Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Az utolsó esély

"Azután ezt a példázatot mondta: "Egy embernek volt egy fügefája a szőlőjében, és kiment, hogy gyümölcsöt keressen rajta, de nem talált."  Lukács 13,6

Ebben az Igében azt hallottuk, hogy a gazda egyetlen fügefáján termést keresett, de nem talált ezért a kivágás veszélye fenyegette. Pedig ennek a fügefának minden lehetősége megvolt arra, hogy teremjen, mivel gondos jó kezekben volt, mégis gyümölcstelen - terméketlen maradt. Ez a történet ott és akkor minden hallgatót érzékenyen érintett mivel tudták, hogy Jézus róluk beszél.

Azt, hogy mennyire szomorú ez a történet, csak azok tudják igazán, akik már belátták, hogy Isten nélkül milyen elrontott, haszontalan volt az életük és sehova sem jutottak.
Isten jól ismer minket! Hát nem tragikus az a helyzet ha nem azt találja bennünk, amit vár?
Pedig Isten számára mi is az egyetlenek vagyunk, akikről naponta gondoskodik és várja, hogy termést hozzunk. Mi még ott élhetünk Isten "kertjében" az Ő színe előtt, nem mindegy tehát, hogy akarunk-e teremni, vagy csak a helyet foglaljuk meddő életünkkel!

Vannak olyan embertársaink, akik már túléltek életveszélyes helyzeteket, szerencsétlenségeket, vagy halálos betegségből meggyógyultak, ők jól ismerik az utolsó esélyt, hogy mit jelent a halál torkából megmenekülni!

Ez a fügefa is a szolga közbenjárására kapott még egy év haladékot a gazdától, egy utolsó esélyt, hogy teremhessen. Mi ezt a kegyelmi időt, csak akkor tudjuk igazán értékelni, megbecsülni, ha megértjük hogy a mi életben maradásunknak, megmenekülésünknek Jézus Krisztus keresztje, váltsághalála volt az ára.

Egyszer mindenkinek az életében el kell jönnie a gyümölcstermés idejének, ezt keresi ma a mi Urunk rajtunk!
 Vajon ma talál-e a mi életünkben megtéréshez illő jó gyümölcsöt? Ez a Lélek gyümölcse! (Galata 5,22) "Szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.-

Testvérek, egyáltalán nem mindegy hogyan élünk, kit szolgálunk és milyen termést hozunk! Könnyen beláthatjuk, hogy magunktól képtelen vagyunk jót cselekedni, hisz önmagunktól nem lehetünk jobbá. Szükségünk van gondoskodó kezekre, türelemre, szeretetre, bűnbocsánatra!

Az Úr Jézus Krisztusnál mindezt megtalálhatjuk, mert Ő a mi Gondviselőnk, Aki közbenjár értünk és Szentlelke által szüntelenül munkálkodik életünkben.

Trencsényi László
református lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 110, összesen: 693894

  • 2024. július 18., csütörtök

    Mindannyiunknak van lelki öröksége, ami meghatározza hívő életünk mindennapjait. A szembenézés ideje, ha a hétköznapok ízetlenné válnak. Molnár Sándor...
  • 2024. július 18., csütörtök

    Lelkészek és egyházi munkatársak számára rendezett közös elcsendesedést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
  • 2024. július 18., csütörtök

    A tahi lelkészhét központi témája ezúttal a keresztyén reménység volt.
  • 2024. július 17., szerda

    A növekedés nem nagy csodák eredménye, hanem apró, hétköznapi lépéseké – tapasztalták meg a délegyházi reformátusok, akik a bizonytalan jövőre is mert...
  • 2024. július 16., kedd

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Ezúttal Veres Sándor, a Dunamelléki Egyházkerület főgondno...
  • 2024. július 15., hétfő

    Átadták a Monorierdői Református Egyházközség Erdei Csillagfény Református Bölcsődéjét, mely szeptembertől 28 gyermek ellátását teszi lehetővé.
  • 2024. július 15., hétfő

    Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével beszélgettünk: nem könnyed nyári olvasmány.
  • 2024. július 11., csütörtök

    A meddőség talajából is születhet valami szép, valami új, valami maradandó. Muzslai-Bízik Hannával beszélgettünk.
  • 2024. július 10., szerda

    Pillanatképek a monorierdői református gyülekezet csillagásztáborából.
  • 2024. július 10., szerda

    Önismeret és párkapcsolati kérdések színházzal és pszichológiával