Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2014 december 21.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/51.sz.

Lekció: Zsolt. 2

Textus: „Ekkor nagy jel tűnt fel az égen: egy asszony a napba öltözve, és a lába alatt a hold, a fején pedig tizenkét csillagból álló korona; várandós volt, és vajúdva, szüléstől gyötrődve kiáltozott. Feltűnt egy másik jel is az égen: íme egy hatalmas tűzvörös sárkány, amelynek hét feje és tíz szarva volt, és a hét fején hét diadém; farka magával sodorta az ég csillagainak egyharmadát, és ledobta a földre. És a sárkány odaállt a szülni készülő asszony elé, hogy amikor szül, felfalja a gyermekét. Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott Istenhez, az ő trónusához, az asszony pedig elmenekült a pusztába, ahol Istentől előkészített helye volt, hogy ott táplálják ezerkétszázhatvan napig." (Jel. 12, 1-7)

 

Ma, advent 4. vasárnapján a Jelenések könyvéből egy olyan igeszakaszt, látomást, képet hoztam, amelyben összeér advent (várandós asszony) és karácsony („...fiúgyermeket szült."). Sőt, ezeken kívül gyakorlatilag a teljes Szentírás tartalma, mondanivalója belesűrűsödik, a teljesség igénye nélkül: teremtés, gondviselés, passió, satanológia, ekkléziológia, mennybemenetel, Krisztus uralma stb. Hihetetlen ellentétek, erők feszülnek egymásnak: ég - föld, sárkány - asszony (= egyház), sárkány - gyermek (=Jézus), egy gyermek kezében a vasvessző (= világhatalom) vagy éppen a mennyi, kozmikus, dicsőséges egyház (1.v.) és a kiszolgáltatott, pusztában bujdosó Isten-nép (6.v.), mely keretbe is foglalja a képet. Ezt a mitológikus világképet, amelynek lényege a jó és a rossz küzdelme, szerepe, hogy leegyszerűsíti számunkra ezt az átláthatatlanul, kaotikus és bonyolult világot, segítve a lényegre koncentrálást, s amely ezt a posztmodern világot is elárasztja, gondoljunk a filmekre, játékokra, reklámokra.

Ez a mitológikus gyökerű ige egy modern tudományos képet juttat eszembe, a(z) (atom)fizika területéről a magreakciót, ill. annak egy típusát, a maghasadás jelenségét, melynek lényege, hogy két atommag ütközéséből egy más atommagot kapunk, s ennek következtében hihetetlen energia szabadul fel, egyrészt elektromágneses sugárzás, másrészt a hasadványok mozgási energiájának formájában! Igen, (ki)sugárzás és mozgás, (láncre)akció... Vajon Isten és a Sátán (Jó és Rossz) kozmikus küzdelme milyen energiákat szabadítanak fel bennünk, pusztító vagy gyógyító  sugárzást, (atom)bombákat dobálunk vagy a szeretet energiáit termeljük lelki atomerőműveinkben...?

Milyenek vagyunk? Milyen a kisugárzásunk? Ha ránk néznek, mit váltunk ki az emberekből? Tegnap az egyik presbiterasszony mutat nekem egy újságképet egy misszionáriusról... Látszik rajta, hogy keresztyén, hogy nem kényszerből csinálja azt, amit tesz...-állapítottuk meg, pusztán egy kép alapján... Egyszer az egyik „kritikusom" azt mondta, hogy „Tamás, amikor istentisztelet végén áldasz, akkor ne úgy állj ott, mint egy határ szerencsétlenség, hanem, mint aki Isten erejét és áldását sugározza, adja tovább felénk...!" Talán mindannyian ismerünk olyan „csupa-mosoly embereket", akikkel találkozva mi is feltöltődünk pozitív gondolatokkal, örömmel, jókedvvel...! Imádkozzunk, hogy mi is lehessünk olyan emberek, akik Krisztus hatalmát és szeretetét sugározzák környezetükre!

Mit teszünk? Krisztus győzelme mire indít bennünket? Az Ő példája, szeretete beindítja-e bennünk a szeretet lelki láncreakcióját? Tudjuk, hogy az atomenergia termelés alapjául szolgáló nukleáris láncreakció lényege, hogy a maghasadás során felszabaduló neutronok újabb és újabb maghasadást váltanak ki... Olvastam egy cikket, hogy Egyiptomban az iszlám fanatikusok és a kopt keresztyének harcát néhány igazi keresztyén úgy próbálja megállítani, hogy közös zászló (kereszt és félhold) alatt szerveznek békemenetet... Abba fektetnek energiát, hogy meggyőzzék pl. muzulmán munkatársaikat, hogy gyertek ti is...!

Hallottak az un. „pillangó effektusról" (E. Lorenz, 1963)? Eszerint  kaotikus rendszerekben ha pl. Amazóniában egy pillangó, addigi szokását megváltoztatva 2 helyett 3-at csap a szárnyával, ez a folyamat -láncreakció- képes mondjuk Texasban akár tornádót is eredményezni... Tudunk-e - már csak emiatt is -a szeretetbe még több energiát befektetni?

Imádkozzunk krisztusi kisugárzásért és szeretet(re)akciókért...!

Ének: 196., 305. és 463. dicséretek

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 36, összesen: 512034

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.