Nyomtat Elküld Olvasási nézet

I. János 1 (Tanévnyitó Istentisztelet)

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2014/36.sz.

Lekció: I.Ján. 1, 1-4

Textus: „Mert megjelent az élet, mi pedig láttuk és bizonyságot teszünk róla, és ezért hirdetjük is nektek az örök életet...(...) Amit tehát láttunk és hallottunk, azt hirdetjük nektek is, hogy nektek is közösségetek legyen velünk: a mi közösségünk pedig közösség az Atyával és az Ő fiával, Jézus Krisztussal. Ezt azért írjuk meg nektek, hogy örömünk teljes legyen." (I. Jn. 1. vál. versek)

 

Kedves Szülők, Testvérek, és természetesen Ti Kedves Gyermekek! Ha most azt mondom nektek, hogy „Képzeljétek, megjelent az élet!", akkor lehet, hogy azt gondolnátok, hogy meghibbantam... Mert meg szokott jelenni egy új kiadvány, egy új telefon a piacon, egy nemkívánatos reklám a monitoron, de az élet...? Mikor? Az ősrobbanás, a „Nagy Bumm" után? Vagy -mivel templomban volnánk- a teremtéssel? Vagy akkor, amikor egy új élet elkezdődik?

Igénk arról az életről beszél, amit Jézus hozott! Vele új dimenzió, új korszak, új időszámítás (a törikönyvekben is i.e. vagy i.u. helyett már Kr.e. vagy Kr.u. szerepel az évszámok előtt!) vette kezdetét! Ő az élet kegyetlen törvényei helyett szeretetet hozott! Most olvastam egy könyvet arról, hogy 1968-ban Pápua-Új Guineában egy bizonyos vikbun törzs tagjai „az ősök szellemének parancsára" hogyan öltek meg (és fogyasztottak el...) két amerikai misszionáriust... Az áldozat nem volt hiábavaló: Ma már ott is többségben vannak a keresztyének (Kb.55 %), akik Krisztus szeretetét hirdetik - a törzsi vallások törvényeivel szemben... Ő a „haragszomrád" helyett bűnbocsánatot hozott! Ő az „Óh, jaj, meg kell halni, meg kell halni..." babitsi melankólia helyett örök életet hozott!

Igen, Krisztusban megjelent az élet, a mi történelmünkben, a mi életünkben is! Erről szól az „élet igéje" (1.v.), s erről fognak szólni a hittanórák, a konfirmációs órák, a gyermek- és a felnőtt istentiszteletek, s erről kell szólnia a keresztyén emberek minden szavának, tettének, megnyilvánulásának...

Ennek az életnek mi tanúi lehetünk! Igen, mert ez egy valóságos élet, nem eszme, idea, vágyálom, képzelődés... „Hallottuk, láttuk szemünkkel, kezünkkel is megtapintottuk..." -írja János apostol. Emlékszem, 7-8 évvel ezelőtt volt egy baleset, egy koccanás az utcánkban, amit látott az akkor 6-7 éves fiúnk... S olyan büszke volt, hogy a rendőrbácsik őt, mint szemtanút kihallgatták... Igen, ti gyermekek is elmondhatjátok, s mondjátok is el, mit hallottatok, tanultatok, tapasztaltatok Istenről, Jézusról, hitről, szeretetről - az élet igéjéről!

Ez az élet közösséget teremt! S ezt mondom az ige alapján annak ellenére, hogy ma látszólag minden a közösségek sorvadásáról, atomizálódásáról és haláláról szól... Az élet igéje közösséget teremt! Egyrészt egymással... S ezt mondom nektek is, Kedves Gyerekek, Z-generáció, „digitális bennszülöttek" (Prensky), higgyétek el, eljön az az idő, amikor facebook. chat, skype és egyéb digitális csatornák és formák helyett egyszerűen majd szeretnétek egymás valóságos társaságában lenni, mosolyogni, vigasztalódni, beszélgetni, mint ember az emberrel... Másrészt, közösség Istennel! Embernek nem lehet ennél nagyobb kiváltsága, ajándéka, lehetősége -együtt lehetek az élő Istennel! Hallgathatom Őt, beszélhetek Hozzá, Rábízhatom az életem!

Ez az élet teljes örömöt ad! Nem „ürömös örömöt": örülök, de... Nem felszínes örömöt: a szemeteken, a kijelzőn talán ott a mosolygós smiley-jel, de a szívetek, a gép le van fagyva... Nem ideig-óráig tartó örömöt, merthogy „azért már kellene egy másik, egy újabb, egy jobb..."

Teljes örömöt ad! Aminél már nem lehet többet kívánni, kérni, mert betölti az életemet! Hogy mondja egy szép keresztyén ének: „...ha tiéd Isten, tiéd már minden, ne félj, ne aggódj,  ne sírj, ne bánkódj, elég Ő néked!" S hogy mondja a zsoltáros? „Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon." (Zsolt. 16,11)

Kedves Gyermekek, Szülők, Testvérek, ezekkel a gondolatokkal kívánom az új tanévben a Krisztus által hozott új és örök élet megtapasztalását, az igazi közösség és a teljes öröm megélését!

Imádság: Az új tanév, hitoktatás, gyermekmunka áldásaiért

Ének: 299, 395, 479. dicséretek

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 97, összesen: 512095

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.