belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Üzenet

Horváth Zsuzsanna

Jézussal a Boszporusz partján

Kibújni a KELL hatalma alól

Ahogy karácsony közeledtével adventbe lépünk, engem mindig nagyon frusztrál a „készültség”. Mindenhol reklámok, fények, díszek, rohanásra és vásárlásra ösztönző plakátok, feliratok. Tavalyelőtt sem történt ez másként. Görcsöltem azon, hogy a várakozás állapotába kerüljek, ehelyett azonban csak a zh-k és a tanítás végét vártam. Hiába szerettem volna békésen ráhangolódni karácsonyra, csak az elvégzendő feladataim lebegtek előttem. Mindent meg akartam fogni, be akartam fogadni a külvilág ingereiből, a körülöttem lévő emberekből, az Istenből… olyannyira, hogy a végén minden kihullott a markomból, és ott álltam üres kézzel. Kudarcot vallottam. Megint. Még arra sem vagyok képes, hogy érezzem a szent áhítatot, amit ilyenkor ILLIK?!

December 20-án továbbra is minden karácsonyi hangulatot, gondolatot nélkülözve indultam el Isztambulba, meglátogatni kedves barátnőmet, aki ott tanult akkor. Megérkezve olyan érzésem támadt, mintha egy másik világba csöppentem volna. Nyoma sem volt a téli hidegnek, a hónak, a karácsonynak. Sehol nem jöttek szembe velem villogó reklámok, karácsonyi füzérek, télapók. Semmi. Kabát nélkül sétáltam az utcákon, néztem a Boszporusz mellett horgászó férfiakat, akik próbálták eladni nekem a halat, amit kifogtak. Felengedett bennem a karácsony nyomása. Az elvárások saját magam felé. El is felejtettem, hogy december vége felé járunk.

Élveztem a tavaszi időt, a parkokban ücsörgést, azt, amikor naponta többször felzengett az imára való felszólítás a mecsetekből. És az egyik nap azt vettem észre: Jézus ott sétál velem Isztambul utcáin. Hogy semmi köze nincs a karácsonyi „hangulathoz”, az advent „szentségéhez”, a „keresztény” Európához. Újra és újra ugyanaz a megdöbbentő felismerés: nem lehet előre tudni, nem lehet megmondani teljes bizonyossággal, hol van Ő jelen. Botrány, de így van: nem találkoztam Jézussal ott, ahol minden az Ő születésének ünnepéről szólt. Nem, a gyülekezetben sem. Az adventi alkalmakon sem. Miért? Megvolt a menetrend: minden este istentisztelet, ahol találkoznunk KELL Jézussal. Vajon hányan mertük bevallani, hogy még a nyomát se láttuk? Vajon hányan láttuk azt, ahogy zörget a templomaink bezárt ajtaján? Vajon hányan hallottuk a hangját: „nem KELL találkoznotok velem, nem KELL, hogy karácsony legyen bennetek”?

Álljon meg a menet: Jézus azt mondja, nem kell mindenáron megünnepelnünk a születésnapját? Igen… mert nem erről szól a kapcsolat. A Vele való kapcsolat a teljes szabadságról és szeretetről szól. Ha bennem nincs se karácsony, se advent, se békesség, se kedvem az egészhez, akkor sincs semmi baj. Ha nem akarok találkozni Jézussal, az sem baj. Csak legyek őszinte. Még karácsonykor is.

Aztán Ő eljön. Mégis eljön. Mert erről szól a karácsony. Arról, hogy Ő jön el találkozni velem, nem én megyek utána. Ebben is a teljes szabadságot valósítja meg. Utánam jött Isztambulba, és adott 4 napot, ami valóban advent volt. Aminek semmilyen külső megnyilvánulása nem volt. Adott könnyeket, adott egy katolikus templomot, ahova bemehettünk sírva imádkozni. Adott szabadságot arra, hogy ne legyen bennünk karácsony csak azért, mert ennek van itt az ideje.

 

Az Isten emberként megszületett. Ahogy akkor hozzá mentek a pásztorok és a királyok, hogy találkozzanak Vele, úgy jön Ő most hozzánk, hogy láthassuk az arcát. Bárhol, bármikor szembejöhet. A plázában, az egyetemen, a zh közben, a magányban, a társaságban, a gyermekem szemében, a házastársam mosolyában, a főnököm irodájában, Európában, Amerikában, egy iszlám országban. A gyülekezetben is. Ha megadom a szabadságot Neki arra, hogy esetleg ne találkozzunk. Mert akkor sem dől össze a világ.

 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Székely Tamás
Karácsonyi Himnusz...
Térdre ereszkedve

Gondolkorzó

Pete Violetta
Kis Jézuska, kis karácsony
A gyermekek ünnepe?

Felszín

Gangel Noémi
Barna a haja a szeme kék
Karácsonyi találkozások

Magasság

Réz-Nagy Zoltán
Mit kéne igazán ünnepelnünk karácsonykor?
A karácsonyozás története

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Babamátrix
Nyomás a gyermekvállalás ellen: tények és tévhitek

Miklya Luzsányi Mónika
Meg nem születettek
Válsághelyzetek

Teljesség

Románné Bolba Márta
Az ember világossága
Aki a sötétségből kivezet

Üzenet

Bölcsföldi András
Adventi be(fele)fordulás
Látom-e a megnyílt eget?

Horváth Zsuzsanna
Jézussal a Boszporusz partján
Kibújni a KELL hatalma alól

Románné Bolba Márta
Helykészítés
Akit várnak, és akinek mégsem jut hely

Áthallások

Bradák Soma
A feszültség esztétikája
A vérben hordozott szeretet

Vida Viktor
Gravitáció
Vajon visszahozhatom-é azzal?

Hancsók Barnabás
Gyereksírás fegyverropogásban
Az ember gyermeke

Kitekintés

Gueth Péter
A hindu Jézus temploma
Keresztény templom, ahol Allahnak szólítják Istent

Detzky Panni
Ami igazán hiányzik nekik, az a szeretet
Önkéntes diakóniai év idősek között

Látogatóink száma a mai napon: 6073
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57378283

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat