Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2020. június 7.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2020/26

 

Lekció:  János ev. 17, 1-11

Textus: „Még sok mindent kellene mondanom nektek, de most nem tudjátok elviselni; amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek." (Jn. 16, 12-15) Végül, testvéreim, örüljetek, állítsátok helyre a jó rendet magatok között, fogadjátok el az intést, jussatok egyetértésre, éljetek békességben, akkor a szeretet és a békesség Istene veletek lesz. Köszöntsétek egymást szent csókkal; köszöntenek titeket a szentek mind. Az Úr Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal! (II. Kor. 13, 11-13)

 

Ismerik a Matrjoska -babát..? Egy nagyobb, szépen festett, díszített fa-babában, egy kisebb, abban egy még kisebb... s végül egy legkisebb... Valahol mi is ilyenek vagyunk, több rétegűek, s ahogy haladunk egyre „beljebb", egyre kevesebben, s egyre szűkebb körben ismerik az adott önmagam, a legutolsót, az igazi énem, talán már én magam sem... De nemcsak befelé „rétegződünk", hanem kifelé is, egyre tágabb közösségekbe ágyazódunk bele (család, rokonság, nemzet, egyház stb.), végső soron pedig a Szentháromság Isten közösségébe!

Ma, pünkösd utáni első vasárnapja, Szentháromság vasárnapja van, az ún. ünnepes egyházi félév zárása, az ünneptelen kezdete. Ez egyben már egy üzenet, hogy a nyáron, meg majd ősszel sem vagyunk/leszünk egyedül, velünk van és körül vesz bennünket a Szentháromság Isten! Ahogy Augusztinusz egyházatya mondta, az Atya, mint a nap az égen, a Fiú, mint a napsugarak, amelyek elérik a földet, s a Szentlélek, mint a nap melege, amelyet az arcunkon és a szívünkben érzünk..! Nézzük, felolvasott igéink alapján, mit mondhatunk még Róla, egyben mirólunk?

Először is azt, hogy a Szentháromság Isten a maga belső közösségének Istene!   Ez a különös belső viszonyulás főként a János evangéliumából derül ki, főleg a 16. és a 17. fejezetből, Jézus főpapi imádságából! Nem pusztán egy belső „munkamegosztás" tartja őket egybe - az Atya a Teremtő, Gondviselő, a Fiú a Megváltó, a Szentlélek pedig a Megszentelő Isten -  hanem egy emberi értelemmel felfoghatatlan szeretetkapcsolat! Ahogy áthatják egymást (szétválaszthatatlanul és elegyíthetetlenül...), ahogy egy irányba „húznak", ahogy az emberért léteznek és munkálkodnak..!

Ezért a Szentháromság Isten a mi emberi viszonyulásainknak is etalonja, mintája, a mi külső közösségeinknek is Istene! Egyrészt a mi „természetes" közösségeinknek, kezdve a házassággal. Nemrég olvastam, hogy van egy gyülekezet, ahol ebből a megfontolásból minden év Szentháromság vasárnapján a gyülekezethez tartozó házaspárok lehetőséget kapnak, hogy házasságukat megerősítsék, arra Isten áldását kérjék! Sokan egész kiterjedt családdal érkeznek erre a különös gyülekezeti és családi eseményre... Másrészt igen, a „természet fölötti" közösségnek, az Anyaszentegyháznak... Hallotta már mindenki, ahogy az Isten a mi Mennyei Atyánk, úgy a gyülekezet a bennünket Isten igéjével tápláló, rólunk gondoskodó édesanyánk... Amely nem tökéletes, persze... Az ősgyülekezet sem volt az... A korinthusiakat is intenie kell Pálnak, hogy „állítsátok helyre a jó rendet magatok között..!" Mert ott is voltak igen komoly problémák, feszültségek, viszályok, Pál tekintélyét is megkérdőjelezték... Igen, a legelső keresztyén közösségek tehát nem abban példánk, hogy hibátlan erkölcsű, tökéletes emberekből álltak, hanem a készségben, hogy rendbe akarták hozni a dolgaikat. Helyre állítani azt a szeretetkapcsolatot, amely a Szentháromság személyeit is egybefűzi. „...jussatok egyetértésre, éljetek békességben, akkor a szeretet és a békesség Istene veletek lesz." - folytatja Pál, majd áldással fejezi be intelmeit, levelét: „Az Úr Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!"

Igen, a Szentháromság Isten az áldás Istene!  Mit jelent ez? Ő nem magáért van, nem magukért vannak, hanem értünk! Egész lényük arra irányul, hogy nekünk adjanak, megajándékozzanak bennünket, Önnön Magukkal! Önnön Maguk gazdagságával, szeretetével, idejével és örökkévalóságukkal, mondjuk így, az üdvösséggel! A Szentháromság vasárnap erről szól, hogy Isten már mindent elkészített a mi üdvösségünkre: világot, közösségeket adott, megélhetésünkről gondoskodik, mint Atya, a megbocsátásról, a szeretetről, az áldozatról, az új életről, az örök életről, mint Fiú, s végül, hogy mindezek hit által valóban a mieink lehessenek, mint Szentlélek Isten, ezt munkálja bennünk!

Övé legyen minden dicséret, dicsőség, tisztesség és hálaadás!

Imádság: házastársainkért, családjainkért, gyülekezetünkért!

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 125, összesen: 512291

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.