belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Üzenet

Nagy László

Tabuk nélkül

Egy képzeletbeli reality show, ahova bejutottál

„TABUK NÉLKÜL" – ez a neve annak a kezdeményezésnek, melynek hatására 12 igencsak különböző ember beköltözött egy villába, hogy részt vegyenek egy nyilvános kísérletben, s együtt töltsenek egy tabuk nélküli hetet.

Egy tabu azonban mégiscsak beférkőzött a nemes kezdeményezés kulisszái közé, ugyanis mindenkinek alá kellett írnia egy szerződést, hogy egy hétnél korábban nem hagyhatja el a villát, mivel a „kiüresedéstől" való félelem igen nagy úr, s a közvetítő tévétársaság számára a veszteség szó hatalmas TABUnak számít.

A nyitóesten összejött tehát 12 ember, kiknek első feladata az volt, hogy összeállítsák a hét programját. Mindenki javaslatának helyet kellett kapnia a heti tervben, s mindenkinek minden programban részt kellett vennie. A szombat esti nyitóadásból szemezgetünk most:
a szót rögtön Nyerő Péter topmenedzser ragadja magához: – Ebből a hétből a legtöbbet kell kihoznunk, elvárom, hogy mindenki teljes erőből beletegye magát mindabba, ami ránk vár! Csak akkor jöhetünk ki jól ebből a közös hétből, ha mindenki 120%-ot nyújt. – Csatlakozom a felvetéshez – szólal meg tétován Lusta Lujza, a 18. életévét éppen betöltő, érettségijét elhalasztó tanuló. Legyünk rohadt lazák, s használjuk ki teljesen a jakuzzit, a medencét, a bárt s a szuper kérót! – Ekkor Polit Irma javaslata következett: mivel az egész országban nagy a nélkülözés, javaslom, hogy mi is csak naponta kétszer együnk, s ne éljünk a luxuscikkekkel, hogy ezzel is kimutassuk szolidaritásunkat a nehézsorsú emberekkel.
– A kajálás csökkentésében benne vagyok, ám azért a jófajta borocskákat, pálinkácskákat ne vessük meg! Ezzel a médián keresztül is sokat tehetnénk a hungarikumok jó reklámjáért – kampányolt Nagy Ivó hangosan. – Az éj, csupa kéj, s ha már így összejöttünk, akkor javaslom, hogy próbáljunk ki minden jót: a testem minden este másnak adom, sőt, akár másoknak is egyszerre – lihegte egy hölgy, kinek névtábláján csak ennyi állt: Szexella.
– Könyörgöm, legalább a reggeleket szenteljük az Úrnak, s kezdjük bűnbánó áhítattal a napot! – válaszolt az előző felvetésre Kegyes Elek –, hogy ne jussunk Sodoma és Gomorra sorsára!
– Jó ötlet, ám minden reggel más vallási rendtartás szerint legyen az istentisztelet. Ragaszkodom a reinkarnációs liturgiához is, s igazán szólva jó lenne összevonni egy ősmagyar buddhista szertartásba az alternatív áhítatos formákat! – követelte Spirit Borbála.
A nyitó adásban szóhoz jutott még a többi villalakó is: Karcsi bácsi a 70+ nyugdíjasok képviseletében, Csóró László hajléktalan, Kotlós Edina nagycsaládos anyuka, Szakértő Pál, az Értelmiségi Tömörülés szóvivője, valamint Lakatos Teca, a legnagyobb hazai kisebbség reménysége is.

