belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Miklya Luzsányi Mónika

On-line személyiség – ki vagy te?

kishercegnő86 hozzászólt a tevékenységedhez…

Valamikor, még a világháló előtti ősidőkben úgy tanultuk pszichológiából, hogy a személyiség fejlődését, változását az öröklött tulajdonságok és a környezeti hatások együttesen alakítják. Igen ám, de időközben nagyot változott a világ, s bizony a „környezeti hatások”-at ma már nem olyan egyszerű definiálni, mint hajdanán. Mert azzal a pszichológusok is egyetértenek, hogy a virtuális tér, az abban való jelenlét visszahat a személyiségre, de hogy ez mit jelent pontosan, ma még nehéz meghatározni. 

Szerepjáték mint tanulási mód

Ki az, aki ne álmodott volna arról gyerekkorában, hogy világmegmentő hős vagy szépséges királykisasszony lesz? A szerepjáték, illetve a mese, a fantázia világa által létrehozott köztes tér szabad lehetőséget ad a gyermekeknek arra, hogy teljes védettségben, fantáziautazásaik vagy olvasmányélményeik során minél változatosabb szerephelyzeteket éljenek át. Az azonosulási folyamat során a gyermek igen sok mindent megtanul magáról, szembesül saját vágyaival, indulataival, kiismeri érzéseit, gondolatait, és ismeretei is bővülnek a világról, amelyben él. Egyfajta gyakorlásnak tekinthetőek a gyermekkori szerepjátékok, amelyek felkészítenek arra, hogy az élet valóságában helyt tudjunk állni.

A kamasz álmodozása is pontosan ilyen szerepjáték, csak ekkor már nincs szükség konkrét tárgyakra ahhoz, hogy végigélje a szerepeit. A kamaszlánynak nem kell játék babát ringatnia, hogy lássa magát anyaszerepben, vagy maga elé tudja képzelni egykor majd megszületendő gyermekét, a tizenéves fiúnak sem kell brummogva és szirénázva végigrohannia a játszótéren vagy az udvaron, hogy el tudja képzelni, milyen lesz az élete mentőorvosként vagy tűzoltóként.

Felnőttkorban sem veszti el a pszichológiai értelemben vett szerepjáték a feladatát, csak egyre kevesebb eszközre van szükségünk ahhoz, hogy célját betöltse: felkészítsen az adott helyzetre, a következő kihívásra. Ez a fajta lelki mechanizmus működik példának okáért akkor, amikor egy állásinterjú előtt megpróbáljuk fejben „lejátszani” az eseményeket, vagy egy randi előtt „mentő ötleteket” próbálunk kitalálni, hogyha elakadna a beszélgetés. 

Gyermek(ded) játékok?

A probléma csak az, hogy a személyiség fejlődésének klasszikus definíciójában szereplő „környezeti hatások”-ba még nem volt bekalkulálva az internet, a virtuális tér, ahol csak áttételesen ismerhetjük meg egymást. Az ember „face to face”, szemtől szemben kapcsolatokban gondolkodott évezredeken keresztül. A kommunikációs jeleink is így alakultak: nem véletlen, hogy a tekintetváltás és a szemkontaktus ennyire hangsúlyos a kommunikáció során. Míg az interneten szinte csak a leírt mondatokra tudunk hagyatkozni, addig a személyes találkozás során a verbális közlés másodrangú. Nem csak az számít, hogy mit mond a másik, hanem az is, hogy hogyan. A metakommunikatív jelek, a mimika, a gesztusok, a hangejtés, a hangsúlyozás, a testtartás, de még a szem mozgásai is információt hordoznak, s jelzéseik minősítik, sok esetben felülírják azt, amit az illető közölni akar.

Az internetes kommunikációban megpróbáljuk ugyan szmájlikkal és különböző – a magyar nyelv őreit végletekig irritáló – élőbeszédet imitáló, érzelmeket erősebben megmutató kifejezésekkel, szóösszevonásokkal pótolni a személyes jelenlétet, de mindenki tudja, hogy ez gyenge kísérlet a metakommunikatív jelek pótlására. Éppen ezért az internetes kommunikáció során sokkal nagyobb a bizonytalanság a beszélgető felek kilétét és hogyanlétét illetően. 

Fiú? Lány? 

A fent említett kérdés manapság nemcsak a szülőszobákon hangzik el gyakran, hanem a világhálón is, hiszen ami évezredekig egyértelmű volt (például a beszélgetőtárs neme, kora, hajszíne), azt az internetes kommunikáció idején közel sem olyan egyszerű megtudni. A nicknévnek vagy a személyiség jelölésére használt avatarnak ugyanis nem feladata, hogy nemre vagy korra való információt hordozzon. Még akkor sem lehetünk biztosak a dolgunkban, ha megnézzük beszélgetőtársunk adatlapját, hiszen senki és semmi nem kötelezi arra, hogy a valóságnak megfelelő adatokat írjon be a rubrikákba.

