Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Nagycsütörtök

" Atyám, ha lehetséges múljék el tőlem-e pohár, mindazáltal ne úgy legyen ahogy én akarom, hanem amint te." Máté 26,39


Már a virágvasárnapi bevonuláskor, minden szemtanú számára világossá válhatott, hogy Jézus fájdalmas könnyeiben benne van minden elkövetkezendő szenvedés.
Mert Ő előre látott mindent, látta az utolsó vacsorát, azt a néhány nyugodt, meghitt percet, amit még együtt tölthet azokkal akiket mindvégig szeretett.
Látta a Júdás villanó hideg tekintetét, majd üres helyét.
Látta a borzalmak éjszakáját fenn a hegyen. A teljes elhagyatottságot, amikor fényévnyi távolságra kerülnek tőle majd az erőtlen emberek.
Előre látta a vért, a verejtéket, a borzalmas fájdalmat és azt a poharat. Ó, azt a poharat, mely tele volt a mi bűneinkkel, a világ összes bűnével-szennyével.

Előre látta Júdás árulását, Péter tagadását, a főpapok ítéletét, a gúnyt, az ütéseket, és a keresztet. Mindenek ellenére mégis alázatosan fejet tudott hajtani az Atya akarata előtt.
Mi is volt az Atya akarata? Az, hogy a tökéletes áldozatnak meg kell történnie! A Golgotán a keresztnek állnia kell, hogy ha arra valaki hittel feltekint, az meggyógyulhasson.


Trencsényi László: Az Olajfák-hegyén

Rettentő felhők mögé bujt a Hold
Az Olajfák hegyén reszkető csend lebeg.
Tompa moraj gördül át a Kedron patak felett.
Este lett- sötét nagy este lett.

A síri csöndben ijedt szél neszez!
Dermedten, mint kit ölnek,
vad görcsökben nyögnek az olajfa ligetek.
Egy hang sír fel Jeruzsálem felett: - Ébredjetek!!- "Ébredjetek!-

Remeg a föld, reszket a levél, jajgat a kő.
Ájult fájdalom, halálfélelem.
Az Isten könnyein,
mint vércseppeken, szétömlik a kin!
"Atyám, akaratod legyen meg!-

Rettentő felhők mögé bujt a Hold.
Az emberiség felett,
a sötétség órája elközelgetett,
mert este lett- borzalmas este lett!

Nyíregyháza, 1993

Trencsényi László

református lelkipásztor


Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 297, összesen: 662222

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.