Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Apostoli hitvallás magyarázata 5.

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2012/38.sz.

Lekció: Ézs.53

Textus: „Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfija, betegség ismerője. (...) Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg." (Luk. 1, 35, 38)

Apostoli hitvallás magyarázata 5. „...szenvedett Poncius Pilátus alatt..."

Olvastam egy mesét a sündisznókról, akik nagyon fáztak, ezért összehúzódtak. Igen ám, de akkor meg össze-vissza szúrták egymást, ezért újra eltávolodtak egymástól. Így ingáztak a kétféle szenvedés között, amíg megtalálták az egymástól való optimális távolságot. Nos, ez az emberek világára is jellemző, Jézusra azonban nem. Ő nem taktikázott, nem próbálta minimalizálni a szenvedést, elviselte az emberek szúrkáját és az emberi kapcsolatok fagyosságát, egyszóval: szenvedett!

Nem tudom, gondolkoztak-e már azon, hogy amikor mondják a „Hiszekegyet", annak is a második fő részét, Jézus élettörténetét, a születése és a kereszthalála között van egy nagy lyuk: tulajdonképpen egész élete, amelyről megvallhatnánk, hogy tanított, gyógyított, csodákat tett, mégis, mindent amit tett és ami vele történt, azt ebbe az egy súlyos szóba sűrítjük bele, hogy szenvedett!

Rögtön tegyük hozzá: nem magáért tette. Szépen és pontosan fogalmaz Bonhoeffer, mikor azt írja, hogy Jézus „egész élete, működése, szenvedése helyettesítő élet. Mindaz, amit az embereknek élni, cselekedni és szenvedni kell, őt éri." És szépen mondja ki az igazságot Heidelbergi Káténk is, amikor azzal magyarázza Jézus szenvedését, hogy „Ő földi é-

letének egész ideje alatt, különösen életének végén, Istennek az egész emberi nemzetség bűne ellen való haragját testében és lelkében elhordozta..." Igen, értünk szenvedett!

Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert nagy a kísértés elbagatellizálni Jézus szenvedését, pl. azzal, hogy ez csak „látszat-szenvedés" (doketizmus) volt, kamu..., show..., isteni színjáték... Ezért is okozott nagy vihart Mel Gibson Jézus-filmje (Passio), amely a maga brutalitásával igencsak kihangsúlyozta, hogy Jézus valóban szenvedett!

„Úgy került bele, mint Pilátus a Krédóba..." -szoktuk mondani. Nos, Pilátus nem véletlen került bele, az ő neve is jelzi Jézus életének-szenvedésének valóságosságát, történetiségét. Sokat mondó, hogy Jézuson kívül két történelmi személy, egyben választható életút van hitvallásunkban: Mária, az Úr szolgálóleánya, aki alárendeli életét Isten akaratának, hatalmának és az örökkévalóságnak, és az akaratgyenge, hatalmát féltő, a pillanatnyi érdek embere, Pilátus! Aki alatt az egyetlen ártatlan, igaz, Jézus szenvedett!

Egy kérdés van már csak hátra: mi hogy kerülünk bele a krédóba, mi közünk Jézus szenvedéséhez? Egyszer Kalkuttai Teréz anyát - mint egy szürke kis egérkét - megkérdezte egy nagy, dromedár riporter, hogy „maga nem látja, hogy milyen igazságtalan ez a világ, hát mit akarnak maguk?" Ebben a pillanatban Teréz anya óriássá nőtt, (a dromedár egérré zsugorodott), s azt mondta: „Tetszik tudni, én tudom, hogy a világ az igazságtalanságnak és a szenvedésnek végtelen tengere. Tudom. De én és a lányaim minden nap elveszünk egyetlen cseppet ebből a végtelen, rettenetes óceánból. Tetszik tudni, ezért élünk..."

Igen, ezért élhetünk mi is - Jézus szenvedéséből, szeretetéből!

Imádság: Nehéz sorsú, beteg, szenvedő testvéreinkért.

Ének: 100. zsoltár, 440., 469., 483. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 80, összesen: 512078

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.