belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Üzenet

Varga László

90. zsoltár 12.

"Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk"
Zsoltárok 90.12.

Pár óra múlva végleg elmúlik az idő folyamában ez az év is. Az esztendő utolsó napja mindig alkalom arra, hogy megálljunk hálaadással, önvizsgálattal, könyörgéssel, hogy csendben legyünk egy kicsit. Zajos a világ, szilveszterkor különösképpen, de a zajban is lehet bensőleg csendben lenni, mégpedig úgy, ahogy a zsoltáros is teszi, a 90. zsoltár csodálatos imádságában az első gondolattól az utolsóig. És közben ott az a mondat, amit felolvastam: "Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk". Volt időnk, egy esztendő, amire visszatekinthetünk, vajon számoltuk-e a napokat? Vagy ha igen, akkor miért számoltuk? Számon tartottuk-e mint értéket az időt, a napokat, napjainkat, melyekhez napokat adott az Isten? Vagy pedig csak úgy eltelt felettünk az idő? Mire jutottunk ebben az esztendőben?
Mire jutottunk belső emberünkben?
Közömbösek maradtunk, vagy közömbössé váltunk az idő, a világ rohanásával, a fogyasztói társadalom globalizáló hatásával, amikor érzéketlenné, közömbössé válik az ember a másikkal szemben, belső emberével, sokszor szeretteivel szemben.
Vagy talán sikerek dicsfényében fürdünk, fürödtünk? Mert volt mit vallani, hogy elértem.
Számadáskor az embert sokszor elkapja a dicsekvés kísértése: lám, milyen sokra jutottam! Lám, milyen ügyes voltam! Vagy az ellenkezőjére jutottunk? Keserű csalódások esztendeje volt? Amikor most, az esztendő végén megállsz, azt mondod: ez évben sem sikerült? Vagy ez évben igazán nem! Mert annyi minden nem sikerült, vagy nem úgy, ahogy szerettem volna. Hány keserű, szomorú ember számlálja most az esztendő utolsó napját!
Vagy sértődések, bántások kora volt ez az esztendő? Úgy is, hogy adtam és úgy is, hogy kaptam? És visszük magunkkal tovább... Mert megbántódtam, vagy megsértődtem, vagy másokat bántottam meg, de közömbös maradtam, és nem jutottam el oda, hogy azt mondjam: bocsáss meg!
Mire jutottál, mire jutottunk ez esztendőben?
Vagy csak a veszteséget könyveljük, a fájdalmat?
A múló időt, ami elvitt valamit az egészségünkből, az erőnkből, az időnkből, az esztendeinkből, vagy elvitt valaki szeretteink közül?
Mire jutottunk ebben az esztendőben?
Azt mondjuk, hogy az esztendő utolsó napja alkalom a befelé tekintésre, az önvizsgálatra: vizsgáld meg magad, mire jutottál ebben az esztendőben?
Az ige így tanít imádkozni bennünket: "Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk". Ki a bölcs szívű ember?
Hadd mondjam így az ige alapján: az, aki számlálni tudja a napjait. Aki tudja, hogy számlálni kell a napokat, mert minden nap ajándék. Az elmúlt 365 napot is ajándékként kaptuk az Istentől. Legyen bennünk hála bölcs szívű emberként a jókért, amelyeket megadott az Isten. A mindennapi kenyérért, azért az erőért, amely ha sokszor kevésnek tűnt is, de azért el tudtad végezni a sokszor erőd feletti feladatokat. Végig tudtad járni az erőd feletti utat is, mert elég volt az Ő kegyelme.
Bölcs szívű emberként lásd, számláld napjaidat úgy, mint Istentől kapott ajándékot. A próbákat is úgy tedd a napokhoz, hogy az is az Istentől adatott, és a próbák közt is, az erőtlenségben, a betegségben, a gyászban is megtapasztalhattad, hogy nem vagy egyedül. Nemcsak mások, szeretteid, barátaid vannak melletted, de mindig ott volt az elmúlt évben az is, Aki megígérte: "Ímé, én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig".
S bölcs szívű ember az, aki azért is számlálja napjait, mert tudja: számot kell róla adni. Elmúlt egy esztendő, de valahol feljegyeztetett mindaz, amit tettem és amit elmulasztottam. Számlálni kell, mert el kell vele számolni. És tudod, hogy most már eggyel kevesebb van ezzel az esztendővel is.
Ne hidd el a világnak, hogy el lehet hangoskodni, el lehet mulatni a felelősséget, ami ezért az esztendőért Isten előtt terhel bennünket. Bölcs szívű ember az, aki tudja, hogy nem öncélra kapta az esztendőt, hanem sáfárkodásra. Élni, szolgálni, hatással lenni másokra. Elvégezni a ránk bízottat, megállni a magunk helyén akkor is, ha nehéz, akkor is, ha kevés az erő. Nem a magunk erejével, hanem Annak erejével, Aki a feladathoz erőt is adott.
És ha nem végeztem el, akkor rossz szolgának bizonyultam, mert biztos, hogy kaptam 2, 3, vagy 1 talentumot. Az időben, az esztendő sok-sok alkalmában hogyan hasznosítottuk?
Jól vagyon jó és hű szolgám, menj be a Te Uradnak örömébe?
Ezzel a reménységgel tekintünk vissza és előre?
Vagy pedig azzal a szorongással, hogy haszontalan szolgának minősít az Úr?
A mai istentisztelet a bűnbánat alkalma is.
Az önvizsgálatban holnap oda mehetünk majd az Úr asztalához, letehetjük mindazt, amit nem jól tettünk, vagy amit elmulasztottunk. A zsoltáros imádsággal tanít búcsúzni az esztendőtől: "Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk".
Zárjuk hát az esztendőt imádsággal, mert igazán csak Ő taníthat meg helyesen látni, ami elmúlt, helyesen megélni a ma még adott lehetőséget, és helyesen tekinteni előre, a holnapra, amely reménység szerint még a mienk lehet.
De mindenképpen imádsággal zárjuk az évet: "Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk".
Aki tudja, hogy élete ajándék, aki tudja, hogy el kell számolni egyszer Urával, és aki tudja, hogy mindaz, amit megkapott és elvehetett kegyelemből van, és kegyelemből van a bocsánat is.
Legyen áldott érte a mi Urunk, és tanítson úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!
Amen

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Felszín

Pete Violetta
Az életem fonala
Vajon ebből milyen minta lesz?

Fekete Zsuzsa
Isten hozott januárban!
Egyre csak jöttek az újévi üdvözlő üzenetek a telefonomra...

Magasság

Pete Violetta
A szilveszteri durrogás és füst múltával
Elfelejtjük, honnan jövünk, és fogalmunk sincs, hova tartunk. Ki a hibás?

Mélység

Réz-Nagy Zoltán
Hasonló célok - egyenlőtlen esélyek
Sorsunk különbözőségei, egyenlőtlenségei megoldhatatlanok, válasz nincs rájuk.

Teljesség

Ablonczy Ágnes
Mi az, hogy új?
Azt a helyzetet kell megteremteni... azt a lehetetlen helyzetet, amelyben mindent egy lapra teszek fel, éspedig Jézus szavára...

Üzenet

Varga László
90. zsoltár 12.
"Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk"
Zsoltárok 90.12.

Áthallások

Turcsik Ferenc
I Have a Dream...
Vannak dolgok, amelyekről nem lehet leszokni.

Látogatóink száma a mai napon: 6757
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57378967

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat