Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2021. március 21.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2021/11.sz.

 

Lekció: Zak. 11

Textus: „Tárd ki kapuidat, Libánon, hadd eméssze cédrusaidat a tűz! Jajgassatok, ciprusok, mert ledőltek a cédrusok, elpusztultak a hatalmas fák! Jajgassatok, Básán tölgyei, mert földre dőlt a rengeteg erdő! (...) Így szól az én Istenem, az Úr: Legeltesd csak a levágni való juhokat! Akik megveszik, levágják majd őket, és nem tartják azt bűnnek, akik meg eladják, ezt fogják mondani: „Áldott az Úr, mert meggazdagodtam!" (...) Fogtam két botot, az egyiket elneveztem Jóakaratnak, a másikat pedig Egyetértésnek; így legeltettem a nyájat. (...) Fogtam a Jóakarat nevű botomat, és eltörtem, és ezzel felbontottam a szövetséget, amelyet valamennyi néppel kötöttem. (...) Akkor ezt mondtam nekik: Ha jónak látjátok, adjátok meg béremet! De ha nem, akkor tartsátok meg! Ekkor kifizették a béremet: harminc ezüstöt. Az Úr pedig ezt mondta nekem: Dobd a kincsek közé ezt a becses díjat, amire engem becsültek! Fogtam tehát a harminc ezüstöt, és odadobtam az Úr házának a kincsei közé. Azután eltörtem a másik botomat is, az Egyetértés nevűt, és ezzel felbontottam a testvéri viszonyt Júda és Izráel között. (...) Mert olyan pásztort fogok támasztani az országban, aki az elveszettekkel nem törődik, az elkóboroltakat nem keresi meg, a sérülteket nem gyógyítja..."

 

„Mondd, zene nélkül mit érek én...?" - ez a régi Máté Péter-sláger  zengett a szívemben a mai igeszakaszunk olvasása közben... Pontosabban ennek kapcsán olyan alapvető kérdések merültek fel bennem, hogy mit ér az ember Isten nélkül, s úgy egyáltalán egy emberi élet? Mit ér a világ Isten jóakarata és emberi egyetértés nélkül? És mennyit ér nekünk ... Jézus Krisztus..?!? De menjünk csak sorjában, s nézzük mi mindenről is szól ez a soron következő fejezet? A cím alapján hűtlen pásztorokról, ezeken kívül hallhattunk különböző erdei fák pusztulásáról, vágni való juhokról, 2 különös nevű, összetört botról, pálcáról és templomi edények közé vetett 30 ezüstről...

Ciprusok, libanoni cédrusok, Básán tölgyei... - ezek a fák Isten népének ellenségeit szimbolizálják, tágabb értelemben az emberi hatalmat, felfuvalkodottságot, gőgöt. S ezek a büszke fák most a tűz martalékai lettek, ill. a  földön hevernek... Igen, mit ér önmagában az emberi hatalom? Meddig tart? Mit ér az ember - Isten nélkül..? Bocsánat, de egyszerűen nem tudok nem gondolni arra, hogy ez a jelenlegi világjárvány is talán azt a célt szolgálja, hogy feketén-fehéren lássuk az ember(iség) esendőségét, kiszolgáltatottságát, korlátait, azt, hogy mi (az atomkorszak embere, a világűr új ura (?), a mesterséges intelligencia megalkotója stb...) nem vagyunk mindenhatók...-szemben az Istennel, mindenek Urával és Teremtőjével..! Egyik bibliaórán beszélgettünk, hogy a két világháború után mindig volt „ébredés" az egyház körül, többen fordultak Istenhez... Lám, most már ez sem igaz, sőt... Pedig mit ér az ember Isten nélkül...?

A következő furcsa kép ill.kérés a prófétához, hogy legeltesse a levágni való juhokat... Ez egy gúnyos kérés az Istentől, ugyanis ezeket a juhokat csak addig tartják, ameddig valakinek haszna van belőlük... Ezek is az Isten-nélküliség következményei: amikor az embert tárgyként kezelik mikor az nem több mint „kartoték-adat", egy üzleti termék, „biodíszlet" vagy éppen szexuális tárgy... Amikor az ember annyira lealjasul, hogy „ember embernek lesz farkasa..." (Plautus) Amikor csak annyit érünk, amennyi haszna van belőlünk a másik embernek, a környezetünknek, a társadalomnak... Ezekben az időkben, mikor minden nap halljuk, mennyi a fertőzött, hányan vannak lélegeztetőgépen és hányan hunytak el, különösen is időszerű a kérdés, hogy mit is ér valójában az ember, egy ember élete..?

Nézzük a következő jelképes tetteket: Isten összetöri először a Jóakarat nevű botját, majd az Egyetértés nevű pálcáját. Ezt a legtöbben úgy értelmezik, hogy Isten az egész emberiség szívébe írta a Tízparancsolatot, mint általános kegyelmét, amely megtartó ereje kellene hogy legyen a világnak. S ahol ez az Istennel való szövetség megszakad, ott az emberek közötti testvéri, emberbaráti viszonynak is vége. Marad a kérdés, hogy mit ér a világ Isten jóakarata és az emberek közötti egyetértés nélkül? Ugye most már értjük, miért is olyan életbevágóan fontos és csodálatos a karácsonyi angyalok szózata Betlehemnek mezején: „Dicsőség a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat!"

Végül hallottuk, hogy a prófétának - kérésére - kifizették a bérét, 30 ezüstöt, aki az Úr parancsára a templomi edények olvasztótégelyébe dobta... Ez is jelképes, sokat mondó, nagyon is... 30 ezüst... Akkoriban egy rabszolga ára... 30 ezüst... Ennyit ér a próféta szolgálata = Az Úr szava, az Isten Igéje... 30 ezüst... Ennyiért árulta el Júdás Jézust... Isten Lelke kérdezze meg tőlünk, nekünk mennyit ér Ő, az Istentisztelet, az Ő igéje..? „Áron is megvegyétek az alkalmat..!" - int, buzdít minket Pál. És a legfontosabb kérdés: mennyit ér nekünk a testet öltött Ige, Jézus Krisztus..? Júdásnak 30 ezüstöt, egy rabszolga árát... Nekünk mennyire fontos? Hol van az Ő helye a mi életünkben? Mennyit ér nekünk Jézus?

A hűtlen pásztor(ok)ról majd elfelejtkeztem... „Aki az elveszettekkel nem törődik, az elkóboroltakat nem keresi meg, a sérülteket nem gyógyítja..." Ez inverz módon előre mutat az Újszövetségre, a Jó pásztorra, Jézus Krisztusra, aki azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, aki elveszett, aki életét adja a juhokért! Aki akkor is az életét adta értünk, ha mi nem foglalkozunk Vele, ha nekünk Ő semmit se számít... Ő nagyon szeret minket, engem, Téged, az Ő népét, az Ő egyházát, s az egész általa megváltott, bűnös világot! Azért imádkozzunk, hogy ezt mindennél jobban értsük és értékeljük! Énekek: 38, 215, 261

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 120, összesen: 511563

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.