Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2014. december 14.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/49.sz.

Lekció: Jel. 3, 7-13

Textus: „...mert bár kevés erőd van, mégis megtartottad az én igémet... (...)Mivel megtartottad állhatatosságra intő beszédemet, én is megtartalak téged a kísértések órájában...(...) Aki győz, azt oszloppá teszem az én Istenem templomában..." (Jel.3. vál.versek)

 

Ha most egy interaktív hittanórán, s nem egy istentiszteleten, ráadásul egy minősített alkalmon, az adventi evangélizációs hét záró istentiszteletén lennénk, azt mondanám, hogy jelezzék, TART-sák fel a kezeiket, ha ezt a szót, vagy ennek valamilyen igekötős változatát hallják, hogy TART-ani... Így visszajelzést kap az igehirdető, hogy figyelnek... Azért ezt a szót, mert ebbe bele lehet sűríteni a Jelenések könyve 6. levelének -filadelfiai levél- üzenetét!

„Kevés erőd van..." - írja János a maroknyi filadelfiai gyülekezetnek, így nekünk is. Kevés erőd van, azaz nem bírod TART-ani, hordozni terheidet... Nem bírod el-TART-ani magad, mások segítségére szorulsz... Hamar elcsüggedsz, könnyen feladod, fel-TART-od a kezed -megadod magad, nem megy... Sőt, talán még úgy is érthetjük, hogy nincs TART-ásod (lelki, erkölcsi)... Egy kollégának mondta egy idősebb, betegesebb gyülekezeti tag, hogy „sajnos, tiszteletes úr, én már templomba nem tudok elmenni...", mire a lelkész azt válaszolta, de Lajos bácsi, látom nap mint nap, boltba el tud menni, a városba be tud menni, orvoshoz el tud menni, ráadásul ott többet is kell sokszor várni, ülni, mint istentiszteleten...

„Mégis meg-TART-ottad az én igémet..." -folytatja János, a tények vagy éppen a kritika után dicsérő szavakkal... Meg-TART-juk Isten igéjét? Igyekszünk a Szentíráshoz TART-ani magunkat? Majd az igehirdetésekben, amikor hirdetem, hogy lehet vásárolni -többek között- Bibliaolvasó kalauzt, s hezitálsz, hogy eddig is megvoltál nélküle, ugyanakkor ideje volna már Isten igéjéhez igazított, általa vezetett életet élni, nos, mi TART vissza ettől...? Úgy szeretne az Isten bennünket is majd megdicsérni, hogy nem a saját fejed után mentél, nem is a világot követted, hanem „...mégis meg-TART-ottad az én igémet..."

„Meg-TART-ottad állhatatosságra intő beszédemet..." -innen ezt a szót emeljük ki, hogy állhatatosság, ami azt jelenti, hogy hűek maradunk, ki-TART-unk... Ahogy az evangélizációs hetünkön is volt egy 10-15 fős mag, akik minden este jöttek, s végig ki-TART-tottak...! Ki-TART-unk-e a kísértések idején, a „lelki próbáimban..." ?(338.dics.) Hogy mik ma is a legnagyobb kísértések, világosan mutatja Jézus megkísértésének története (Luk. 4), a kenyér („mondd ennek a kőnek, hogy változzon kenyérré..."), a cirkusz, a látványosság, a show („ha Isten fia vagy, vesd le magadat innen...") és a hatalom („neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget(...)ha leborulsz előttem..."). Ki-TART-unk-e Krisztus mellett?

Végül a jutalom: „Aki győz, azt oszloppá teszem az én Istenem templomában!" Oszloppá, amely nemcsak szép, hanem TART is, sőt, össze-TART-ja az épületet, annak különböző irányait, erőit. 10 éve minden évben meg-TART-juk a Kárpát-medencei imanapot, amelyen az emberi -politikai-világi széthúzással szemben a krisztusi össze-TART-ásért imádkozunk, s amely majd a mennyei világban fog beteljesedni. Akkor már a leghatalmasabb emberi építmények (pl. a majd 4 ezer éves, 134 oszlopból álló karnaki templom) sem fognak állni, viszont a gyengék, akik terhüket már nem bírják TART-ani, de akik meg-TART-ják Isten igéjét és ki-TART-anak a kísértésekben is Krisztus mellett, azok Isten mennyei világát (össze) TART-ó oszlopok lesznek az Úr templomában! Rajtuk Isten és az új Jeruzsálem neve, ezek az új világrendet jelentik, hogy Istenhez tartozunk és mennyei polgárok leszünk!

Ez a jutalom, ez az ígéret! S Isten TART-ja a szavát, örök életre meg-TART bennünket!

Imádság:Kárpát-medencei magyar reformátusság összetartásáért!

Ének: 308., 457, 459. dics.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 9, összesen: 510787

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...