belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Laurinyecz Péter Pál

Miért nem Istennek hiszünk?

A New Age-tanok becsapósak!

Van egy nagyon rossz szokásom, ha vendégségben járok valahol: végigpásztázom a lakás könyvespolcait és akarva-akaratlanul azokat a könyveket keresem, amelyek családunknak is megvannak. Rendre van ilyen könyv, meg akad, ami a kis könyvtáramban megtalálható. Természetes, hogy helyenként olyan könyvet is találok, amibe nem igazán akarok belelapozni. Ezek az Édesvíz Kiadó (és társai) által kiadott, manapság oly divatos kiadványok: Agykontroll, Jóga, Reiki, Reflexológia és még sorolhatnám.

Hazánkban a ’80-as évek végén indult be igazán az ezoterikus érdeklődés. Déri János, a kiváló televíziós riporter vezette az MTV-ben a Nulladik típusú találkozások címet viselő műsort, amely ebbe az irányba mutatott. Gomba módra szaporodtak aztán a különféle kuruzslók, jósok, médiumok. Kihasználva azt, hogy az 1950 óta vallástalanul felnövekvő milliók éheznek az Istenre – még ha tudatában sincsenek az Isten-keresésüknek –, ezt az Isten-pótlékot pénzért adják el nekik. Meg kell nézni, mennyibe kerül pl. egy reiki-tanfolyam.

A Sátán nagyon jól épít emberi gyengeségeinkre. Hiszen ki ne volna kíváncsi a jövőjére? Ezért sajnálatosan a polgári lapokban is helyenként megtalálható horoszkópokra tévedhet tekintetünk, melyet a kíváncsi többség elolvas. Nagyon vigyázzunk tehát! Isten sosem csap be, a Sátán ellenben igen.

De mi is ez a New Age pontosabban? Idézet a Magyar Katolikus Lexikonból: „szinkretista (keverék) jellegű világnézeti mozgalom a 20. század utolsó negyedében és a 21. század kezdetén… A hétköznapi nyelvben újabban az ezoterika kifejezést alkalmazzák a New Age által terjesztett tanokra. Némileg helyesebb, amikor a New Age kritikusai e helyett az újokkultizmus fogalmát használják, mások újgnoszticizmusnak nevezik; ugyanis a New Age-jelenség tágabb jelentéskörű az ezoterika fogalomkörénél.”

Egyszerűen fogalmazva: a New Age célja az, hogy a Megváltó Jézus helyett magunkat fogadjuk el saját megváltónknak (önmegváltás), ezáltal helyezzük magunkat Isten fölé és tagadjuk Jézus megváltó kereszthalálát . Ez nekünk, keresztyéneknek elfogadhatatlan. Minden praktika (az öngyógyítónak hirdetett reikitől kezdve az agykontrollon át a jóslásokig) efelé mutat. Istent, ha esetleg megemlítik is valamelyik tanfolyamon, úgy kell ott érteni, hogy ő a kozmikus energia „kibocsátója”. Nem személy, csak energiaforrás. Ez szintén nem egyeztethető össze keresztyén elveinkkel.    

Rengeteg jó írást lehet találni a témában az interneten. Tanulmányozzuk ezeket, ha szeretnénk elkerülni a New Age csapdáit. Két remek könyvet is ajánlok Önöknek. Mindkettőt katolikus pap írta és elvileg mindkettő letölthető az internetről ingyenesen. Az első: Gál PéterA New Age keresztény szemmel (több kiadást is megélt könyv); a második: Kovács GáborMágia és hit (a Szent István Társulat adta ki 2006-ban, a Mária Rádióban elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazza a kötet).

Szent Péter apostol üzenetével búcsúzom: „Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen: A kinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben, tudva, hogy a világban lévő atyafiságotokon ugyanazok a szenvedések telnek be.” (1Pét 5, 8-9, Károli-fordítás.)

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Szakács Gergely
„A jövőt nem sejthetem... Ahogy lesz, úgy lesz!”
Jövőfürkészés vagy belesimulás?

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
A kerítés másik oldalán
Utópia a két protestáns felekezet egyesülése?

Bolla Zsuzsa
Rajtunk nem múlik
Válasz Bölcsföldi András felvetésére

Tóth Sára
Létezhet-e tudományos bizonyíték a mennyországról?
A híres idegsebész túléli a „halált”

Felszín

B. Tóth Klára
Csikasz
Úrvacsora helyett vörös zászló

Magasság

Miklya Luzsányi Mónika
A másik kertje mindig zöldebb
Chagall kilátása

Mélység

Laurinyecz Péter Pál
Miért nem Istennek hiszünk?
A New Age-tanok becsapósak!

Teljesség

Horváth Zsuzsanna
Isteni utak, emberi kanyarok
Egy bibliadráma margójára

Horváth Dániel
Keresztény kilátások
Az „elvégeztetett” és az „újjáteremtek mindent” között élni

Szakács Gergely
Így látom az ökumenét
„Ti nem utáljátok egymást?”

Üzenet

Pete Violetta
Ima a jövőért
Nem számíthatom ki a napokat, hónapokat, éveket

Szoták Orsolya
Ünnepek újratöltve
Bekapcsolódni és gyökeret ereszteni

Áthallások

B. Tóth Klára
A reformáció hatása a művészetre
Érzékeny művészi reakciók egy felbolydult korban

Miklya Luzsányi Mónika
Eleget látni
Táncos a sötétben

Réz-Nagy Zoltán
Kilátás a falra
Elválaszt vagy összeköt?

Riport

Pete Violetta
Az istentisztelet jövője
Riport Ferenczi Zoltánnal a liturgia irányairól

Kitekintés

Gueth Péter
Különös királyság
Harangszó nélkül Indonéziában

Látogatóink száma a mai napon: 3344
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57375557

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat