Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Illés 1

 

ÜZENET

A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2012/1.sz.

Lekció: I.Kir. 17, 1-7

Textus: „A Gileádban lakó tisbei Illés ezt mondta Ahábnak: Az élő Úrra, Izráel Istenére mondom (...)hogy nem lesz sem harmat, sem eső, hanem csak az én szavamra.(...) Elment tehát, és az Úr igéje szerint járt el. Odaérve letelepedett a Kerít patak mellett, a Jordántól keletre.

Illés próféta történetével kezdjük az új esztendőt. Az új év kezdetén több szempontból is időszerű ez a történet.

Már maga Illés neve programadó, hiszen azt jelenti: Istenem az Úr! Ez hitvallás volt az akkor Aháb király és neje által „teljes gőzzel" tomboló Baal (=Úr)- kultusszal szemben. Mint ahogy hitvallás volt Niemöller német lelkész könyve (Gott ist mein Führer) a fasizmussal, s hitvallás volt sok ezer keresztyén élete és vértanúhalála a római császárok kultuszával szemben: számukra egyedül Krisztus volt az Úr!

És mi? Számunkra micsoda vagy kicsoda az Úr? Elfogadjuk úrnak a pénzt, a mammont, napjaink fő istenét, amely már régen túl van a kereskedelmi eszköz szerepén, ember feletti, világot forgató, irányító hatalmával, s főpapjaival, a bankárokkal...? Vagy beállunk ebben az új évben is az Illések, Niemöllerek és névtelen keresztyének milliói mögé, végső soron Jézus Krisztus mögé?

A gazdaság és a jólét Istentől függ! Ő adja vagy Ő veszi el. Ez utóbbi rossz hírt, mint Isten ítéletét adta át Illés, mint Isten teljhatalmú szolgája Ahábnak. Nem lesz eső... Vége a jó világnak... Gazdasági válság lesz az országban...

Ha beütjük a google kereső programba, hogy 'gazdasági előrejelzések 2012', akkor 420 ezer találatot fog kiadni: rövid-és hosszútávút, Magyarországra és Európára vonatkozót, nyugtalanítót (2012: megkezdődik az euro zóna szétesése) és megnyugtatót (2012: kilábalás a válságból)... Mégis olyan jó lett volna ebből a 420 ezerből legalább egynél azt olvasni, hogy ahogy az eső, úgy a tőzsde-valuta árfolyamok esése és zuhanása is egyedül az Istentől függ...!

Engedjük, hogy Isten igéje vezessen! Olvastuk: Illés is mindenben Isten igéje szerint járt el.

Igen, olvassuk, hallgassuk többet és mélyebben Isten szavát ebben az új évben, s merjük teljesen rábízni az életünket! Ugyanakkor tudatosan próbáljunk ellenállni más befolyásolásnak, annak, hogy a média és a mögöttük lévő politikai, gazdasági erők játékszerei legyünk...!

Találjuk meg a magunk kis Éden kertjét, s éljük meg Isten gondviselését a válságban is - ahogy Illés is letelepedett a Jordántól Keletre, s Isten csodálatosan gondoskodott róla. Szinte paradicsomi harmóniában élvezhette Isten gondoskodó szeretetét.

A Jordántól keletre - talán lehet egy olyan áthallása, aktualizálása ennek, hogy sikerül 2012 -ben megállítani pl. az egészségügyi dolgozók nyugatra áramlását, s lehet itt keleten, az óperenciától, a mesék birodalmától keletre, a nagy magyar valóságban is boldogulni...

Jordántól keletre - ott is sújtott a válság, az éhinség, de ott már nem Aháb uralkodott. Illés -azáltal, hogy engedelmeskedett az igének- Isten hatalmába, oltalmába helyezte magát. Mi kinek a hatalmi köréhez tartozunk?

Még egyszer ismételjük át újév kezdetén: Ki a mi Urunk? Kitől függ megélhetésünk, boldogulásunk? Hallgatunk-e Isten igéjére? Engedjük-e, hogy Isten gondoskodjon rólunk?

 

Imádság: „Isten álld meg a magyart (...) hozz rá víg esztendőt...!" Ének:1. zsolt., 282., 459., 483. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 92, összesen: 511535

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...