Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Hitvallás a Bibliában 23.

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2013/ 42.sz.

Lekció: Eszter könyve válogatott részei

Textus: Akkor Mordokaj azt üzente vissza Eszternek: Ne képzeld azt, hogy te a királyi palotában megmenekülhetsz a többi zsidó közül. Mert ha te most néma tudsz maradni, a zsidók kaphatnak módot máshonnan a szabadulásra..." (4, 13-14)

Több szempontból rendhagyó ez a mai istentisztelet, ill. igehirdetés: 1, Két gyülekezet is jelen van, köszöntjük külön szeretettel veszprémi testvéreinket! 2, Eszter könyvéből szól az igehirdetés, amelyből még soha nem prédikáltam, amely meglehetősen vitatott könyve a Szentírásnak, többek között azért, mert nem hangzik el benne egyszer sem Isten neve... 3, Egy ilyen könyvből, ilyen történetből vett példa beilleszthető-e egyáltalán sorozatunkba, mely -tudjuk- azt a nevet viseli, hogy hitvallók a Bibliában? Ha igen, kit emeljünk ki: Mordokajt, a hithű zsidót, aki itt szinte lelki terrort alkalmaz fogadott lányán, a királyi udvarba bekerülő Eszteren, vagy ez utóbbit, aki végül is közbenjár a királynál népe megmentése érdekében?

Úgy gondolom, nem is a szereplők a lényegesek, hanem e történetben fellelhető jelenségek, tanulságok: a hitvallási helyzet, sőt, kényszer, a hitvallás tartalma (lényege) és a hitvallás célja!

Mit nevezhetünk hitvallási helyzetnek (status confessionis)? Amikor szólni kell! Mordokaj egy ilyen helyzetbe kényszeríti bele Esztert, hogy most, amikor a zsidók ellenségének, Hámának ott van a kezében a királyi felhatalmazás Isten népének kiirtására, akkor most neki, mint új királynőnek segítenie kell, nem teheti meg, hogy hallgat! Szólnia kell népéért!

Bár a mai ember nem szereti a drámát, de ma is veszélyben van Isten népe! Sőt, egyáltalán a közösség, mint olyan! Igen, ma is szólni kell a virtuálissal szemben a valós közösségekért, ma, amikor egy generáció úgy nő fel, hogy aki nincs rajta a facebook-on, az nem is létezik... Ma is szólni kell a közösségek között a gyülekezeti közösségekért! S ma is szólni kell, hogy legyenek a gyülekezetek élő, aktív, hitvalló egyházak! Akik minden körülmények között vállaljuk magunkat, s kitartunk Isten mellett!

Mi minden hitvallás tartalma? Hogy Isten irányítja életünket! Akkor is, ha ki se mondják a nevét, csak véletlenekről, sorsról meg életről beszélnek... Eszter könyvében is annyi esemény van, amit lehetne a véletlen számlájára is írni (éppen Eszterre esik a választás, éppen Mordokaj leplez le egy „terrorcselekményt", éppen ezt olvasták fel a királynak stb.), de ezek mögött is az Isten áll! Igen, fontos a keresztyén életben is Istennek ez az életirányító voltának a hangsúlyozása! Pl. Ha valaki azt mondja, szerencsére semmit nem találtak bennem az orvosok, ez a hívőnek hitvalló helyzet, „ziccer" a válaszadásban: Mert Istennek terve van veled!

Végül: Mi a hitvallások célja? Rámutatni, hogy Krisztus az egyetlen közbenjáró, a végső szabadító! „A zsidók kaphatnak módot máshonnan a szabadulásra...!" - Máshonnan, mondja Mordokaj Eszternek. Igazából nem Eszter fogja megoldani a nép lehetetlen helyzetét, nem is más hatalmasságok, istenek kezében vannak! (Mordokaj=Márduk, Eszter=Istár, a névazonosság utalás két babiloni istenre, ill. arra, hogy az élő Isten náluk is nagyobb!)

Eszter neve -tudjuk- csillagot jelent... Igen, arra gondoltam... „Mikor az a csillag kigyúl, a többi mind elhalványul, Ő előtte minden térdre hull..." -énekli majd énekkarunk karácsonykor.

Eszter könyve azért íródott, s azért került bele a kánonba, hogy elmesélje a Purim-ünnep (pur=sors) eredetét. Eredetileg egy perzsa tavaszi ünnep volt, amit a diaszpórában élő zsidók átvettek, s új tartalommal töltötték meg. Isten egy nehéz történelmi helyzetben megszabadította őket, „bánatuk örömre, gyászuk ünnepre fordult!"  Ez az ünnep nekünk keresztyéneknek a karácsony, a Szabadító eljövetelének ünnepe!

Lassan itt az advent, az evangélizációs hét! Hitvallási helyzet... Megvallani,hogy Isten irányítja életünket,hogy küldött Szabadítót!

Imádság: Hitvalló gyülekezetekért, emberekért.

Ének: 105. zsoltár, 172., 256. dicséret

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 196, összesen: 511768

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.