Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2021 április Nagypéntek Húsvét

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2021/13.sz.

 

Lekció: Zak. 13-14

Textus: „Azon a napon forrás fakad Dávid háza és Jeruzsálem lakói számára, hogy lemossa a vétket és a szennyet. (...) Vágd le a pásztort, széledjen el a nyáj! (...) Úgy jár az egész ország - így szól az Úr -, hogy kétharmad részét kiirtják, és elpusztul, csak egyharmada marad meg. Ezt a harmadrészt is tűzbe teszem, megtisztítom őket, ahogyan az ezüstöt tisztítják, megpróbálom őket, ahogyan az aranyat próbálják. (...) Nem lesz külön nappal és éjszaka, világos lesz még este is. (...) Az Úr lesz a király az egész földön. (...) Azután mindazok, akik megmaradnak a Jeruzsálemre támadó népek közül, évről évre elmennek, és leborulnak a Király, a Seregek Ura előtt, és megünneplik a lombsátrak ünnepét. (...) Azon a napon a lovak csengettyűin is ez áll majd: Az Úr szent tulajdona!

 

Kedves Ünneplő Gyülekezet! Húsvét van! S ahogy karácsony nem csak úgy általánosságban a szeretet ünnepe, úgy húsvét sem csupán egy családi nyuszi-ünnep, tavasz-ünnep vagy a természet megújulásának ünnepe...Hanem Jézus Krisztus feltámadásának örömnapja! Mivel külön nagypénteken nincs itt a városi tv-ben istentisztelet, így jó is, hogy egyben tarthatjuk a kettőt, nagypénteket és húsvétot, hiszen így teljes a kép: az értünk meghalt és feltámadt Jézus Krisztust ünnepeljük! A kettő összetartozik, nagypéntek és kereszthalál nélkül nincs mélysége és tartalma húsvétnak, akkor tényleg csak egy semmit mondó, felszínes tavaszünnepről lenne szó...

Biztos vagyok benne, hogy az sem véletlen, hogy Zakariás könyvének utolsó előtti fejezetében nagypéntek lényegét világítják meg a kiválasztott igeversek, míg az utolsó fejezetben húsvéti üzenetek szeretnének megszólítani bennünket. Kezdjük nagypéntekkel!

Mit kell hogy jelentsen számunkra Jézus halálának emléknapja?

Először is bűnbocsánat és kegyelem forrását! Azt, hogy az Ő szeretetéből élhetünk! Mi megszoktuk, hogy kinyitjuk a csapot és folyik a víz, de abban az időben, amikor ez a prófécia elhangzik, a víz tényleg az életet jelentette, a víz hiánya pedig a halált! Jézus Krisztus váltsághalála így számunkra, akik hiszünk Benne, éltető erő! A vétket és a szennyet, tehát a pusztulás és a halál okozóit lemosó erő! Szívet-lelket tisztító erő! Bár még bűnben és halálban élünk, de nagypéntek jelzi, hogy nem volt hiábavaló Jézus áldozata! Mert ez nekünk bűnbocsánat és kegyelem forrása!

Aztán nagypéntek megmutatja az ember(iség) teljes elveszettségét! „Vágd le a pásztort, széledjen el a nyáj!" A jó pásztor vezetése, felügyelete, oltalma nélkül nincs jövőnk, Nélküle elveszünk! Megtért emberek gyakran mondják el bizonyságtételeikben, hogy Jézus nélkül ők már inkább nem is élnének. Mert a régi az nem is élet, csak vergődés, szétesés, pusztulás... Jézus nélkül halálra, kárhozatra, elveszettségre vagyunk ítélve...

Aztán a nagypénteki üzenetek között az is ott van, hogy Istennek lesz maradék népe, bár próbatételek alá leszünk vetve! Úgy gondolom, hogy számunkra most ez a koronavírus járvány a legnagyobb próbatétel. Ki tudunk-e ebben is tartani a mi Urunk mellett? Tudjuk-e érezni ebben is az Ő kegyelmét, azt, hogy „szeret az Úr, azért nincs még végünk!" Hűséggel kitartani... Ahogy a nagypénteki „zárókép" is megmutatja, hogy néhányan (Jézust követő asszonyok, János, Mária) ott voltak a kereszt alatt, haláláig hűségesek maradtak Jézushoz! Sőt, még azon is túl... Merthogy Jézus harmadnap feltámadt a halálból! Nézzük tovább tehát a zakariási próféciák alapján mi mindent jelenthet számunkra húsvét?

Örök világosságot! „Világos lesz még este is" - hallottuk az igéből. Évekkel ezelőtt Finnországban élhettem át ún. „fehér éjszakákat"... Egészen különös élmény volt... Valami hasonló lesz a feltámadt Krisztus örök fényességében, dicsőségében élni! Addig meg maradnak a reggeli napfelkelték, hiszen a keresztyén embernek minden napfelkelte a sötétséget, a bűnt, halált legyőző Krisztust juttatja eszébe!

Jézus királyságát! „Az Úr lesz a király az egész földön!" Fülembe-szívembe cseng egy ének, egy dicséret. Ha lehetne itt a templomban istentiszteletet tartani, biztos ezt énekelnénk: „Úr lesz a Jézus mindenütt, hol csak a napnak fénye süt. Úr lesz a messze tengerig, hol a hold nem fogy, s nem telik!"

Az egész föld ünnepét! „Azután mindazok, akik megmaradnak a Jeruzsálemre támadó népek közül, évről évre elmennek, és leborulnak a Király, a Seregek Ura előtt..." Igen, ezt a gondolatot már többször hallhattuk Zakariás könyvéből, hogy még Isten népének ellenségei, a pogányok is eljönnek, hogy imádják Őt! Ebből is, már itt az Ószövetségben kitűnik, hogy Ő nem akarja a világ vesztét, hanem hogy mindenki megtérjen Hozzá, s éljen! Éljen Vele, Általa, örökké!

Isten teljes dicsőségét, egyben az ember megszentelődését! „Azon a napon a lovak csengettyűin is ez áll majd: Az Úr szent tulajdona!" Lovak csengettyűi... Abban az időben a lovak az emberi hatalmat, az Isten elleni lázadást, harcot testesítették meg (szemben a békeidők szorgos szamarával, amelyen majd a Messiás érkezik!), s most még a lovakon lévő csengettyűk is az Úr szolgálatába állnak. Hiszen megszentelődni ezt jelenti, hogy életünk egyre nagyobb területén, a profán, hétköznapi dolgainkat is átadjuk magunkat Jézus Krisztusnak. Az értünk meghalt és feltámadt Jézus Krisztusnak! Övé legyen a dicsőség örökkön-örökké!

Imádkozzunk: A világjárványban szenvedő világért, Isten országáért!

Énekek: 347, 353, 356, 398


Feltöltés alatt

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 432, összesen: 511210

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...