Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Nyírturai Református Egyházközség 2000-2006.

Beszélgetés Trencsényi Lászlóval

a Nyírturai Református Egyházközség lelkipásztorával

2006.


Kérem, mindenekelőtt mutatkozzon be, mit tudhatunk Önről, a hitrejutásának hátteréről?

Nevem: Trencsényi László. Isten kegyelméből két diplomám van, egy tanári (földrajz-rajz szak) és egy lelkészi.  Húszonhat évvel ezelőtt (emberi segítség nélkül) ismertem meg Isten hatalmát. Ekkor csodálatos változás történt életemben. A Bibliából az élő ige világosságával szembesülve megértettem Isten, Jézus Krisztusban közénk jött szeretetét és megláttam bűnös elveszett voltomat. Istenre bíztam életemet és befogadtam szívembe az Úr Jézust, azóta vallom magam megtért, újjászületett embernek.

A teológiát már hitben élve, Istennek szentelt élettel kezdhettem meg 1988-ban a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. A lelkészi hivatást, a lelkek mentéséért való szolgálatnak az Úrtól való küldetésnek tekintem, mely véleményem szerint a leggyönyörűbb, de a legnehezebb feladat is egyben.

 

Hol szolgált eddig és milyen területen?

Már teológusként  1990 óta rendszeresen szolgáltam, helyettesítettem különböző gyülekezetekben a Nyírségi Református Egyházmegyében. 1994-ben lettem felszentelt református lelkipásztor. Az egyházban végzett eddigi munkám elsősorban a hittanoktatás volt. Nyíregyháza több általános iskolájában és öt középiskolájában tanítottam, vasárnaponként pedig mint igehírdető lelkipásztor szolgáltam. Egy évig Nyíregyházán a borbányai gyülekezetben, azután pedig nyolc és fél éven át, 2000 október 22.-ig a Nyíregyháza Széna téri Református Gyülekezet lelkipásztora voltam. Hálaadással említem meg, hogy az ott eltöltött idő Isten drága ajándéka volt számomra, mely életem eddigi legszebb, és legáldottabb időszaka volt.

 

Hogyan került a Nyírturai Református Egyházközségbe?

Istenünk kegyelméből 2000 novemberében kerültem ide, a megüresedett lelkipásztori állás betöltésére.  Én Isten akaratának engedelmeskedve jöttem Nyírturára, mert hiszem, hogy Ő mindig oda vezet, ahol használni is akar. Nem volt más célom, mint az, hogy ebben a gyülekezetben is az Úr Jézus Krisztust képviseljem, őrállóként helytállva Isten hasznos eszközeként tudjak itt tanítani, vezetni, segíteni, pásztorolni és szolgálni!  Már az első alkalommal a templomban arra kértem a gyülekezet tagjait, hogy segítsenek nekem ebben a nagy és felelősségteljes munkában, és legfőképpen kértem, hogy imádkozzanak értem, hogy Isten akarata szerint tudjam betölteni itt küldetésem!

Legyen szíves mutassa be gyülekezetük ősi templomát, mit tudhatunk róla?

Református templomunk Nyírtura község értékes műemléke a nyugati kapuján olvasható évszám szerint 1488-ban épült. Sokszögzáródású, támpilléres gótikus teremtemplom. A XVI. századtól a reformátusok használták, ezt bizonyítják a XVII. századi egyházi edényei is.

A templom 1821-1833 között nagyobb átalakításon ment át, akkor bontották le nyugati homlokzatát, ablakait megnagyobbították, a nyugati homlokzat elé a korábbi fatorony helyébe falazott tornyot építettek. A nyugati falba belső kapu került, amely a késő gótika egyik legjelentősebb falusi példája, gazdagon díszített konzolokkal és pálcatagokkal, valamint az építtetők címereivel.
Eredeti famennyezetét is lebontották.
A szentély boltozata nagy valószínűséggel XVIII. századi.
A templom berendezése 1833-ból való.
„Templomodat szentség illeti Uram, időtlen időkig." ( Zsoltár 93,5)

 

Tudjuk, hogy szereti Nyírturát. Amikor 2000 novemberében ide került lelkipásztori szolgálatra, mi fogta meg, mit tapasztalt, milyen benyomásai voltak?

