sosem lesz az a hely, amire az emberi szív eredetileg teremtve van. Emberek vagyunk, sok dologtól függünk, legyen ez akár betegség, akár a normális életvitelt még nem károsító dolog. Sokan, mind keresztények, mind nem keresztények küzdenek a szenvedélybetegséggel, ki több sikerrel, ki kevesebbel. Nem jobb senki a másiknál, az sem, aki meggyógyul, az sem, aki nem. Ez a föld beteg, és sosem fog teljesen meggyógyulni, ennek pedig ilyen következményei vannak.

Amit tehetünk, az, hogy megpróbálunk olyan környezetté válni szeretteink, ismerőseink számára, amiből nem kell menekülni a látszatnyugalmat adó szerekbe, viselkedésekbe. Vegyük észre, hogy mi miben szenvedünk hiányt, és figyeljünk mások szükségeire is!

Elfogadás, közösség, támogatás, elszámoltathatóság, őszinte kapcsolatok és őszinte kommunikácó. Ez az, ami gyógyít. Az Isten szíve szerinti gyülekezet, kapcsolatok.


Felhasznált irodalom:

Demetrovics Zs. (szerk.) (2007). Az addiktológia alapjai 1. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó.
Bagdy E., Klein S. (szerk.) (2006). Alkalmazott pszichológia. Budapest, Edge 2000 Kiadó.
Glynn Harrison élőszóban elhangzott előadásai (ELF, 2014. május) 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Czapp Enikő
Folyamatos reformáció
Bátorság vagy ráhagyatkozás?

Gondolkorzó

Fikó Norbert
Jézus követése
A megtérés egy pont vagy folyamat?

B. Tóth Klára
Indulj el egy úton
Kirepül a gyermekem. De hová?

Bölcsföldiné Türk Emese
Ház – As – Ság
Kíváncsi volt, hát lenyomta a kilincset.

Felszín

Bíró Anna
Egy utazás margójára
Fél év Brazíliában

Szabó Julcsi
Évadkezdésre
Díszletek a HÉV-en

Bölcsföldi András
Hinta, hinta...
Felnőttkorból gyermekkorba és vissza

Magasság

Ottucsák Melinda A.
Indulni kell
– képek valahonnan a Közel-Keletről –

Pólya Dániel
G. K. Chesterton: Az elfeledett óriás
(tündérmese négy felvonásban)

Farkas Zsuzsanna
Őszi nap fénye
Kávéházi történet

Mélység

Szakács Gergely
A szorongástól az önbecsülésig
Pál Feri könyvének margójára

Tóth Sára
„Gyermekeim, akiket ... fájdalmak közt szülök meg"
Szülés a Bibliában és az életben: szüléseim története

Záborszky Zsófia
Függőségből függőségbe
Hol kezdődik az ördögi kör?

Teljesség

Miklya Luzsányi Mónika
Menjetek el szerte a világba...
Egy magyar lelkész Mandzsúriában

Záborszky Zsófia
A szolgáló vezető
Az első lépések a vezetővé formálódás útján

Szakács Gergely
A test imádsága
Mit jelent Jézussal zarándokolni?

Üzenet

Szabó Julcsi
Egyre közelebb
Indulj el tapasztalni!

Czapp Enikő
A hőssé válás útja II.
„Aki dudás akar lenni"...

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
Road movie másképpen
Új alapot építeni autózás közben

Hancsók Barnabás
Lágy eső
„Anya meghalt, apámat nem ismerem”

Kitekintés

Ottucsák Melinda A.
De én nem vagyok szendvicsgyerek!
Születési sor(s)rend - könyvajánló

Látogatóink száma a mai napon: 2082
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57374296

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat