Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Újévi hálaadó, Kóhelet 1.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2013/1.sz.

Lekció: Préd. 1, 1-11

Textus: „Igen nagy hiábavalóság -mondja a prédikátor...(...) Fölkel a nap és lemegy a nap, siet vissza arra a helyre, ahol majd újból fölkel.(...) ...mert nincs semmi új a nap alatt." (Préd., 1, 2.5.9.)

 

Az élet megy tovább! Ezzel köszöntöm a testvéreket új esztenedő első istentiszteletén, s ezt üzeni nekünk a prédikátor, a Szentírás egyik legvitatottabb, legkülönlegesebb, s talán legemberibb könyvének szerzője - ezzel fogunk megismerkedni a 2013-as év első hónapjaiban!

Az élet megy tovább - bár minden hiábavalóság...! Elgondolkodtató: Hogy mi az élet értelme és célja, soha nem volt annyira időszerű kérdés, mint napjainkban, amikor annyiféle lehetőség és távlat van a ember előtt... Sok ember pedig mintha már eleve nem azon az úton menne, amelyről a Mama c. dal egyik verse szól: "...még mielőtt, majd egyszer meghalok, még tudnom kell, hogy miért vagyok..."

Minden hiábavalóság - ez a szó (= Ábel neve) azt is jelenti, pára, lehellet. Valamelyik nap a családdal kirándultunk, mutattam nekik, hogy itt lakik egy ismerős fazekas mester, másnap már a haláláról szóló gyászjelentést tartottam a kezemben...

Az élet megy tovább - bár az nem más, mint egy örök körforgás, taposómalom...! Zseniálisan ábrázolja ezt Örkény István egyik művében, amely egy vállalati titkárnő életét mutatja be: "Kicsavarja a papírt az írógépből. Új lapokat vesz elő. Közibük rakja az indigót. Ír. Kicsavarja a papírt.. (3X) Kicsavarja a papírt. Húsz éve van a vállalatnál. Hideget ebédel. Egyedül lakik. Wolfnénak hívják. Jegyezzük meg: Wolfné. Wolfné. Wolfné..."

Fölkel a nap és lemegy a nap - írja a prédikátor. A kérdés, hogy hogy éljük meg? Nyügként vagy lehetőségként, problémaként vagy programként...?

Az élet megy tovább - bár nincs új a nap alatt...! A mai ember az újítások mámorában él. (Álltalában 2 évente cserélem a telefonjaimat, de a vége felé a hittanos gyermekek előtt már nem merem elővenni, mert kinevetnek...) Csak az eszközök, a formák változnak, az ember lényege, szándéka, tetteinek tartalma nem.

Igen, nincs új a nap alatt, minden csak folytatás. Folytatás ez az új esztendő, mident hozunk magunkkal az előzőből. Folytatás az életünk is. Csoóri Sándor írja valahol, hogy nem a magam életét élem, hanem az apámét folytatom. Folytatás minden, emberi nemzedékek láncolata. Hogy írja József Attila?

Én úgy vagyok, hogy már százezer éve

nézem, amit meglátok hirtelen.

Egy pillanat, s kész az idő egésze,

mit százezer ős szemlélget velem.

Látom, mit ők nem láttak, mert kapáltak,

öltek, öleltek, tették, amit kell.

S ők látják azt, az anyagba leszálltak,

mit én nem látok, ha vallani kell..."

Az élet megy tovább! Ezt akár egykedvűen, rezignáltan is tudomásul vehetnénk, ha nem tudnánk az idők teljességéről, amely Jézussal betört ebbe az emberi körforgásba, hogy az életünkbe igazi célt, tartalmat, s örökkévalóságot hozzon! Mert az élet megy tovább!

Imádság: Hogy Jézussal tudjuk élni az új évet!

Ének: 1. zsoltár, 285., 398., 458. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 121, összesen: 511564

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.