Már az első benyomás is emlékezetes volt, mint mindenki számára, aki Nyíregyháza felől érkezik a településre. Szép lankás dombok között, egy kanyar után egyszer csak megpillantja Nyírtura házait, de figyelmét azonnal az út mértani közepén magasodó templomtorony vonja magára. Ez a templom már messziről tájékoztatja az utazót, hogy megérkezett. Aki éjszaka jár erre, az úgy érzékeli, mintha a megvilágított torony fáklyaként törne fel, hogy az ég felé irányítsa figyelmünket.

 

Milyen élményt jelentett, amikor először lépte át ez ősi templom küszöbét?

E csodálatos templom nemcsak egyszerű külső megjelenésében, hanem belső szépségében is páratlan. Országos hírű a templom gótikus kapuzata, megkapó a nemrég felújított gyönyörű templombelső, de engem leginkább a szószék fölötti felirat fogott meg. Ez a hitvallás igazi, tiszta, komoly és  mély hitre vall. Ezt csak olyan ember írhatta, aki személyesen ismerte, szerette és szeretve követte, az Úr Jézus Krisztust! Így hangzik:

„EZ HELY, SZENT ÓLTÁRUL TÉTETETT TENEKED URAM.

FÉNYJEN INNEN ÉGŐ SZÖVÉTNEKED!"

 

Megosztaná velünk, hogy miért jelent az Ön számára ilyen sokat ez a szép hitvallásos üzenet?

EZ HELY:

Egy helyet sokféleképen lehet meghatározni: földrajzi értelemben, helyrajzi szám, utcanév, házszám alapján: De itt másról van szó: Ez a hely arról beszél, hogy az élő Istennek van szentelve!
Radnótival szólva: "Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent....-
A nyírturai hívő embereknek mindent jelent, és nekem is amióta tudom, hogy ide rendelt az Isten!

SZENT OLTÁRUL TÉTETETT:

Az oltár mindig az áldozat helyét jelenti, ahol Isten van jelen, ahol Ő kijelenti az őszinte bűnbánó embernek, hogy: „megbocsátattak a te bűneid"!

Ez a templom egy olyan "Oltár", mely ősidők óta hirdeti, az Úr Jézusnak értünk bűnösökért, a Golgotán bemutatott egyszeri és tökéletes áldozatát.

TENEKED URAM:

Itt nemcsak a hideg kövek hirdették évszázadokon át az Isten dicsőségét, hanem az emberi szívek is. Az e helyre telepedett, bibliai igazságokhoz ragaszkodó, a reformált tiszta hitet elfogadó gyülekezet, itt dicsérte Istent. Csak azok tudnak így vallani, akik személyesen ismerik az Istent, és "Uram"-nak szólítják! Istennek a szívből készült oltárok a legkedvesebbek!

FÉNYJEN INNEN, ÉGŐ SZÖVÉTNEKED:

Csak az Úr tudja, hogy eddig mennyire fénylett e helyről az ige világossága! Lehet, hogy volt idő, amikor éppen csak pislákolt a hit lángja, de mégis égve maradt! Ebben is csak az Isten jóságát és irgalmát fedezhetjük fel, Aki a „pislogó gyertyabelet nem oltja ki." (Ézsaiás 42,3)

 

Most rajtunk a sor, most nekünk kell megmutatnunk, hogy tudunk-e világítani, tudjuk-e hitelesen hirdetni a feltámadott Jézus Krisztust!

Adjunk hálát az Istennek, hitvalló őseinkért, a templomépítők hitéért, mindazokért, akiknek emberileg köszönhetjük, hogy ma is él a mi Istenünk Református Keresztyén Anyaszentegyháza Nyírturán, és a XXI. sz.-ban is világítani szeretne!

