Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A keresztet vállalva helytállni

A KERESZTET VÁLLALVA HELYTÁLLNI

Az Úr Jézus Krisztus mondja:  „Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem!" (Máté 16, 24)

„Ha valaki nem hordozza a maga keresztjét, és nem jön utánam, az nem lehet az én tanítványom." (Lukács 14,27)

***

Boldog ember az, aki az Úr Jézus Krisztus hívását megértve, elhagyja és radikálisan lezárja a régi bűnös életét, megtagadja a bűnt, és mindent vállalva tud új életet kezdeni Jézus Krisztussal.

„Már keresztem vállra vettem, S ÉRTED MINDENT ELHAGYOK." (426 dicséret)

A Szent Biblia szerint, ehhez TELJES ÖNMEGTAGADÁS, TELJES ODASZÁNÁS szükséges.

Csak az az ember boldog igazán, aki már megismerte a Krisztus keresztáldozatának értelmét és célját, és belátta, hogy Ő „HELYETTEM, MIATTAM és ÉRTEM" áldozta életét.

Csak az tudja szívből kimondani, hogy: Tied vagyok Uram, és rendelkezésedre állok.

Csak az tudja hittel vallani, hogy: „Én Uram és én Istenem."

Csak az tudja őszintén megkérdezni, hogy: „Mit akarsz Uram, mit cselekedjem?"

Csak az tudja teljes szívével és lelkével kimondani, hogy: „Legyen meg a Te akaratod."

Csak az igazán hívő ember tudja teljesen alárendelni és kiszolgáltatni magát Isten akaratának.

Csak az igazán hívő ember tud, minden tekintetben valóban szabad kezet adni Istennek.

 

A Szent Biblia határozottan állítja, hogy aki Krisztusban van ott újjá lett minden. (2Korinthus 5,17)

Világos, hogy csak azok a megtért újjászületett emberek tudják tudatosan vállalni és hordozni a keresztet, aki már előzőleg igent mondtak Isten akaratára és tudatosan fölvállalták a Krisztus igáját.

 

Akik hordozzák a Krisztus gyönyörűséges igáját és naponta fölveszik a keresztet, tisztában vannak azzal, hogy nekik nemcsak az adatott meg a Krisztusért, hogy higgyenek benne, hanem az is, hogy szenvedjenek érte. (Filippi 1,29)

Péter apostol így ír: „Sőt, amennyiben részetek van a Krisztus szenvedéseiben, örüljetek, hogy az ő dicsőségének megjelenésekor is vigadozva örvendezhessetek. Boldogok vagytok, ha Krisztus nevéért gyaláznak titeket; mert megnyugszik rajtatok a dicsőségnek és az Istennek Lelke, amit amazok káromolnak ugyan, de ti dicsőítitek azt." 1Pt 4:13-14

 

Az Úr Jézus Krisztus nemcsak Megváltónk akar lenni, hanem életünk Ura is, mégpedig oly mértékben, hogy egyetlen kis területét sem vonhatjuk ki uralma alól.

Luther Márton így tanít minket: „Nem te vagy az első, sem az egyetlen, sem az utolsó, akit Isten igéjéért üldöznek. Mit is mond az Úr Jézus? ,Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért.  - Gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért. - Jön idő, hogy aki öldököl titeket, mind azt hiszi, hogy isteni tiszteletet cselekszik." Ezeket az igéket ragadjuk meg, ezekkel erősítsük magunkat. Sőt hálaadással köszönjük meg Istennek, hogy méltókká tett az igéjéért való szenvedésre. Tudjuk az írásból, hogy az antikrisztus idejében tilos a prédikálás és átkozott mindenki, aki Isten igéjét szólja és hallgatja. Lám ma ez történik."  (Jer, örvendjünk keresztyének! 369.old.)

***

Az Úr Jézus útján járva minden hívőnek része lesz szenvedésben, hisz éppen a farkasok közé küldi ki övéit, életet menteni! Vállalnunk kell, ha Őérte a farkastermészetű emberek ártatlanul bántani fognak, kigúnyolnak, megvetnek, lenéznek, megaláznak, meggyaláznak! A megtért ember azért tudja elviselni ezeket, mivel tisztában van azzal, hogy ő Isten választottja.

Az ilyen embert a hála lelkesíti, hogy az őt mindhalálig szerető Urának mindenben rendelkezésére álljon és hasznos lehessen.

A hívő ember, minden támadást csak a Lélek fegyverzetével, a hit  pajzsával és a Lélek kardjával, Isten élő és ható Igével védhet ki! Csak így tud ellenállni és harcolni a bűn, a kísértés, az ördög és a test kívánságai ellen.

A keresztet vállaló hívő ember, azért tudja elviselni türelemmel a Krisztusért ártatlanul kapott sebeket, a hátrányos megkülönböztetéseket, a gúnyt, lenézést, megbélyegzést, mivel tudja, hogy Jézus Krisztus az egyetlen, Aki jogosan igényt tarthat életére, mivel vérével fizetett érte!

Mi is tekintsünk fel tehát hittel a szenvedések szenvedésének helyére, a Golgotára.

Ott nyerünk erőt a fájdalmak, a szenvedések elviselésére.

Adjuk át neki életünket, iránta való hálából örökre.

Tudjuk, hogy az Úr Jézus követése: MEGBÁNHATATLAN!

***

A keresztet vállaló hívő ember, mindvégig a Győztes oldalán marad!

„Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk." (1Jn 5:4)

Az Úr Jézus Krisztus mindent megtett értünk! Ő a hű tanú, aki a halottak közül az elsőszülött, és a föld királyainak fejedelme. Aki minket szeretett, és megmosott bennünket a mi bűneinkből az Ő vére által. (Jelenések 1,5)

Ő a szenvedések között sem fog minket cserbenhagyni. Ő meg fogja adni gyermekeinek ígérete szerint az élet koronáját, az igazság koronáját, a dicsőség hervadhatatlan koronáját. Annak, aki mindvégig állhatatosan harcolja a hitnek szép és nemes harcát és győz, ilyen nagy jutalma van. „Aki győz, örökségül nyer mindent; és annak Istene leszek, és az fiam lesz nékem." Jelenések 21,7

Sélyei István a gályarab prédikátor így bátorítja a mai hívőket: -VINCIT  QUI PRO LUCE DEO DUCE SUB CRUCE  PUGNAT- „Győzedelmeskedik, aki a világosságért Isten vezetésével a keresztet hordozva harcol."

Budapest, 2020.
Trencsényi László
református lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 283, összesen: 662208

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.