Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A halhatatlanság Isten ajándéka

 

A HALHATATLANSÁG Isten ajándéka a hívők számára

„Az Úrra néztem szüntelen; mert jobb kezem felől van, meg nem rendülök. Azért örül az én szívem és örvendez az én LELKEM; TESTEM is biztosságban lakozik." (Zsoltár 16, 8-9)

 

A Szent Bibliából megtudjuk, hogy Isten úgy teremtett meg minket, hogy mindannyian,

anyagból álló (halandó) testből

és anyagtalan (halhatatlan) lélekből állunk.

Ezek személyiségünk különböző területei. Így teremti Isten a testet és a lelket egyetlen élő egységgé, személlyé. A lélekkel a testet áthatja s a testtel a lelket meghatározza.

Minden egyes emberi lélek Isten csodálatos közvetlen teremtő aktusának az eredménye. (Ézs 42,5 - Préd 12,7 - Zak 12,1 - Zsid 12,9)

Tehát a test és a lélek együtt az ember.

A Szent Biblia nem veti meg egyiket sem, de hangsúlyozza mindkettő fontosságát.

*

Fontos tudni, hogy a Szent Biblia NEM IGAZOLJA a manapság sokak által képviselt emberi hármasságot: test - lélek - szellem.

( Ez az erőltetett magyarázat úgy hangzik, hogy az emberben a „szellem" a magasabb rendű. Ugyanakkor szerintük a „lélek" alacsonyabb rendű, csupán az emberi psziché képességeinek a szava, s mint ilyen, még csak a „test" területén működik. )

*

Fontos tudni azt is, hogy a Szent Biblia NEM IGAZOLJA azok feltevéseit sem,

akik kétségbe vonják a lélek halhatatlanságát,

vagy azt állítják, hogy a lélek a halál után öntudatlanul alszik,

vagy megszűnik, megsemmisül, vagy Isten részévé válik.

***

Ezekre a hipotézisekre a Szent Biblia alapján a Második Helvét Hitvallás az alábbi világos választ adja:

„Az emberről azt mondja a Szentírás, hogy kezdetben jónak teremtetett, Isten képére és hasonlatosságára... Az embernek KÉT, méghozzá különböző lényege van egy személyben: a HALHATATLAN LÉLEK, mely a testtől elválva nem alszik el, nem vész el, illetve a HALANDÓ TEST, mely azonban az utolsó ítéletkor feltámasztatik a halottak közül, hogy azután az egész ember örökre VAGY az életben, VAGY a halálban maradjon.

Elítélünk mindenkit, aki akár kigúnyolja, vagy körmönfont vitákkal kétségbe vonja a lélek halhatatlanságát, akár azt állítja, hogy a lélek alszik, vagy része Istennek.

Egyszóval, elítélünk minden olyan véleményt, bármiféle is legyen az, amely eltér attól, amit a teremtésről, az angyalokról, a démonokról és az emberről tanít nekünk a Szentírás a Krisztus apostoli egyházában."

(Második Helvét Hitvallás VII. fejezet)

***

Mi történik velünk a halál után?

A bűnesetkor az egész ember totálisan elbukott, ezért mind az emberi test, mind az emberi lélek Isten megváltó kegyelmére szorul. Mivel az Úr az EMBERI LELKET MEGŐRZI A HALÁLTÓL, az emberek a síron túl is TUDATOSAN LÉTEZNEK.

A halál után A HÍVŐ EMBER BELÉP A MENNYEI DICSŐSÉGBE, és tudatosan részese a dicsőségnek és Krisztussal való közösségnek.

A hitetlenek és a meg nem tért emberek VISZONT, még a testük feltámadása előtt MEGKEZDIK a bűneikért való, tudatos szenvedésüket a pokolban (Lukács 16:22-28).

***

A HALHATATLANSÁG Isten ajándéka a hívők számára.

„Megjelentetett pedig most a mi Megtartónknak, Jézus Krisztusnak megjelenése által, AKI ELTÖRÖLTE A HALÁLT, világosságra hozta pedig az ÉLETET és HALHATATLANSÁGOT az evangélium által." (2Timótheus 1,10)

A Szent Biblia a „halhatatlanság" szót CSAK az Úr Jézus Krisztussal való MENNYEI ÖRÖK ÉLETRE és a Krisztusban HÍVŐK VÉGSŐ BOLDOGSÁGÁRA használja.

A Krisztus nélkül élő bukott emberiség NEM HALHATATLAN, mert mindnyájan HALOTTAK, TESTESTÜL-LELKESTÜL, vétkeikben és bűneikben.  Az Úr Jézus azt mondja, hogy az, AKI NEM HISZ, „nem lát életet", mert „az Isten haragja marad rajta" (János 3:36).

Akik az Úr Jézus Krisztusban hisznek, a kegyelem által kapnak HALHATATLANSÁGOT, és kegyelemből nyernek ÖRÖK ÉLETET!

***

„Egyedül Istennél van az örök élet és halál hatalma. Krisztus szavai alapján tudjuk, hogy HALHATATLAN LELKET KAPTUNK, mely csakis Isten akaratának van alárendelve. Isten a testünknek és a lelkünknek Ura, mivel az Ő kezében van az életünk!" (Kálvin János)

***

Heidelbergi Káté 57. kérdés: Miféle vigasztalásod van a test feltámadásából?

Az, hogy NEMCSAK LELKEM vétetik fel Krisztushoz azonnal ez élet után,  hanem testem is egyesül majd lelkemmel, amikor Krisztus hatalma feltámasztja, és az ő dicsőséges testéhez lesz hasonlóvá.

Budapest, 2022.

Trencsényi László

református lelkipásztor

  • ***
  • Felhasznált irodalom:
  • Magyar Református Egyház hitvallási iratai:
  • Heidelbergi Káté, Második helvét Hitvallás
  • Kálvin János: Máté evangélium magyarázata
  • Ronald Hanko: A kegyesség tudománya
  • R. C. Sproul : A keresztyén hit alapigazságai
  • Dr. Sebestyén Jenő: Református dogmatika
  • Ravasz László: Kis dogmatika
  • Cseri Kálmán: Református hitünk

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 392, összesen: 662317

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.