belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Teljesség

Horváth Dániel

Mersz-e viaskodni az Úrral?

Túllépni a félelmen: hátha ez vezet az Úrhoz

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen keresztyén, aki valaha szembesült már azzal a félelemmel, ami meggátolja, hogy Istennel kapcsolatban bizonyos dolgokat megtegyünk. A félelem igen nagy fék az ember életében, amibe gyakran beletaposunk és megálljt parancsolunk még a hitünknek is. Gyakran azon kapom magam, hogy hitemben szárnyalnék, de megszólal a belső GPS: „Túl gyorsan mész!” Aztán módosítok kicsit az imádságomon, variálom, átfogalmazom, hozzáteszek, elveszek, éppen annak a félelemnek a hatására, amely belső irányítóként parancsol: „200 méter múlva fordulj vissza!” Valameddig elmehetsz, de onnantól már valami baj van, onnantól már valami nincs rendben.

Bibliai példán szemléltetve: Ábrahám alkudozik az Úrral, hogy hány igaz emberért cserébe kíméli meg a bűnös várost.  Ahelyett, hogy megszólalna a hang: „Ábrahám, túlzásba viszed!”, arról tanúskodik a Biblia, hogy éppen ezt kellett tennie. Isten mintha még bátorítaná is az – olvasó számára meglepően pimasz – alkudozást. Hát ki ez az Ábrahám, akire Isten így hallgat, aki szempont Isten döntéseiben?

Ott van Jákob, aki nem engedi el a vele harcolót, küzd az áldásért, ameddig meg nem kapja. Micsoda erőszak… verekedni, birokra kelni az égi hatalommal! És nagyon sok további példa van, amelyek arra utalnak, hogy amikor Istennel szemben áll az ember, és a félelem nem győzi le a hitét, akkor Isten az, aki enged. Lehet, hogy Isten csak arra vár, hogy túllépjünk végre a félelmeinken?

Miről tanúskodik a jelenlegi hívő sereg élete? Mennyiszer nyomjuk be mi magunk azt a fékpedált, amelyet a félelem generál bennünk? Istennel szemben állunk, a végtelen hatalmú Úrral szemben, és olyanok vagyunk, mint a kezdő vezetők: le sem vesszük a lábunkat a fékről.

Mitől félünk tulajdonképpen? Attól, hogy mi vallunk kudarcot? Attól, hogy Isten vall kudarcot? Attól, hogy az általunk elképzelt isten nem működik, nem lehet próbára tenni, mert olyan, mint a babiloniaké, amelyet a saját népe visz kocsin? (Ellentétben az élő Istennel, aki a saját népét hordozza…) Attól félünk, hogy valakinek kivívjuk a nemtetszését a saját kegyességünkkel, a saját megélt hitélményeinkkel? Attól félünk, hogy…? Mitől?

Ott állunk a mindenható Istennel szemben, és tapossuk a fékpedált. Okunk egészen biztosan nincs rá. Csak ha a félelem győz. Természetesen minden emberben ott van a félelem a mindenható Istennel szemben. De Krisztusban nem kellene ennek átértékelődnie? A szeretet kiűzi a félelmet… ( 1 János 4,18)

Isten végtelen szeretetét és kegyelmét megtapasztaljuk ugyan, de ott beletaposunk a fékbe. Félelemből törvényeskedünk, elbújunk az erkölcs mögé, de nem tudunk a szabadsággal élni. Kérdés a mai keresztyénség számára, hogy miben áll a kegyessége.

Keresztyénként, ha azt érezzük, hogy valami üres, akkor szálljunk le a fékpedálról és tapossunk a gázra. Mert Isten mindenható, még akkor is, ha ezt ma már nagyon kevesen hiszik el…