Felemelő érzés lehet egy lelkészbeiktatás. Tudjuk, hogy az Ön beiktatása 2004-ben volt. Kik voltak jelen?

A Nyírturai Református Egyházközség 2004-ben megválasztott lelkipásztorának.
Az ünnepélyes beiktatásra 2004. április 17.-én került sor.
A lelkészbeiktatási ünnepségen megjelentek: dr. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református egyházkerület püspöke, a Nyírségi református Egyházmegye esperese: Sipos Kund Kötöny, a Nyírségi Református Egyházmegye lelkészei, a helybeli Görög Katolikus lelkész: Lipcsák Tamás.
Az ünnepi istentiszteleti szolgálatot dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr végezte, aki az Efezusi levél 1.15 alapján hirdette Isten igéjét. Ezt követően a Nyírségi református Egyházmegye esperese az Ezékiel könyve 33,1-9 alapján hirdette az igét az „őrálló" felelősségéről, majd a szokásoknak megfelelően ünnepélyesen átnyújtotta a templom kulcsát és az egyházközség pecsétjét.
Ezután a helybeli görög katolikus lelkész mondott köszöntőt, ezt követően pedig szülőföldem egykori lelkipásztora, Nt. Szabó Zoltán ny. lelkész személyes meleghangú köszöntése hangzott el. Számomra emlékezetes volt még Bagoly Zoltán polgármester úr köszöntője is, melyből szeretnék röviden idézni:

"Trencsényi László lelkész úr Nyíregyházáról érkezett hozzánk, rövid időn belül le is telepedett családjával. Fő feladata volt a hitéleti tevékenység megerősítése, melyet személyes példamutatásával, őszinte istenszeretetével hamar megteremtett és helyreállított.
Magával ragadóan őszintén hirdeti az Úr igéjét, megnyerő a bibliai magyarázata.
Az eltelt időben megismertük, megszerettük őt.
A teljesség igénye nélkül emelném ki az általa végzett gyülekezeti munkából részleteket. Ifjúsági kör működtetése, ifjúsági táborok szervezése, óvodai hitoktatás beindítása, idősek otthonában rendszeres lelkigondozás, gyülekezeti folyóiratok és egyéb írott kiadványok szerkesztése, csendesnapok, bibliaórák szervezése. stb."

A beiktatási ünnepség végén a gyülekezet gondnoka: id. Mikó Albert verssel köszöntötte az egybegyűlteket.
Az ünnepség szép és bensőséges szeretetvendégséggel zárult a Művelődési Házban.
Isten iránti hálaadással köszönjük meg mindazoknak, akik adományukkal, segítségükkel, sok-sok munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ünnepségünket szép rendben, ékesen rendezhettük meg. Istené legyen a dicsőség!

 

Kérem, mutassa be a gyülekezet lelki életével kapcsolatban azt, hogy milyen programokat tartanak gyülekezetükben.

Istenünk kegyelméből gyülekezetünkben az eddigi évekhez hasonlóan idén is gazdag programokkal: csendesnapokkal, találkozókkal, táborozási lehetőségekkel vártuk és várjuk gyülekezetünk fiatal és felnőtt érdeklődő tagjait.

Ifjúsági csendesnapok

Ifjúsági Körünk tagjai számára rendszeresen hetente tartunk foglalkozásokat, havonta pedig Ifjúsági Csendesnapokat szerveztünk, ahol családias körben lehettek együtt a gyermekek, fiatalok. Ezeken az alkalmakon az igetanulmányok és énektanulások mellett különböző játékok, kézműves foglalkozások, vetélkedők, filmvetítés tették színesebbé programunkat.

XIV. Képzőművészeti Tábor

Gyülekezetünkben az általános iskolás korosztály számára ez év júniusában rendeztük meg az immár hagyománnyá vált táborunkat. A XIV. Református Képzőművészeti Táborban, összesen 23 fiatal és 5 segítő vett részt. Az alkotótábor terméséből a gyülekezeti teremben kiállítás nyílt ( 53 alkotás), ahol állandó kiállításunkat, a korábbi tizenhárom tábor legszebb rajzait is megtekinthetik az érdeklődők.

XV. Életforrás Ifjúsági Tábor a Zemplén megyei Simán

Idén július 4-8-ig került sor az általános és középiskolás korosztály számára szervezett XV. Életforrás táborunkra a simai hegyek között, melyen 28 ifjú és nyolc felnőtt vett részt. Ebben a táborban a Lukács evangéliumának üzeneteire figyelhettünk és nyerhettünk általa gazdag áldásokat. Naponta több előadást is hallgathattak a résztvevők.

Délutánonként különböző szekciók között lehetett választani, melyek igen népszerűek voltak. Minden nap több alkalommal is a gyerekek énekekkel, imádsággal, felolvasással szolgáltak.

Naponta kirándultunk a környező hegyekbe, ahol pihenésképpen áhítatokat tartottunk. Istennek hála a táborból egészségben, lelkileg feltöltődve jöhettünk haza. Mindezért Istené legyen a dicsőség!

Teológus Találkozó

Augusztus 24-én megrendeztük a lelki munkában álló fiatal testvéreink találkozóját. Meghívott vendégeink között teológusok, fiatal lelkészek, hitoktatók, diakónusok voltak. A találkozó témája a szolgálat volt. Egész napunkat, az igére való figyelésünket a szolgálat témaköre, annak komolyan vétele határozta meg. A nap igéi kapcsán valamennyien, mint Isten gyermekei átérezhettük annak fontosságát, és felelősségét, amit a Jézus Krisztusba vetett hit által Istentől kaptunk. Megérthettük, hogy Isten szeretetéért hálából még szolgálhatunk a lélekmentés területén, és hirdethetjük drága Megváltónknak, Jézus Krisztusnak életmentő evangéliumát.

IV. Életforrás Testvéri Találkozó

Immár a negyedik alkalommal gyűlt össze Nyírturán 30 fiatal, hogy közösen adjunk hálát Istennek, a nyári programokért, és hogy testvéri körben az ige mellett töltsünk el néhány napot. Ezen a háromnapos találkozón (aug. 25-27) a kilenc éve működő Életforrás Ifjúsági Körünk megjelent tagjaival visszaemlékeztünk, és hálát adtunk Istennek a mögöttünk lévő évekért.

Naponta déli zenés áhítaton vettünk részt a templomban, melynek keretén belül megható bizonyságtételek is elhangzottak. Az előadások a lelki munka és a szervezeti munka témaköré csoportosultak, melyhez igen sok hasznos irodalmat is kiosztottunk a résztvevők között.

Esténként templomi istentiszteletre hívtuk településünk lakosságát, ahol a fiatalok énekkel, versekkel, bizonyságtételekkel szolgáltak, és teológusok, fiatal lelkészek hirdették Isten áldott igéjét.

 

Hallottuk Öntől, hogy nagy segítség a gyülekezet vérkeringésében a helyi Nőszövetség önzetlen szolgálata!

Igen, Istennek hála ez így van! Gyülekezetünk élni akarását is bizonyítja, hogy az egyházközségünk női tagjai kezdeményezésére immár tíz éve megalakult a "Bethesda  Nőszövetség", mely azóta is egyházunknak szerves része, és szilárd támasza lett. Jelenlegi taglétszáma 24 fő, átlagéletkora 66 év.

Feladatuknak tekintik a szolgálatot gyülekezetünkön belül és azon kívül, különösen szem előtt tartva a nők, az idősek, a betegek, a magányosak helyzetét. Jelenleg a gyülekezetünkbe rendszeresen járó nőtestvérek száma átlag 35 fő, ebből 20 fő özvegy vagy egyedülálló.

Feladatuknak érzik többek között, a betegek számontartását - látogatásainak megszervezését lakókörzetek szerint.
 Lelki segítségnyújtás, lelki beszélgetések.
 Az idős magányosok testvéreink látogatása, vigasztalása.
 A gondokkal, bajokkal küzdő családok lelki támogatása.
 A nagycsaládosok felkarolása.
 Gyakorlati segítség nyújtása. Pl. gyógyszerkiváltás, bevásárlás.

Nagy odafigyeléssel, felelősségteljesen végzik vállalt szolgálatukat, hasznos tevékenységüket a családok, a betegek, a magányosak, a bajban lévők segítésével, felkarolásával.

Mindezekből kitűnik, hogy milyen sokoldalú és sokrétű munkát vállaltak fel a nyírturai nők, a gyülekezet, a családok szolgálatában.

Istennek hála, folyamatosan és töretlenül végzik vállalt áldásos küldetésüket, de a legfontosabb az, hogy mindezeket az Istentől kapott szeretet jegyében teszik, mégpedig az odaszentelt életű Véningerné Bozsó Edit testvérünk (nőszövetségi elnök) szakszerű és lelkes vezetésével az alábbi igei útmutatása alapján:

"A szeretet mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem fogy!" (1Korinthus 13, 7-8)

 

Ha visszatekint a Nyírturán eltöltött évekre, mit jelent az Ön személyes életében ez az időszak?

Istennek adok hálát a gyülekezetben eltöltött évekért, a gyülekezet tagjaiért, a testvéri közösségért, a szolgálatokért.  Sokat tanulhattam itt. Beletanultam a gyülekezeti élet számomra addig ismeretlen világába, a lelkipásztori munka minden nehézségébe, szépségébe, a különböző missziói munkaágakba.

Amikor Nyírturára érkeztem tudtam, hogy ez egy igen fontos megálló az életemben. Elfogadtak úgy, hogy a gyülekezeti munka mellett Nyíregyháza öt középiskolájában is tanítottam.

Isten akaratát követve jöttem, de azzal a határozott tudattal, hogy ha Ő más helyre hív, akkor nem mondhatok nemet! Az itt eltöltött idő alatt igyekeztem az Úrtól kapott kegyelemből teljes szívvel-lélekkel tovább adni a rám bízott üzenetet, az evangélium örömhírét. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy megpróbáltam mindent elmondani, átadni, ami hitünk szempontjából a legfontosabb.

 

Az eddigi lelki munka tekintetében, milyen missziós eredményeket emelne ki?

Hálát adok az istentiszteletekért, a bibliaórákért, az idén beindított istentisztelet utáni bibliatanulmányozó körért, és a tavaszi és őszi csendesnapokért.
Hálát adok, hogy kétszer végigjárhattuk és meglátogathattuk a településünkön élő református családokat, és így megismerhettem sok olyan embert is, akikkel egyébként nemigen találkozhattam volna.

Hálát adok, hogy beindíthattuk a Gondozási Központban a rendszeres istentiszteleti alkalmakat. Ugyanakkor látogattuk a gyülekezet idős tagjait, betegeit és gépkocsival is segíthettük a templombajárást a mozgásban korlátozottaknak.

Hálát adok a megkezdett ifjúsági programokért.
Az iskolai hitoktatásért, az általunk beindított óvodai hitoktatásért,
a szombatonkénti ifjúsági órákért,
a konfirmációkért,
a havonta tartott ifjúsági csendesnapokért,
a kirándulásokáért, rajztáborokért,
a simai ifjúsági csendeshetekért,
az ifjúsági találkozókért, amelyeken összességét tekintve több száz gyermek és fiatal vehetett részt.

Örömmel adok hálát az iratmissziónkért.
Két újságot is megjelentettünk: A TURA ÉLET c. gyülekezeti lapunknak eddig 27 száma jelent meg, a FÉNYSUGÁR ifjúsági lapunknak pedig 34 száma jelent meg.
Emellett több mint 100 különféle hitünkkel kapcsolatos irodalmat: füzetet, szórólapot jelentettünk meg. Kiadtunk 14 képeslapot és 28 különböző könyvjelzőt, melyek a Nyírturai Református Egyház kiadványaiként szerepelnek öregbítve gyülekezetünk jó hírnevét.
Külön is hálát adok azért, hogy mindezeken kiadványokat kizárólagosan pályázatok útján kapott pénzből tudtuk finanszírozni.
Beindítottuk a gyülekezeti kazettamissziót is, lehetőséget biztosítva az otthoni igehallgatásra.

Hálát adok azért is, hogy az Interneten megjelentetünk a gyülekezeti életünkkel kapcsolatosan négy különböző honlapot, melyeknek látogatottsága külön is hálára indít, hisz egy félév alatt több mint 18.000 olvasói megnyitás történt.
Az Ige szavaival élve hisszük, hogy az Úrban való munkánk nem hiábavaló!

Milyen főbb beruházások valósultak meg gyülekezetükben, milyen eredményeket tudna megnevezni?

Örömmel és hálaadással számolhatok be a gyülekezetben történt változásokról, vagyongyarapodásról is.
A hivatalban 2000-ben még nem volt semmilyen technikai berendezés, ma már a legszükségesebbekkel mind rendelkezünk. Van új fénymásológépünk, számítógépünk, Tv készülékünk és 2002-ben a gyülekezet tulajdonába került egy jó állapotú szolgálati személygépkocsi is, mindezeket nem a gyülekezet pénzéből, hanem az Ifjúsági programjaink megvalósításával, nyertes pályázatok útján tudtuk beszerezni.
A gyülekezeti teremben 2000-ben még csak lócák voltak, ma már kényelmes székek vannak. Adományként szép Úrasztala és szőnyeg került a gyülekezet tulajdonába.

Megoldottuk a templom hangosítását, új szőnyegeket, és nyolc új széket vásároltunk.
A templomkerítés új festést kapott, a villámhárítót sikerült biztonságosra cserélnünk, és folyamatban van a csapadékvíz elvezetésének sürgős munkálata is.
Műemléktemplomunk gyönyörű terítő garnitúrával gazdagodott a "Bethesda  Nőszövetség" jóvoltából.

Külön hálát adunk Istennek, hogy a templom hangulatához illő szép padszivacsokat kaptunk ajándékba. Ezek egy nyírbogáti kedves testvérünk: Kocsár László és családja nagylelkű adományának köszönhetően kerültek templomunk padjaira, melyek nemcsak hasznosak, hanem valóban a templomunk hangulatához harmonikusan illeszkednek is.

Külön meg kell említenünk, hogy templomunk egy csodálatos hangzású értékes elektromos orgonával gazdagodott szintén adományból.  Csodálatos volt, ahogyan hozzájutottunk ehhez a  kitűnő állapotban lévő orgonához. Istennek hála a közelmúltban községünkbe költözött a Pálfi család, és Olga, aki zongoratanárnő vállalta az gyülekezeti éneklés vezetését, Ő vetette fel egy új hangszer beszerzését. A debreceni székhelyű Dorcas AID keresztyén segélyszervezet, és egy nyíregyházi kedves család: Dr. Boros László és családja adományából jutottunk a hangszerhez. Szolgálja Istenünk dicsőségét.

A parókia új belső festést kapott. Új konyhabútort, szalagfüggönyt, lámpatesteket vásároltunk. Praktikus kézmosót és hasznos polcrendszereket alakítottunk ki.

A parókiának ma már szépen rendezett sok díszfával parkosított udvara-kertje van.
Az udvaron kialakításra került a vendégek fogadásra egy kerti pihenő és a kerítés új festést kapott.
Nagy örömünkre tavaly visszaállíthattuk a régi szép kertkaput, amely így tovább hirdetheti a járókelőknek hitvallásunk szövegét:  „HISZEK EGY ISTENBEN...."

***

Tudjuk, hogy szívéhez nőtt Nyírtura és ez a templom. Valóban csodálatos az, hogy ilyen hosszú időn át, és ilyen szép állapotban fennmaradhatott. Az Ön számára mindez milyen lelki üzenetet hordoz?

Tudjuk, hogy a templomnak nem csak kövekből van a fundamentuma.
A templom nem olyan, mint a többi ház, épület!
Ez a templom soha nem épült volna meg, ha nem lenne élő megtartó Ura, Istene.
A templomnak Jézus Krisztus az alapja, akinek a nevében épült, és akinek a nevére szentelték.
Ő az élő Fundamentum! Ő a Kőszikla!
Ezért él az Egyház!
Azt tanuljuk a Szent Bibliából, hogy az az ember, aki erre a Fundamentumra, az élő Jézus Krisztusra építi az életét, maga is templommá lesz, mégpedig a SZENTLÉLEK templomává! (1Korinthus 6,19)
Az anyaszentegyház 2000 éve szakadatlanul hirdeti, hogy az egyetlen okos, bölcs, józan, megfontolt döntés az, ha valaki az élő Kősziklára, az Úr Jézus Krisztusra építi az életét!
Az élet súlyos terhei alatt a hívő ember csak azért nem omlik össze, mert az élete az élő KŐSZIKLÁRA van alapozva! (Máté 7,24-27)  „A kőszikla pedig a KRISZTUS volt!" (1Korinthus 10,4)

Erről szól, ezt mondja el egy gyönyörű énekünk:
Áll a szikla mindörökké, melyet Isten épített,
Fáradt szívem menhelyévé zúgó hullámok felett.
Óh én szirtem! Sziklaváram! Otthonom, mely véd, fedez!
Menhelyem a pusztaságban! A Megváltó Jézus ez!

***

A Nyírturai Református Egyházközségben 6 évig végezte a lelkipásztori szolgálatot. Milyen érzésekkel tekint vissza erre az időszakra?

Mindazokért az áldásokért amit itt kaptam először is Istennek adok hálát és megköszönöm mindazoknak, akik ezeket a szép eredményeket, hitből fakadó munkájukkal, hűségükkel, segítőkészségükkel elősegítették. Megköszönöm a gyülekezetnek, hogy befogadtak engem és családomat és hat évre otthonra leltünk itt.

Megköszönöm Mikó Albert gondnok úrnak, és a presbitérium minden tagjának a segítő hozzáállást, támogatást, bíztatását.

Megköszönöm a Nőszövetség fáradhatatlan szolgálatát, külön is Véningerné Bozsó Editnek az önzetlen szeretetteljes munkáját, a töretlen kitartását a gyülekezet talpra állításában, az ünnepségeken, csendesnapokon, különböző egyéb rendezvényeken való tisztes helytállását.

Megköszönöm a gyülekezet ifjúságának a hűségüket, a kitartásukat, hisz hat éven át szünet nélkül tarthattuk a heti ifjúsági programokat és havonta a csendesnapokat.

Megköszönöm a zongoratanárnőnek, Pálfi Olgának az önzetlen magas szintű szolgálatait a gyülekezeti éneklésben, és külön a felemelő művészi színvonalú zenés áhítatait.

És nem utolsó sorban megköszönöm a harangozó házaspárnak: Molnár Istvánnak és feleségének hűségüket, helytállásukat.

Szívembe zártam ezt a gyülekezetet ezt a települést, ezt a közösséget, ezért köszönettel tartozom azoknak, akik elfogadtak és segítették munkámat. A gyülekezeti tagokon túl, külön is a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, polgármester úrnak, az iskola tanárainak, igazgató úrnak, az óvoda, és a Gondozási Központ dolgozóinak, és gondozottjainak.

Azt kívánom, hogy a mi Urunk, Istenünk gazdag áldása kísérje az itteniek életét és tartsa meg ezt a közösséget szeretetében, hogy örömmel elmondhassák a Zsoltár szavaival:

"Áldjad én lelkem az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét.
Áldjad én lelkem az Urat, és el ne feledkezzél semmi jótéteményéről.” (Zsoltár 103,1-2)

A kérdéseket feltette: J. E.
Nyírtura, 2006.

Fénykép megnyitása

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 193, összesen: 661828

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.