Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A megtérés felelőssége

"Mert lehetetlen dolog, hogy akik egyszer megvilágosíttattak...és elestek ismét megújuljanak a megtérésre mint akik önmaguknak feszítik meg az Istennek ama Fiát és meggyalázzák Őt." 
Zsidók 6,4-6

Lehet-e másodszor is megtérni, teszik fel ezt az igen érzékeny kérdést annyian.
Isten Igéje ebben a tekintetben is egyértelműen fogalmaz. Úgy ismerjük meg a Bibliából, hogy amint a születés is egyszeri esemény, így az újjászületés is az.
Ezért nekünk keresztyéneknek mindig szólnunk kell arról a súlyos felelősségről, hogy a megtérésünknek tökéletesnek kell lennie minden tekintetben, nehogy úgy járjunk, ahogy ez az Ige is figyelmeztet minket.

Miért lehetetlen, a másodszori megtérés?

Azért, mert akik már újjászülettek Isten Szentlelke által, és életüket neki szentelték, azok átélték a legnagyobb csodát, Isten gyermekeivé váltak. Az Ige így szól erről az állapotról:

  • "megvilágosítattak,
  • megízlelték a mennyei ajándékokat,
  • részesei lettek a Szentléleknek,
  • megízlelték az Istennek jó beszédét
  • és a jövendő világnak erőit..."

***

"Mert lehetetlen dolog, hogy akik egyszer megvilágosíttattak...és elestek ismét megújuljanak a megtérésre mint akik önmaguknak feszítik meg az Istennek ama Fiát és meggyalázzák Őt." Zsidók 6,4-6

"LEHETETLEN dolog!"

Itt az elesés, lelki hajótörést, lelki katasztrófát jelent.

Ez a tragédia csak azokkal történhet meg, akik vagy meg sem ismerték igazán, vagy tévtanítások hatására, befolyására félreismerték az Isten Fiát.

Ez a teljes "elesés", teljes elszakadást is jelent.

Ez pedig azzal jár, hogy " önmaguknak feszítik meg az Istennek ama Fiát és meggyalázzák őt," amit még kimondani is szörnyűség.

Testvérek, ugye tudatában vagyunk annak, milyen drága kincset kaptunk az Ú r Jézus Krisztustól, mivel mi tudjuk, hogy a megtérés életünkben egyszeri esemény és örökre szól!
Ugye megbecsüljük Őt azzal, hogy hűségesek maradunk mindhalálig Hozzá és akár életünk árán is hirdetjük a mennyek országát!

Meg kell értenünk, hogy az üdvösségünk a legdrágább kincsünk, mert az Úr Jézus Krisztus drága vérén árán szerezte.

Az Úr Szentlelke adjon erőt, hogy ezt a drága kegyelmet tudjuk igazán értékelni és megbecsülni  életünk minden napján!

Nyíregyháza, 1996.

Trencsényi László
református lelkipásztor

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 517, összesen: 662442

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.