Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 2021. december 31-én

 

(Dr. Kereskényiné Nemes Lívia)                                         Mt 4,1-11

 

Kedves Testvérek!

 

Az elmúlt 364 nap közül szerintem egy sem volt olyan, amin ne hallottuk volna azt a szót, hogy: teszt.

Egészségügyi covid-teszt. Ez volt a leggyakoribb. A mi családunkban volt még két beszélgetéstéma, amiben szóba került. Autóvezetési vizsgához szükséges KRESZ-teszt, és az egyetemen kitöltésre váró dolgozatban a tesztkérdések sora.

Máté evangéliumából azt a történetet olvastam fel, amiben az ördög tesztelte Jézust. A Bibliában így olvassuk: megkísértette.

Ebben az esetben a kettő ugyanazt jelenti. Az ördög megvizsgálta Jézust. Levizsgáztatta abból, hogy mennyit tartott meg isteni személyéből.

Isten Fia egy emberi, férfi testben jelent meg a világban. Ez világos. De vajon mindenestől ember lett? Mennyire áll ellen a kísértéseknek? Egy ponton ugyanúgy fog elbukni, mint mi?

Az ördög elkezdte. Jézus több mint öt hete nem evett semmit. Isteni erejével bármikor kenyérré változtathatja a sivatag köveit. Vajon megteszi? Csodát tesz-e éhsége csillapítására, vagy ragaszkodik ahhoz, hogy az Atya Isten gondoskodjon róla?

Legyen ez az első teszt:Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré!" Éhes vagy? Meg tudod csinálni! Hókusz-pókusz, és egyél!

Jézus visszadobja az ördögi tesztlapot, és egy másik Írásból idéz. A Tórából. A választott nép Bibliájából: „nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az Úr szájából származik."

Hajdanán Mózes mondta ezt a pusztában vándorló hébereknek, amikor megérkeztek az Ígéret Földjéhez: „Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr a pusztában negyven éven át, hogy megsanyargatva és próbára téve téged megtudja, mi van a szívedben: megtartod-e parancsolatait, vagy sem? Sanyargatott és éheztetett, de azután mannával táplált, amelyet nem ismertél, és atyáid sem ismertek. Így adta tudtodra, hogy nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az Úr szájából származik. " (5Móz 8,2-3)

Kenyér, vagy Isten parancsolatai? Az ördög szavai ezt juttatták Jézus eszébe. A hébereket Isten vezette ki a pusztába. Jézust a Lélek. A héberek az éhezés és sanyargatás után mannával laktak jól. Azért, hogy megtanulják, hogy Istenbe vessék bizodalmukat.

Jézus negyven napig éhezett. De nem engedett az Ördög biztatásának. Nem változtatta kenyérré a köveket. Pedig megtehette volna. De ha enged az ördögnek, bűnt követ el. Neki pedig bűn nélkül kellett élnie, hogy három év múlva majd bűntelen testét szegezzék a keresztre. Úgy válthatta ki a bűnösöket örök büntetésükből.

Jön az ördög második tesztje. A szent város templomának felső párkányára állítja Jézust. Rá akarja venni, hogy ugorjon le. Úgysem lesz semmi baja, hiszen Ő az Isten Fia. A teljesen felesleges mutatványból viszont kiderül, hogy minden különösebb ok nélkül is ugráltathatja Istent.

Az ördög most már óvatosabban kezdi a mondókáját. Jézus az előbb a szent Írásból idézett? Akkor az ördög is azzal kezdi. Legyen a zsidók imádságos könyve! A zsoltárok. Ez jó lesz! „Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat, mert meg van írva: (és most idézi a zsoltárt:)„Angyalainak parancsot ad, és kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben." (Zsolt 91,11-12)

Jézus azonban átlát a szitán. Őt semmi felesleges dologra nem fogja rávenni az ördög. Mennyei Atyjával nem csinálnak semmi haszontalanságot. Főleg nem az ördög kedvéért. Jézus megint a Tóra Igéjével válaszol az Őt vizsgáztató ördögnek: „Ne kísértsétek Isteneteket, az Urat"! (5Móz 6,16)

Nincs mit tenni, jön a harmadik teszt. A harmadik próbatétel.

Az ördög jól tudja, milyen hatalma van Jézusnak. Ő az Isten Fia. De most embernek öltözött. Az ember pedig megszédül a hatalomtól. Többet akar belőle. A hatalommal együtt jár a gazdagság.

Ennek a kettőnek csak nem tud ellenállni Jézus! Az ördög sok embert megtévesztett már a hatalommal és a gazdagsággal. Hátha sikerül megtéveszteni az emberré lett Istent is! Ha sikerül, akkor őt, az ördögöt fogja szolgálni az Isten Fia! Jézust „magával vitte az ördög egy igen magas hegyre, megmutatta neki a világ minden országát és azok dicsőségét, és ezt mondta neki: Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem."

Jézus most már nagyon keményen szól rá. Hatalommal, erővel: „Távozz tőlem, Sátán"! Eddig az ördög vitte őt a vizsgák helyszínére. Ennek vége. Idáig adott időt az ördögnek. Eddig mehetett el a Sátán. Vége a kísértéseknek: „Távozz tőlem, Sátán"!

Jézus az utolsó indoklást is a Tórából mondja az ördög fejére: „meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!" (5Móz 6,13)

Elmúlt egy év. Az ördög a megszokottnál többször is próbára tett minket.

Jézus története az éjféli hálaadás és ünneplés előtt visszafordítja a tekintetünket. Az elmúlt 365 napban hányszor tesztelt minket az ördög?

Hányszor állított döntés elé: kenyér, vagy Ige?

Megteheted, hát válassz! Melyikre van szükséged? A megvásárolhatóra, vagy az Istentől elkérhetőre? A test kívánalmait megelégítőre, vagy a lelki szomjúságodat csillapítóra?

Részesei voltunk annak a második vizsgáztatásnak is, ami elé Jézust állította az ördög: Ha hiszed, hogy Isten vigyáz rád, nyugodtan kockáztass! Ne törődj azzal, milyen veszély leselkedik rád! Enged el magad, az Úr majd vigyáz rád!

A harmadik kísértés, a hatalom, az emberektől várt dicsőség, és az azzal járó biztonságérzet is megkísérthetett minket. Aki nem emlékszik rá, azt is...! Megláttad, megszédültél. Valahol, valamivel kapcsolatban azt suttogta az ördög, amit Jézusnak: „Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem."

Egy év, háromféle kísértés. Milyen volt az évünk? Hogy sikerült? Hány százalékos lett a hitünket nap mint nap felmérő teszt?

Emelt szintű volt? Azt kértük? Középszintű? Megelégedtünk annyival?

Jézus jelesre vizsgázott. Emberré vált, de semmit nem adott fel isteni lényegéből.

Mi nem vagyunk istenek. Csak Őt ismerő, benne hívő választottak. Arra választott ki minket, hogy hallgassuk Őt. Amit meghallottunk, azt jegyezzük meg, mert a kísértéseket nem kerülhetjük el.

Ha Jézusnak megengedte az Atya Isten, hogy az ördög próbára tegye, akkor ne gondoljuk, hogy mi elkerülhetjük a Sátán vizsgáztatását!

Nem kell félni tőle. Az fél a vizsgától, aki nem készült rá.

2021-ben akkor buktunk meg, amikor felkészületlenül érkeztünk a vizsga helyszínére. Nem számítottunk rá, hogy az ördöggel találkozunk. Azonnali feleletet várt, és mi találomra ikszeltük be a választ. Biztosan volt olyan is, hogy adott időt a megfontolásra, de... neki engedtünk, és nem a Léleknek, aki odavitt a kísértés „pusztájába". Bocsásson meg nekünk az Úr.

2021-ben hiszem, hogy sokszor sikerült átmenni az ördög vizsgáztatásán.

Kenyér helyett Isten Igéjével éltünk. Nem kísértettük Istent vakmerőségünkkel, hanem éltünk azokkal a lehetőségekkel, amivel megőrzött minket. Visszautasítottuk az ördög ajánlatait, amikkel hatalmunkat fitogtattuk volna. Elutasítottuk azt a gazdagságot, amivel előtte hajtottunk volna térdet. Elhárítottuk magunktól azt a dicsőséget, aminek elfogadásával az ördögöt imádtuk volna.

Istennek legyen hála a jól sikerült tesztjeinkért.

Most, mielőtt átéljük az év utolsó óráit, és elkezdjük az új esztendő első napját, adjunk hálát a kenyérért, amit Igéje mellé megadott nekünk Isten 2021-ben!

Köszönjük meg, hogy gondoskodott rólunk a nélkül is, hogy Őt kísértettük volna azzal a vakmerőséggel, hogy vajon betartja-e a szavát!

Boruljunk le előtte azért, hogy nem az ördögöt kellett imádnunk, hanem az Urat, a mi Istenünket, aki Jézussal kivásárolt bennünket a Sátán tulajdonából! Ámen

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 286, összesen: 2251739

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.