Egy hét együtt, tabuk nélkül. Milyen lenne ez egy ilyen színes közegben? Milyen lenne, ha én – az olvasó, a kívülálló – is ott lennék 11 tőlem különböző értékeket valló s élő embertársam között, egy légtérben összezárva tabuk nélkül?
Földünkön jelen pillanatban egy légtérben vagyunk több milliárd olyan emberrel, akik élnek, de teljesen más elképzelésekkel, mint mi. A televízión, az interneten s az utazásokon keresztül olyan nézőpontokhoz, tapasztalatokhoz jutunk, amelyek megkérdőjelezhetik vagy támogathatják a sajátunkat. Mások tabuit látva nevetünk, de mások is nevetnek, amikor a mi tabuinkat látják. A tabuk sorozatos megdőlése korunkban egyszerre felemelő és félelmetes. A tabuk mögött mindig ott rejtőzködik a félelem. Amikor azonban eltűnik egy tabu, a félelem új formát keres magának.
Igazában nekünk nem is a tabukkal van dolgunk, hanem a bátorsággal, az életet élni akarással. Hiszen az odaadás, „a teljes szeretet az, ami kiűzi a félelmet". Figyeljünk arra, hogy van választásunk, s ha az Életet választjuk, akkor egyre inkább gyengülni kezd a félelem! Ha a tabukkal harcolunk, akkor a félelemre figyelünk, s azt konzerváljuk. Ennek eredménye pedig egy új, más formájú tabu. Ha a tabura nézve élünk, akkor is a félelemre figyelünk.
A tabu önmagában nem rossz, hiszen megvédhet akkor, amikor még nem vagyunk felkészülve a szembenézésre, a felvállalásra. Ám minden tabu sorsa az, hogy megdőljön mint tabu, amint a mi elhívásunk is az, hogy növekedjünk a szeretetben, mely lehetővé teszi a legkülönbözőbb tabuk s a mögöttes félelmek feloldódását. Ebben a folyamatban megerősödve a Villában is bátran, szeretettel telve tölthetnénk el egy hetet úgy, hogy az áldásunkra lenne, s mi is mások számára áldások lehetnénk, csakúgy, mint a Föld nevű bolygó bármelyik zugában. 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Réz-Nagy Zoltán
Az irraconális tabukról és babonás félelmekről
Hinnéd, hogy ma is köztünk élnek?

Gondolkorzó

Adamek Norbert
Érdekeink – mé genoito!
Miből és hogyan éljen meg a templom szégyenkező egere?

Felszín

Miklya Zsolt
Ahol a csendek laknak...
Mesélj a farkasodnak!

Pete Violetta
Ha valami lyukad
Eldughatod, betömheted, titkolhatod. Vagy…?

B. Tóth Klára
Lehet-e tabutlanítani a korunkat?
Mesterséges és természetes feszültségek – hol a feloldás?

Magasság

Juhász Ábel
A tabu működése
Amiről mindenki beszél, csak nem mindegy, hogy hogyan!

Dull Krisztina
Könyörgés a tabuért
Tabukra márpedig szükségünk van

Mélység

Szakács Gergely
„Nem félünk a farkastól!"
Kockázatos őszinteség kontra megbetegítő titkok

Nagy László
A csend mint tabu
Inkább nem akarjuk érzékelni azt, ami körülvesz bennünket?

Puskás Gabriella
Akár egy vízcsepp (6)

Folytatásos novellánk betegségről, őszinteségről, félelmekről és megoldásokról

Dobóczky László
Félhomály
Öröklődő terhek sherpái vagyunk?

Detzky Panni
Pszichológia vs. vallás
Ugyanazon lélek világi és keresztyén gyógymódja

Teljesség

Detzky Panni
Isteni érintés
Találkozások a Mindenhatóval

Nagy Dávid
Koraesti kövezés
Az ítélkezés súlya

Czapp Enikő
Megérintett érinthetetlen(ek)
Egy dramatikus játék utórezgései

Üzenet

Bella Péter
A hívő ember és a tabu
Te melyik szerepet játszod ma este?

Pete Violetta
Szószékre szorul a kommunikáció
Mediális némasági fogadalom?

Nagy László
Tabuk nélkül
Egy képzeletbeli reality show, ahova bejutottál

Áthallások

Horváth Mariann
Bűneset
Dürer, a maximalista művész és az édenkerti eset

Riport

Pete Violetta
A hangember
Horváth Gergely megtéréséről és rádiós szolgálatáról az MR2-n

Miklya Luzsányi Mónika
Halál – az össztársadalmi tabu
Kísérni olyan úton, melyet egyedül kell befejezni?

Kitekintés

Bölcsföldi András
Egy világtalálkozó kérdőjelei
Miért van világtalálkozó, ha nincs? Miért nincs világtalálkozó, ha van?

Miklya Luzsányi Mónika
Mit, mikor, hogyan?
Kényes témák a gyermeknevelésben

Látogatóink száma a mai napon: 4797
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57377008

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat