Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Elizeus9, Anyák napja

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2012/19.sz. anyák napja

Lekció: II.Kir. 8, 1-6

Textus: „Ő (Géházi) éppen azt beszélte el a királynak, hogy hogyan keltette életre a holtat, amikor megjelent az az asszony, akinek a fiát életre keltette, hogy segítséget kérjen a királytól háza és mezeje dolgában." (II.Kir. 8, 5)

 

„Az édesanyám szép, haja barna, szeme barna, és erőst jó. 36 éves, nem olyan öreg. Én szeretném, hogy legyen minden nap mellettem. Én olyan nagyon szeretem, ahogy minden gyermek szereti az édesanyját. Ő erőst jó velünk, akkor is, ha egy kicsit megszíd engem és az én testvéremet. Én nem akarom, hogy édesanyám elmenjen Olaszországba dolgozni..." - írta iskolai fogalmázásában egy csángó kislány.

Vajon a sunémi asszony fia, akiről már olvashattunk (4, 8-37), ő mit írhatott volna az édesanyjáról?

Az édesanyám már annyi mindent átélt... Azt is, hogy nem lehetek, s azt is, hogy már nem vagyok... De azt is, hogy mégis lehetek, s azt is, hogy újra élhetek... Csodát és tragédiát, családi idillt és magányt, jólétet és éhínséget, otthonérzést és otthontalanságot, hitetlenséget („Isten embere ne ámítsd szolgálódat...! 4, 16) és hitet („...azt tette, amit Isten embere mondott."8,2).

Ti gyermekek, el tudjátok-e gondolni, hogy szüleitek mi mindenen mentek már keresztül, milyen szélsőséges élethelyzeteket kellett már megélniük, mennyi minden jó és rossz történt már velük? Beszélgessetek ezekről velük!

Az édesanyám átélhette, hogy nincsenek véletlenek...

Hogy csak a legutóbbi esetet említsem: Jöttünk haza a filiszteusok földjéről 7 év után, teljes bizonytalanságban, nem tudtuk, hogy mi lett a házunkkal, földjeinkkel, hol fogunk lakni, mi vár ránk...? S éppen akkor mentünk a királyhoz, amikor Elizeus szolgája uráról beszélt, s arról, hogy hogyan lehelt életet belém... Igen, mindenki jókor volt jó helyen, hát véletlen ez...?

Ti édesanyák, gondoljátok csak el, mennyi minden történt a ti életetekben, ami máshogy is történhetett volna... Egy váratlan találkozás, egy nem várt telefon, egy elejtett félmondat, ami annyi mindent megváltoztatott... Hát véletlen ez...?

Az édesanyám átélhette Isten gondoskodó szeretetét...

Azt, hogy a király rögtön intézkedett, hogy adják nekünk vissza a házunkat, a földeket, sőt, visszamenőleg még azok jövedelmét is, amíg mi távol voltunk hazánktól... Isten így irányította a mi életünket, így fordított minden rosszat jóra, a mi javunkra, így oldotta meg ezt a problémát is, s tette örömmé, áldássá ezt a nehézséget is...

Ti gyermekek és ti édesanyák! Gondoltok-e arra és beszéltek-e arról -legalább ilyenkor, anyák napján -, hogy Isten szeretete -Jézus áldozatában, Atyához való engedelmességében, hűségében - a ti közös életeteket is végigkíséri, oltalmaz benneteket, gondoskodik rólatok...? Ahogy egyik szép dicséretünkben énekeljük: „Áldjad Őt, mert az Úr mindent oly szépen intézett, sasszárnyon hordozott, vezérelt, bajodban védett. Nagy irgalmát naponként tölti ki rád, áldását mindenben érzed..."

Hallottuk: a sunémi asszony fia mit írhatott édesanyjáról. És ti, gyermekek? Ti mit írhattok róluk? És ti, édesanyák? Rólatok mit írhatnak, mit éltetek már át, ami nem lehetett véletlen, s átéltétek-e az Ő szeretetét...?

Imádság: Édesanyákért, gyermekekért, családokért!

Ének: 134. zsoltár, 264., 479. dicséret

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 126, összesen: 512124

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.