A chatszobákba belépő személyek is csak „perszónák”, olyan maszkok, amit saját valós személyünk elé tartunk az on-line kapcsolattartás során. Ennek a maszknak festünk azután arcot, bodorítjuk a haját és öltöztetjük fel. Valós személyünk kiegyensúlyozottságától függ, hogy az internetes perszóna mennyire szakad el a valóságtól, pontosabban saját, valódi énünktől, és válik Gólemmé. A pszichológiai kutatások szerint ugyanis a maszkképzés a közösségi oldalakon ugyanolyan normális tevékenység, mint a gyermeki szerepjáték. A cybertérben is egy új világ új törvényeit kell meg- és kiismerni, nem csoda, ha a személyiség nem akar védtelenül, fedetlen fővel kiállni a számára ismeretlen veszélyek elé.

Amerikai és japán katatók vizsgálatai alapján általánosnak látszik például, hogy a tizenéves kamaszlányok egyszerre több internetes perszónát működtetnek, mindig olyat, amely az adott on-line közösségnek leginkább megfelel. A kérdés csak az, hogy ez a maszk-játék mennyire rögzül, és milyen szinten hat ki a személy valós kapcsolataira. Hogy infantilizmushoz, függőséghez, egyfajta egészségtelen kompenzációhoz vezet-e, vagy megmarad egy új világ felfedezésének módszeréül, amely által tágul a személy látószöge, befogadóképessége, strukturálódik a személyisége. Általánosságban erről szinte lehetetlen ítéletet mondani, hiszen ez is – mint olyan sok minden a világon – személyiségfüggő. 

Hozzászólások

1. Pete Violetta - 2011-12-05 15:30:18

A mindennapi cikke szerint épp a net miatt lett az egyik legjobban virágzó üzlet az esküvő előtti kémkedés.

"A mumbai magánnyomozó iroda szerint azért nőhetett meg a forgalmuk, mert egyre többen ismerkednek a világhálón, ez pedig potenciális veszélyeket rejt magában. A hozzájuk forduló családtagok így akarják megóvni a fiatalokat a későbbi csalódástól. Az online randevúzás személytelen, nem találkoznak a családok, így nem ismerik meg egymást személyesen – mondták az ügynökség detektívei a BBC-nek. Emelett sokan féltik a család vagyonát is."



Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 26., péntek,
Ervin napja van.
Tartalom
Gyertyánként

Jakus Ágnes
A karácsony közepe
A legjobban azt szerettem...

Géczy Katalin
Adventi hangoló
Felcsendül, árad és átjár

Bagdán Zsuzsanna
A Prédikátor és a kabát
Igemeditáció gyertyákkal

Bölcsföldi András
Adventi fényfüzér
Izzó szeretet

Pete Violetta
Koszorú-meditáció
Kifelé a körből

Gondolkorzó

Szakács Gergely
Ami látszik és ami nem...
A sajtóhatalom diktál, vagy egyes kezdeményezések jobbak, mint mások?

Felszín

Pete Violetta
A tökéletes nő egy férfi?!
Minden határon túlmennek a divatcégek

Erbach Viola
Külső és ami mögötte van
Mi van, ha a belsőből fakad a máz?

Hajduk Zsófia
What Would Jesus Wear
Amit a pólód mond rólad…

Magasság

Juhász Ábel
Az egyházi „dísztárcsa”
Megújulás vagy cicomázás?

Tóth Sára
Szerepeink, és ami mögötte van
Mitől is vagyok keresztény?

Miklya Zsolt
Te ki vagy?
Csak a gyerek, a bolond és a költő privilégiuma a szerep?

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Békából királyfi
Egyszer volt, hol nem volt a felnőtté válás és a párkeresés

Miklya Luzsányi Mónika
On-line személyiség – ki vagy te?
kishercegnő86 hozzászólt a tevékenységedhez…

B. Tóth Klára
Sült krumpli gyertyafényben
Ünnep még a fogyasztói idők előtt…

Teljesség

Szűgyi Zoltán
A gondnok karácsonyáról
Áthatol a fenyő illata

Péter-Szarka Katalin
A mi márkánk
Miről árulkodik a címkéd?

Pete Violetta
Egy szép ünnepi napon Pilátus udvarában…
A felszínen túl

Üzenet

Bella Péter
Hogyan rontsuk el az ünnepeinket?
a visszájáról

Bagdán Zsuzsanna
Megorrolva a karácsonyillatra
Kiszagolható-e, hol van az igazi karácsony?

Koczor Tamás
Ruha teszi az embert
Fügefaleveleink

Áthallások

Dull Krisztina
János szomorú
Egy festmény üzenete a ma karácsonyának

Hancsók Barnabás
Tükör által homályosan?
Mit nem veszünk észre…

Riport

Szoták Orsolya
„Azt szeretem, ha jönnek!”
Különleges pillanatok egy lelkésznő életéből

Kitekintés

Hajdú Éva
Október 31. Wittenbergben
Búcsúcédula, reformáció emlékfesztivál, kolostor, Halloween.

Látogatóink száma a mai napon: 10730
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57890552

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat