Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Apostoli hitvallás magyarázata 14.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2012/47sz.

Lekció: I.Kor. 15, 35-58

Textus: „Ha pedig annak a Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézus a halálból, akkor az, aki feltámasztotta Krisztus Jézust a halálból, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által." (Róm.8, 11)

Apostoli hitvallás magyarázata  14 "Hiszem (...) a test feltámadását..."

Bod Péter szerint advent 3. vasárnapján a halálunk óráján értünk jövő Krisztust várjuk. Így kapcsolódik össze hitvallásunk utolsó előtti része - hiszem a test feltámadását - adventtel.

A test feltámadásának hite nem magában álló "idegen test" az apostoli hitvallásban, hanem egyrészt Krisztus feltámadásának következménye, másrészt - ahogyan igénkben ez is benne van - a bennünk lakó és munkálkodó Szentlélek műve.

"Hiszem a test feltámadását." Eszembe jut egy ember, aki azt mondta, amikor ehhez a részhez érünk, ő mindig elhallgat...

Hisszük-e a test feltámadását? Nem lenne-e könnyebb, ha csak a feltámadás szerepelne a hitvallásban, vagy ha csak a lélek továbbéléséről szólna a hitünk?

Miért kell hangsúlyozni a feltámadáshitben életünk anyagi-testi mivoltát is?

Mert testestől-lelkestől Isten teremtményei és megváltottai vagyunk!

Istennek testi -és lelki valónk egyaránt fontos, testi-lelki egységünk, személyes identitásunk a feltámdásban is ("neveden szólítottalak, enyém vagy!"), ugyanakkor nem a jelenlegi életünk "újrajátszása" következik. Ki akar például újra előnytelen külsejű, beteges, vagy éppen szegény emberként feltámadni...? "Elvettetik gyalázatban, feltámasztatik dicsőségben" (I.Kor. 15, 43) -írja Pál, a feltámadással egy másik állapot, a statusz gloriae kezdődik!

Istennek testi -és lelki valónk egyaránt fontos, ezért nem tudjuk elfogadni sem a régi, platonista felfogást a lélek hallhatatlanságáról (kiröppen a pillangó a bábból, a lélek visszatér az isteni világba...), sem pedig a ma, főként a fiatalok körében oly divatos hindu-budhista elképzelést a lélek vándolrásáról, hogy újabb és újabb élőlényben él tovább...

Istennek testi -és lelki valónk egyaránt fontos, ezért már itt a földi létben, különösen karácsonyra készülve, a test tisztaságát, egészségét sem hanyagolhatjuk el. Emlékszem, dohányzásomról való leszokásomat nagyban segítette egy teológustársam figyelmeztetése: vigyázz, mert a tested a "Szentlélek temploma"! (I.Kor.6, 19) Nem mindegy, hogy szennyezzük és romboljuk, vagy építjük és díszítjük Krisztus eljövetelére...

Istennek testi -és lelki valónk egyaránt fontos. Már a Kr.u. I.sz.végén megjelentek az un.gnosztikus tévtanítók, akik úgy képzelték a megváltást, hogy a lélek végre megszabadul a bűnös testtől... Milyen csodálatos, hogy Jézus éppen fordítva gondolta:"Az Ige testté lett! "(Jn. 1, 14) Felvette a mi hús-vér, emberi valónkat! Végképp megszentelte, s egyben megváltotta a mi földi, testi, bűnös emberi létünket! Mert testestől-lelkestől Isten teremtményei és megváltottai vagyunk! Hisszük-e a test  feltámadását?

Imásdág:Ezért a hitért! Ének: 16.zsolt., 303., 479.dics.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 5, összesen: 511229

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...