Hozzászólások

1. Miskolczy József - 2011-11-18 19:48:24

Jó a kérdés - és még érdekesebb a válasz. Engedjétek meg, hogfy egyszerűen kimondjam: nem az Úrral - hanem a másik emberrel való viaskodás kérdését érzem benne kavarogni ebben az írásban. Azzal az embertársammal, akivel egy asztalnál ültünk, aztán sarkát emelte ellenem. Azzal az embertársammal való viaskodást, akivel egy tányérból cseresznyéztünk, aztán mihelyt módot tudott rá keríteni, megvádolt, elárult. 
Hitünk egyik legnagyobb próbája mindig a másik ember. Nem pusztán azért, mert úgy kellene tudnom szeretni őt, mint saját magamat - hanem még ennél is inkább azért, mert sokszor neki kellene átengednem olyasvalamit (első helyet, elsőséget, tiszteletet, stb...) amiért vérig küzdök, s amihez körömszakadtig ragaszkodom. Így meg Isten előtt megállva önmagammal kerülök ellentmondásba, és önmagammal kell megküzdenem miatta.
S miközben arra is keresem a választ, hogy mi is hát akkor ma az igazi kegyesség - ott is felsejlik legalábbis a perifériális látómezőmben a másik keresztyén, a "nagyobbhitű" - vagy a nagyobb szájú - és észre sem veszem, megintcsak mérlegelésre, méricskélésre pocsékolom az imádkozásra, vagy a cselekvésre való időt.


2. Szakács Gergely - 2011-11-21 20:03:55

Nagyon köszi az írást, ezt a kérdést néhány éve én is feltettem magamnak, de csak apránként bontakozik ki a válasz...

Sokat tanultam ebből a szempontból Nemes Ödön egyik könyvéből: Szabadon, örömmel, szeretettel. Ödön atya a maga szelíd-vicces stílusában meséli el, hogyan élte meg ő a szabaddá válást mindentől, ami félelmet és szorongást kelt.Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2020. október 31., szombat,
Farkas napja van.
Tartalom
Vezércikk

Thoma László
Apa, megengeded, hogy szájon vágjam?
Gyereknevelési minidráma négy felvonásban

Gondolkorzó

Bölcsföldi András
A lány pattant fel
Hol vagytok férfiak?

Felszín

Pete Violetta
A király megkísértése
Vívódás és megoldás a barlangban

Turcsik Ferenc
Értelmező szótár spirituális vezetőknek (szemelvények)
Szervizkönyv és használati útmutató

B. Tóth Klára
Szilvamagozás
Mese motiváció – munkához

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Megfékezett vágyak
Aszkézis, tisztaság

Mélység

Dobóczky László
Lélek-fék
Hány év kell, hogy feltegyük a megfelelő kérdést?

Thoma László
Liftben
Csapó… felvétel! – Drámafüggő hétköznapok

Szakács Gergely
Vágyak vonzásában
Így neveld a sárkányod!

Teljesség

Szűgyi Zoltán
A lélek elindul
Felhúzza az alázatot

Tóth Sára
Ki vagy mi fékezi meg Istent?
Semmit sem tehetek addig, míg oda nem érsz.” (1Móz 19,22)

Horváth Dániel
Mersz-e viaskodni az Úrral?
Túllépni a félelmen: hátha ez vezet az Úrhoz

Miklya Luzsányi Mónika
Teher alatt nő a pálma
Az isteni növekedésről és a szorgos kezű bennszülöttekről

Üzenet

Koczor Tamás
Gondolatok a lavór körül
A hatalom kísértése

Szabados Ádám
Hogyan kezeljük a sikert?
Akkora vitorlád legyen, amekkorát a tőkesúlyod enged!

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
A félelem fékei: Good Will Hunting
Min múlik, hogy bűnöző vagy matematikaprofesszor válik egy dél-bostoni srácból?

Hancsók Barnabás
Kábítószer a moziban
Hogyan és miért (ne) nézzünk drogfilmeket

Miklya Zsolt
Nyelvcsipesz, csipesznyelv
Lázár Ervin és Visky András titkos nyelvéről

Kitekintés

Bella Péter
Hogyan hallgassunk prédikációt – különkiadás
Lelkészeknek, hitoktatóknak és egyéb vallási virtuózoknak

Makay László
Paplak-dilemma
Szószék a nappaliban?

Dobóczky László
Templommérgezés
Meghozott és meg nem hozott döntés

Látogatóink száma a mai napon: 2957
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47845762

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat