Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kóhelet 19.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2013/19.sz.

Lekció: Préd. 11, 9-12,1

Textus: „...élj szíved vágya szerint...!" (11, 9)

 

„Az Isten áldása szálljon, jó anyánkra, és szívét mindenkoron

indítsa vígságra!

Védje minden rossztól, soha baj ne érje, sok hosszú esztendőkig

legyen egészségbe!

Áldja, boldogítsa minden javaival, és lelkét öntözgesse mennyei harmattal!"

Kedves Testvérek, s külön: Kedves Édesanyák! Ez csak egy ének, amit, majd hallani fogunk a gyermekek anyák napi műsorában, s ezen kívül még lesznek versek, énekek, amelyekben szintén „hemzsegnek" az anyák napi jókívánságok... Nem tudom, mekkora az anyai szív befogadóképessége, mikor telítődik, s mikor éri el azt a szintet, amitől már értelmetlenül csorog a feledés árkába az áldások, boldogságok, mennyei harmatok árja...

„Élj szíved vágya szerint...!" - hallottuk a Prédikátor könyvéből ezt a szép igét, s első hallásra szépen „belevegyül" az ünnepi gondolatok özönébe, pedig éppen nem ez a cél!

Ezért - s ez lenne az első üzenete ennek az igehirdetésnek - kérjük Istennek Lelkét, hogy hadd engedjük Isten igéjeként szívünkhöz, értelmünkhöz ezt az igét! Én hiszem, hogy Istennek ma van külön mondanivalója az egyes édesanyáknak! Hiszem, hogy az igehirdetésben - a Szentlélek által - életet formáló erő van! Sőt, hiszem, hogy lelkileg új életet, megtérést és újjászületést adó ereje, hatalma van!

S mindez azért van, mert szeret bennünket! A nagyobbak majd előadnak egy nem annyira szép és romantikus, sokkal inkább egy elgondolkodtató és realisztikus műsort arról, hogy milyenek vagyunk mi gyermekek, meg arról, hogy az édesanyák is gyarló, esendő lények, de, az Isten szeret bennünket!

.....„Élj szíved vágya szerint!", ez nem azt jelenti, hogy az érzelmeid vezessenek. A Bibliában ugyanis a szív nem csupán az érzéseknek, de az értelmi döntéseknek, az akarati tényezőknek, sőt, az egész életnek jelképe és központja! Hadd világítsam meg ezt egy történettel:

Volt egy egyetemista fiú, aki kiskorától fogva sokat ment túrázni az apjával, s volt egy közös vágyuk: megmászni a Matterhornt! Az édesapát azonban baleset érte, meghalt, a fiú teljesen összeomlott, inni kezdett, elhanyagolta tanulmányait.

Egyszer azonban megismerkedett egy tolókocsis lánnyal, szerelmes lett belé. A fiú elmesélte neki élete tragédiáját, titkát és vágyát, egyben kétségeit és félelmeit. A lány azt mondta neki: „menj, készülj, apád megfizette neked a belépőt, meghozta érted az áldozatot!" A fiú abbahagyta az ivást, sokat segítettek egymásnak, és elkezdett keményen edzeni, hogy megvalósítsa apjával közös álmukat, s minden akadályt leküzdve megmássza a csúcsot, elérje Isten megváltó szeretetének magasságát!

„Élj szíved vágya szerint...!" Isten igéje nem szolgáltat ki bennünket érzelmeinknek, anyák napi hangulatunknak, hanem egyrészt felelősségre, döntéseink, szándékaink, szavaink, tetteink komolyan vételére int! Ugyanis igénk így folyatódik: „...de tudd meg, hogy mindezekért Isten megítél téged!" Igen, élj szíved vágya szerint, de ne feledd, hogy Isten értékelni fogja az életed, azzal el kell számolnod az Istennek!

Másrészt örvendező életre is buzdít az ige, jó értelemben véve az élet kihasználására, „minden percnek szakítsd le virágát" (szakítsd le a napot - carpe diem!) , hiszen: „...az ifjúkor és a fiatalság mulandó!" Gyermekek és fiatal édesanyák tehát különösen is ragadják meg az anya-és a gyermeklét boldog pillanatait, mert jönnek a „nem szeretem-évek" is -ahogy a múlt vasárnapi igehirdetésben hallottuk...

Nem jó kívánság, hanem isteni ige, nem érzelmekre apellál, hanem felelős és boldog életre hív: „...élj szíved vágya szerint...!"

Imádság: Édesanyákért, gyermekekért, családokért

Ének: 65. zsoltár, 196.,236., 464. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 24, összesen: 510802

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...