Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A valódi BÉKESSÉGRŐL

A BÉKESSÉG megléte mindig is nagy értéknek számított, mégis ez ellen vétkezünk talán a legtöbbet. Hiába beszélünk oly sokat lelki, társadalmi vagy politikai békéről, ennek ellenére nem lett jobb a világunk, se békésebb. Mi magunkon is sokszor megdöbbenünk, hogy mennyire békétlenek, türelmetlenek, könyörtelenek tudunk lenni másokkal, de sokszor szeretteinkkel szemben, sőt még önmagunkkal szemben is.

Tudjuk, hogy a Biblia nem szépíti az emberekről alkotott képet. Többek között ezért állítja rólunk ilyen leplezetlenül az igazságot:
"Titeket is, akik egykor Istentől elidegenedtek, és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteitek miatt....-
Kolossé 1,21

Igen, ilyen tragikus a helyzetünk Isten nélkül!
ELIDEGENEDETTEK
 ELLENSÉGES GONDOLKOZÁSÚAK
 GONOSZSÁGOT CSELEKVŐK

Azért halmozzuk napról-napra a bűnt, mert békétlen szívünkben állandó harcban állunk Istennel. Amíg az ember számára idegen fogalom az Isten békessége, addig kényszerpályán van, és önmaga próbál produkálni valamit, napi kompromisszumokat kötve a világgal, hogy egyáltalán létezni tudjon. Mivel pontosan tudja, érzi, hogy a belső békesség hiányában a szívében csak káosz van, és folyamatos harc dúl.

MILYEN AZ ÉLET ISTEN NÉLKÜL?
1. Megbolydult, felfordult élet
Ha Isten békessége nem kell, akkor marad az örökös nyugtalanság, az állandó felkorbácsolt életritmus, a sértések, bántások állandó feszültsége, a stressz, a zaklatottság, melyek nyomása alatt csak őrlődni lehet.
2. Terméketlen, öncélú élet
Ha Isten békessége nem kell, akkor marad az egocentrikus, a külvilág felé zárt, érzéketlen élet. A békétlen ember soha nem éri utol önmagát, soha nem jut munkája végére, mert önmagának él és már pihenni, megállni sem tud igazán, mivel a soha nem elég szédítő örvénye húzza egyre lejjebb.
3. Letargikus élet
Ha Isten békessége nem kell, akkor kitapintható a lelki válság, az érzelmi sivárság, és hamarosan megjelennek a kiégés jól ismert jelei. ( Hazánkban a depresszió szinte már népbetegséggé vált.) Persze istentelen gyógymódokban, pótszerekben éppen van elég! Ilyen esetben a hiszékeny ember kapkod fűhöz-fához s így teljes kiszolgáltatottságában könnyen játékszerévé válhat gonosz erőknek.

Olyan ez, mint egy hatalmas völgyzáró duzzasztógát, melynek betonfalán a nagy nyomás következtében hajszálrepedések jelennek meg, és már kezd átszivárogni a víz. Mindenki tisztában van vele, hogy ekkor már a legnagyobb őrültség volna azt takargatni, szépítgetni, kozmetikázni. Ekkor már csak egyet lehet tenni: menekülni kell!

VAN MEGOLDÁS!
A Biblia szerint minden elkövetett bűnnek van következménye, mert a bűn zsoldja: halál! Nem lehet tehát senkinek békessége addig, míg a bűn kérdése nincs rendezve!
Tudjuk e mi a békétlenségünk legfőbb oka?
Az, hogy kizárjuk életünkből a Békesség Fejedelmét, Jézus Krisztust. Hogy bűneink árja el ne borítson minket, ma még odamenekülhetünk HOZZÁ, az egyetlen védett helyre!
NINCS MÁS MEGOLDÁS!
NINCS MÁS MENEDÉK!
Jézus Krisztus mondja: "Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen.- János 14,27
Valóban csoda az, hogy mi még élünk! Ez Isten nagy kegyelmének a jele! Bűnbánattal, imádságban, valamennyien megvallhatjuk:

Bocsásd meg Uram, hogy én is elidegenedett ember voltam, hogy én is ellenséges, gyűlölködő voltam veled szemben, hogy én is minden gonoszságra fogékony voltam. Mi lett volna velem nélküled? Köszönöm, Úr Jézus, hogy megmentettél, és Te lehetsz az én Békességem!

JÉZUS KRISZTUS HELYREÁLLÍTOTTA
KAPCSOLATUNKAT AZ ATYÁVAL!
Az Úr Jézus Krisztus, a Békesség fejedelme által Istentől készített megoldást kaphatunk életünk minden gondjára-bajára!
Jézus Krisztus a kereszten meghozott áldozatával olyan békességet szerzett, amely minden értelmet felülhalad, melyben megnyugszik a zaklatott lélek, amelyben ellenállhatunk minden viharnak, amelyben lecsendesednek körülöttünk az élet vad hullámai.
Jézus Krisztus által az egyetlen MEGOLDÁS, a valódi BÉKESSÉG érkezik, mivel Őt azért küldte hozzánk e földre az Atya:

" ...hogy általa békéltessen meg önmagával mindent, a földön és a mennyben, úgy, hogy békességet szerzett a keresztfán kiontott vére által. Titeket is, akik egykor Istentől elidegenedtek, és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteitek miatt, most viszont megbékéltetett emberi testében, halála által, hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé.- Kolossé 1, 20-22

Jézus Krisztusnak a kereszten kiontatott vére által bűnbocsánatban részesülhetünk és a Benne való hit által befogadást nyerhetünk a mennyek országába.
"Jézusnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.-1 János 1,7

A BÉKESSÉG FORRÁSÁNÁL
A legcsodálatosabb Istentől kapott lehetőségünk az, hogy akár ma is létrejöhet az állandó, meghitt, élő kapcsolat a Békesség Fejedelmével az Élet Forrásával, Jézus Krisztussal! Boldog ember az, aki befogadja őt a szívébe!
Jézus mondja:
" Aki abból a vízből iszik, amit én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne- János 4,14
"Aki hisz énbennem, ahogy az írás mondja, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek- János 7,38

Soha ne hagyjuk el az élő vizek forrását, az éltető Igét, amit az Úrtól folyamatosan kapunk. Naponta ápolva vele a lelki kapcsolatot, engedjük, hogy Lelke által színültig megtöltsön az Ő mennyei békességével, mert csak így fogjuk tudni azt másoknak is továbbadni! Csak így válhat életünk alkalmas eszközzé, szeretetet, örömet, békességet sugárzó életté!

"Boldogok a békességre igyekezők, mert ők az Isten fiainak mondatnak." Máté 5,9

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 478, összesen: 662403

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.