Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2015. december 6.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2015/47.sz.

Lekció: János ev. 16, 5-15

Textus: „És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet. A bűn az, hogy nem hisznek énbennem; az igazság az, hogy én az Atyához megyek, és többé nem láttok engem; az ítélet pedig az, hogy e világ fejedelme megítéltetett." (Jn. 16, 8-11)

 

Advent 2. vasárnapja van: belátható közelségben az ünnep, melyhez hozzátartozik a titokzatosság és a lelepleződés. Főképpen a gyermekek várják azt a pillanatot, amikor kiderül, hogy mi minden van a csomagokban... De mi, felnőttek is reménykedve, vagy éppen félelemmel tekintünk előre, hogy mit is hoz számunkra karácsony ünnepe. Persze, ez is fontos, hogy mennyire lesz békés, meghitt a családi együttlét, de Jézus az igazi leleplezésről beszél, amelyet a Szentlélek, a Paraklétosz végez el bennünk és a világban.

Először is nyilvánvalóvá teszi a bűnt! Amire a világ rögtön azt mondja, ne erről beszéljünk, ne erről szóljon a karácsony, hanem a szeretetről, a jóságról, a világosságról... Csakhogy ezzel a szemlélettel el vagyunk vakítva... 1941-ben Grönland szigetén több amerikai katonai repülő megsemmisült a „white out" - jelenségben. Ez azt jelenti: a fehérség kiütötte! Ez akkor van, amikor a fénysugárzás azonos a hó, jég által visszavert fény erősségével. Ennek következtében a pilóták elvesztik tájékozódó képességüket, nem tudják, merre van a fent és a lent, nincs láthatár, kontúr, árnyék... Csak vakító fehérség... Még keresztyén körökben is van olyan nézet, hogy ne terheljük bűntudattal magunkat, aktuális bűneink dédelgetése helyett inkább forduljunk szeretteink felé... Mintha nem lenne bűn és mi nem is lennénk bűnösök... Jézus azt mondja: „A bűn az, hogy nem hisznek énbennem!" Már a világi médiumok is egyre hangosabban rázzák a vészharangot, az iszlám fenyegetettség pedig még inkább felszínre hozza, hogy baj van Európában: elszakadtunk a gyökerektől, elhagytuk Krisztust! Több uniós országban a gondolatrendőrség nem engedi használni nyilvánosan a karácsony-szót, Christmas, mert Krisztus neve van benne... Az Eu Bizottság kiadott több milliós példányszámban egy naptárt - keresztyén ünnepek nélkül... Igen, a Szentlélek végleg leleplezi a bűnt, hogy hiszünk-e Jézusban vagy nem! - (nem Eu-szinten, személyesen!)

Aztán felfedi az igazságot! „Az igazság az, hogy én az Atyához megyek" - mondja Jézus. Az igazság az, hogy karácsonykor azt a Jézust kellene ünnepelni, aki az Atyához megy, hogy Tőle átvegye a hatalmat. Mert „Úrrá és Krisztussá tette Őt az Isten!" - hirdette pünkösdkor Péter. Ehelyett megállunk ott, hogy Jézus hozzánk jön, megállunk a kiszolgáltatott, tehetetlen gyermeknél, hogy mi gyakoroljuk felette a hatalmat, s készülődünk Jézus születésnapjára, mint valami nagy, globális babazsúrra...! Pedig Jézus ránk is ki akarja terjeszteni az Ő igazságát: Ő az Atyához megy, általa juthatunk el mi is Hozzá!

Harmadsorban: Jézus leleplezi az ítéletet: e világ fejedelme megítéltetett! Valaki azt mondta, hogy a Sátánnak az a legnagyobb trükkje, hogy elhiteti velünk, hogy ő nem is létezik... Pedig van, Jézus e világ fejedelmének nevezi... Mindenütt végzi a maga alattomos munkáját, azt akarja, hogy elhiggyük: olyanok lehetünk, mint az Isten! (I. Móz. 3, 5) Evangélizációs hetünkön szerdán volt az az ige, hogy „azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa!" (I. Jn. 3, 9) Elénk tárult egy kép: a Sátán, mint egy pórázra kötött kutya, egy körön kívül már nem hat... Hogy harcolhatunk, védekezhetünk ellene? J. Fiennes Luther filmjében van egy jelent, amikor Staupitz rendfőnök azt tanácsolja a Sátánnal vívódó Luthernek, hogy szorítsa erősen a nyakában lévő keresztet és mondja: „Tiéd vagyok, Uram, ments meg engem!" Igen, a Lélek rávilágít a keresztre, amely megtörte a Gonosz hatalmát! Erejét elvette. E világ fejedelme megítéltetett!

Minden karácsony leleplezés: „És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet."

Imádság: engedjük a Lélek előtt feltárni szíveinket!

Ének: 40. zsoltár, 208., 301., 467. dicséret

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 26, összesen: 510677

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...