Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 2020. március 8-án

 

(Dr. Kereskényi Sándor)

Böjt második vasárnapján

 

Lekció: Zsolt 1

Textus: Péld 11,13

 

Szeretett Testvérek!

 

Hol hagytuk abba múlt vasárnap? A húsvét előtti böjtnél. Aktív böjtöt tartunk. Lemondhatunk valamiről, megvonhatunk magunktól szellemi, testi élvezeteket, de ne csak azzal törődjünk, hogy mit „nem", hanem azzal is: mit „igen"!      Legyen a heti, aktív böjtünkre felhívó jelszó a: leplezés. Az eltakarás. „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot." Keressük meg, találjunk rá a böjti, hűséges lélek tennivalóira!

Honnan induljunk? Próbáljuk kitalálni, mit kell lepleznie, elrejtenie a hűséges léleknek. A rágalmat, és annak enyhébb formáját, a pletykát. Hogy születik a rágalom, a pletyka?             Úgy, abból, hogy kíváncsiak vagyunk. Hírekre, újdonságra vágyunk. Egészséges adottságunk, hogy tudomásunk legyen arról, mi történik körülöttünk. Egyre nagyobb sugarú, koncentrikus körökben. Minél fényesebbek, látványosabbak, meghökkentőek ezek a körök, annál jobban érdekelnek minket. Az egészséges, eredetileg létfenntartáshoz szükséges ismeretgyűjtésünk adathalászássá válik. Begyűjtünk mindent, amivel úgy érezzük, többek lehetünk. Hogyan? Szétosztjuk, megosztjuk őket. Ettől nő az egónk. Olykor-olykor még a szégyenlősebbek is szeretik, ha rájuk figyelnek. Hogy lehet ezt kikényszeríteni a környezetünkből? Mondunk valamit, amiről a többieknek nincs tudomása. Ettől beavatottnak látszunk. Az pedig kiváltja mások elismerését, de kezdetben legalább az érdeklődését. Ha sikerül, hozzáteszünk valamit az alap-információhoz. A tehetségtelenebbek csak színeznek rajta. Vagy: az alapszínekből újat kevernek ki.

Így készül a pletyka. Később, amikor valamilyen érdek céljából felhasználják, kicsit durvára csiszolják. Ezzel a pletyka egyre jobban elrugaszkodik a valóságtól, viszont lassacskán, egyenletes simulékonysággal hozzáilleszkedik a bántó, gonosz célhoz. Ebben a stádiumban a pletyka minőségi változáson megy keresztül. Új nevet kap. A pletykából „rágalom" lesz.

A rágalmaknak tehát van egy pletyka-alapja. Az csak érdekes. El lehet felejteni. Titokban lehet tartani. Vagy: szándékosan fel lehet fedni, és ezzel beindítani a kegyetlen, leállíthatatlan, kíméletlen gépezetet. Igen: „A rágalmazó titkokat tár fel..."! A saját céljára fordítja mások hibáit. Még akkor is, ha ő, a rágalmazó olvassa a Bibliát. Ismeri Jézust. Felületesen. Elfelejti mire tanította a Mester: „amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!" (Lk 6,31) De jó lenne, ha gyakrabban emlékeznénk vissza arra, mit tett velünk az Isten; és mi - hálából - hasonlóképpen bánnánk a felebarátainkkal!

Hasonlóképpen. Kegyelmes volt hozzám az Isten akkor, amikor sírtam a bűneim miatt? Hát majd én sem vonom felelősségre azt, akinek az élete alakítására lehetőséget kaptam, hiszen megtudtam róla valamit. Isten minden titkomat ismeri. Mégsem töröl el a föld színéről. Én csak egyet tudok arról az emberről. Visszaemlékszem Isten rajtam gyakorolt kegyelmére, ezért azt, amit tudok az illetőről, nem használom fel ellene.

Hűséges akarok maradni Isten kegyelméhez. Miért? Többek között azért, mert ma, itt a templomban odaállított maga elé és azt mondta: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot." Az Istenhez való hűségem inkább kihúzza a bajból a felebarátomat. Amit megtudtam róla, nem adom tovább. Még a pletyka szintjén sem. Kiszínezni, rágalmazni, bajba keverni pedig egyáltalán nem akarom. Még akkor sem, ha megdicsérnek érte azok, akiknél be akarok vágódni.

Hány embert ismertek, aki azért került feljebb, mert titkokat tárt fel? Látjátok az arcukat, a kényszeredett mosolyukat, az erőltetett határozottságukat? Zsebükben és szívükben hordozzák rágalmazásaik gyümölcseit. A zsebük vastagabb lett. A szívük is. Kóros elváltozáson megy keresztül. Ne örülj neki! Imádkozz érte! Nagyobb bajban van, mint te. A te haragod elmúlik, az ő, mások meggyalázásán felkapaszkodó, remegő lelkiismerete egyre jobban fojtogatja.

Engedd el őt! Engedd el a rossz érzésedet! Add át a rágalmazót és a saját érzéseidet is Istennek. Nincs károsabb szenvedély, mint a bosszúvágy. Mint a másik bukását váró gyűlölet. Légy, maradj hűséges Istenhez! Ne használd ki az adódó alkalmat, mert olyanná válsz, mint ő. Aki téged bántott. Aki a te károdon dolgozik. Ne add tovább, leplezd el azt, amit felhasználhatnál ellene!

Ki vagy te? Milyen vagy? Rágalmazó lélek, vagy hűséges lélek? Most azonnal elvégezheted magadon a tesztet, hiszen már kívülről tudod: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot." Hány százalékban vagy titokfeltáró, és hány százalékban titkot elrejtő?

A rágalmazás tanfolyamának kezdő szintjén már a pletyka is titkokat tár fel. Mennyire vonzanak a pletykás emberek? Keresed őket? Ne tedd! Tovább olvassuk a Példabeszédek könyvét és mit találunk? „A rágalmazó titkokat fed fel..." - ezt tudtuk, de mi van még itt? - azért a fecsegővel ne barátkozz!" (Péld 20,19) Akinek a fecsegését meghallgatod, az előbb-utóbb rólad is beszélni fog. Úgy nyerte el a bizalmadat, hogy leszállított neked néhány zaftos történetet. „Ó, mivel nyertem el a bizalmát, hogy mindezt elmondja nekem?" - kérdezed, és észre sem veszed, hogy cserébe' te is fecsegni kezdesz előtte - magadról. Aztán azokról, akiknek a locsogásoddal játszod el a bizalmát. Mert a rágalmazónak az a hobbija, hogy begyűjti az értesüléseket, aztán ott, és annak adja tovább, akitől remél valamit.  „azért a fecsegővel ne barátkozz!"

Az idei, aktív böjtödben kérd el fentről, aztán helyezd a füledre a pletyka-felismerő készüléket! Némi gyakorlattal beállíthatod, hogy automatikusan kikapcsolja azokat az emberi hangszórókat, amik mások, rendszerint negatív dolgait kürtölik világgá. Isten beavatkozása nélkül a pletyka azonnal beljebb férkőzik. Ezt is a Példabeszédek között olvassuk: „A rágalmazó szavai, mint a jó falatok, behatolnak a test belsejébe." Ott ugrásra készen lerakódnak benned. Mit lehet tenni, ha már bent vannak? Zárd le a kijárati nyílásokat! Ne engedd, hogy a szádra kerüljön! Öntözgesd őket hatástalanító, felejtést eredményező imádságokkal! Menni fog! Keserűből édessé érett tapasztalatból tudom.

A pletyka úgy működik, mint a katalizátor. Felgyorsítja a folyamatokat. Rágalommá érleli a veszélytelennek tűnő, elejtett szót. Az mondatokká, vádakká terebélyesedik, és kész a veszekedés. Az ellenségeskedés. Ha időben meg nem állítják, jön a perlekedés. Az idegenek elé ontott mocskolódás.

Érdemes hát újra, ilyen esetekben is felidézni a bölcsességet: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot." A pletyka elfojtása, a rágalom elhallgatása, a megtörtént baj titokban tartása életeket ment! Hónapokig néztük az ausztráliai bozóttüzeket. A teljesen kiégett területeken már nem maradt semmi, ami lángra kaphatott volna. Megszűnt a veszély. Lapozzunk csak tovább megint a Példabeszédek könyvében! Felolvasom: „Ha elfogy a fa, kialszik a tűz, ha nincs rágalmazó, megszűnik a viszály." (Péld 26,20)

Nálad is véget érhet a tűz. A veszekedés. Ha nem adod tovább, ha engeded, hogy nálad aludjon ki a pletyka, a rágalom, esélyt adsz arra, hogy megszűnjön, vagy el se kezdődjön a viszály.

Könnyebb lenne félvállról venni ezt az egész pletyka és rágalmazás dolgot, ha Isten nem kerítene belőle nagy ügyet. De kerít! Dávid király szájába adott egy kérdést, majd a jó választ. Dávid valami olyasmin törte a fejét, hogy ki lehet az, aki nyugodt szívvel kéredzkedhet Isten közelébe. „Uram, ki lehet sátradnak vendége, ki tartózkodhat szent hegyeden? Az, aki feddhetetlenül él, törekszik az igazságra, és szíve szerint igazat szól; nyelvével nem rágalmaz, nem tesz rosszat felebarátjával, és nem hoz gyalázatot rokonára." (Zsolt 15,1-3)

Aktív böjtünkben mit kezdjünk a pletykákkal, és nagyobb súlycsoportú kinövéseikkel, a rágalmakkal? Dávid király arra az elhatározásra jutott, hogy: „Aki titokban rágalmazza felebarátját, azt elnémítom." (Zsolt 101,5) Meg tudod tenni? Aki úgy akarja eláztatni a felebarátját, hogy annak nincs lehetősége a védekezésre, arra rászólsz. Azt meg sem hallgatod. Ha mégis a füledbe jut, és bánt, nem tudod elfelejteni, ne késlekedj! Azonnal nyiss be Isten belső szobájába, és szabadulj meg attól, amivel egyedül különben sem tudsz mit kezdeni. Átveszi tőled. Meg fogja oldani. Péter apostol írta: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok." (1Pt 5,7)

Rólad pletykálnak? Téged rágalmaznak? Itt a gyülekezetben? Jézus pontokba szedett megoldási tervet tesz eléd: „Ha pedig vétkezik ellened a testvéred, menj el hozzá, fedd meg négyszemközt: ha hallgat rád, megnyerted a testvéredet. Ha pedig nem hallgat rád, végy magad mellé még egy vagy két embert, hogy két vagy három tanú szava erősítsen meg minden vallomást. Ha nem hallgat rájuk, mondd meg a gyülekezetnek!" A mi református egyházunk egyik dobogós helyezést elfoglaló legnagyobb baja ez, ennek a biblikus egyházfegyelemnek a hiánya.

És még valami az aktív böjtödhöz. Nem te vagy az áldozat, hanem valaki más? Védd meg! Akkor is, ha hibázott. A bárkát építő és megmenekült Noé szőlőt ültetett. Bort termelt. Berúgott. Alaposan. Pucéran esett össze a sátrában. Az egyik fia meglátta, és elmesélte. A másik kettő, aki hallotta, fejüket elfordítva betakarták. (1Móz 9,20-23)

Mesélsz, vagy véget vetsz a szégyennek? Kihasználod a másik gyengeségét és rágalmazol, vagy hű maradsz a száddal megvallott hitedhez, és elrejted, kioltod a pletyka, a rágalom parazsát?

Te döntesz, de ne feledd böjt második hetének kezdetén: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot." Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 23, összesen: 1579908

 • 2020. augusztus 06., csütörtök

  A lányok, asszonyok régen fonóba jártak, ahol a munkát is el lehetett végezni és közben meg tudtak osztani egymással örömöt, bánatot. Ezt a hagyományt...
 • 2020. augusztus 06., csütörtök

  A vallásos formák és a spontaneitás is helyet kaphatnak az Istennel való kapcsolódásban.
 • 2020. augusztus 04., kedd

  „A jézusi szelíd hatalom nem kívül igáz le, hanem megérint belül és az élet irányába vezet. Boldog, aki elfogadja, szerencsétlen, aki nem él vele."
 • 2020. augusztus 04., kedd

  Középiskolás és egyetemista fiatalok építették fel a semmiből valahol az Alföldön, egy erdő szélén, a rendszerváltás után. Idén nyáron már az ő gyerme...
 • 2020. augusztus 02., vasárnap

  A Balaton-NET idei rendezvényét online tartják meg a járványveszély miatt. Kapocs Attila koordinátorral arról beszélgettünk, hogy mindez milyen kihívá...
 • 2020. július 30., csütörtök

  Nem csak a hivatásukkal és az életvitelükkel járó küzdelmek tehetik magányossá a lelkészeket – legalább ekkora baj, hogy nem mernek nyíltan beszélni e...
 • 2020. július 30., csütörtök

  Újra megnyílnak a RefoRom kapui – a Budapesti Református Cigány Szakkollégium augusztus 12-ig várja azon fiatalok jelentkezését, akik felvételt nyerte...
 • 2020. július 29., szerda

  Az egyetem a nagykőrösi képzési helyen lehetőséget biztosít a párhuzamos képzésekre is, így a jelentkezők hitéleti és világi szakok közül is választha...
 • 2020. július 28., kedd

  Ellis Potter könyve a természeti és természetfeletti világ egymásra találása mellett arról szól, hogyan kapcsolódhat az ember Istenhez.
 • 2020. július 27., hétfő

  Ezzel a címmel hirdette meg rendhagyó nyári dicsőítő iskoláját a Sófár református dicsőítő mozgalom. Olvasási tervek, távolból is elvégezhető interakt...