Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2020. március 22.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2020/12

 

Lekció:  I. Móz. 46

Textus: „Isten pedig éjszaka így szólt Izráelhez látomásban: Jákób! Jákób! Ő így felelt: Itt vagyok! Ekkor azt mondta: Én vagyok az Isten, atyádnak Istene! Ne félj lemenni Egyiptomba, mert nagy néppé teszlek ott! (...) Így hívták Izráel utódait, akik elmentek Egyiptomba...(...) Jákób egész háza népe tehát, amely Egyiptomba ment, hetven lélek volt.(...) József befogatott a kocsijába, és Gósenbe ment apja, Izráel elé. Amikor meglátta, a nyakába borult, és sokáig sírt a nyakába borulva. Izráel azt mondta Józsefnek: Most már meghalhatok, mert megláttam arcodat, hogy még élsz." (I. Móz. 46 válogatott versek)

 

Kedves Testvérek! Az Isten ma is szól hozzánk! Ez az első és legfontosabb üzenete igénknek ebben a történelmi, válságos helyzetben, amikor az egész országban zárva vannak a templomok a koronavírus-járvány miatt. Az Isten szól, nem hagy magunkra, nem fordul el tőlünk! Mint ahogy megszólította - látomásban - Izráelt is, nem először. Először akkor, mikor még Jákóbként, legényként, csalóként, testvérét Ézsaut és apját, Izsákot becsapva, elsőszülöttségi joggal és áldással a „zsebében" menekült testvére haragja elől, s útközben, az első éjszaka Isten különös álmot küldött a szemére: egy égig érő létrát látott, amelyen Isten angyalai mentek fel, s alá és Isten hangja szólt hozzá, hogy ne félj, én veled leszek, visszahozlak erre a földre! Most meg már Jákóbként, 12 gyermek édesapjaként szólítja meg őt látomásban. Merthogy az Isten számtalan módon, csatornán keresztül meg tudja szólítani az embert. Most nem templomokban, hanem egyrészt egyéni, otthoni imádságos csendjeinkben, másrészt a modern technika áldásain keresztül: rádión, tv-n vagy éppen az interneten keresztül hallhatjuk az Ő szavát. Mert az Isten ma is szól hozzánk!

„Ne félj lemenni Egyiptomba, mert nagy néppé teszlek ott!" Ne félj..! Ezt az üzenetet sem először hallja, ismét út közben éri Isten szava, újra előtte az ismeretlen... Ráadásul már idős és annyi mindenen - például legkedvesebb gyermeke, József elvesztésén - ment keresztül, s most hozzá, aki eladott rabszolgából a fáraó utáni második ember lett, hozzá megy Egyiptomba. Tele félelemmel, bizonytalansággal a jövőt illetően. Mint ahogy mi sem tudjuk, mit hoz a járványhelyzet, mi lesz holnap, egy hét vagy néhány hónap múlva. Azt hiszem régen volt már ennyire időszerű Isten szava, hogy „ne félj..!" Sokszor elmondtam, valaki megszámolta, hogy a Szentírásban 365 x van benne ez az isteni biztatás, üzenet. Minden napra egy! Ezekben a válságos időkben pedig különösen is nekünk szól.

Jákób/Izráel nem egyedül megy Egyiptomba, hanem népes családjával. Az Írás név szerint sorolja családtagjait. Igen, Isten megőrzi az övéit, népe közösségét, név szerint! „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!" (Ézs. 43, 1) A hírhedt recski munkatáborból az 50-es években megszökött egy rab, át tudott menni Nyugatra, ahol beolvasatta a Szabad Európa rádióba rabtársai nevét, amelyeket előtte tudatosan memorizált, hogy a hozzátartozók így megtudják, hogy élnek! Több, mint 500 nevet! Itt 70 nevet olvashatunk. Szimbolikus szám, éppen úgy, mint a 12. A teljesség, az egész közösség száma! S ez az Újszövetségben is érvényes, tudjuk Jézusnak 12 tanítványa volt, s tudunk egy tágabb, egy 70-es tanítványi körről is. És Jézusnak ma is vannak követői szerte a világon. Valamennyien hozzá tartozunk, az övéi vagyunk, az Ő megváltottai név szerint, ha most egymástól kicsit el is vagyunk szigetelve, de Tőle nem! Ő ismer bennünket, igen, név szerint! Jobban, mint ahogyan én, most, amikor küldtem a kör-smst az egyháztagoknak, s végigmentem a neveken egyesével...

Izráel várja a nagy találkozást, halottnak vélt gyermekével, Józseffel. Ez élteti! Ezért vállalja a hosszú utat. S amikor eljön a pillanat, ezt tudja mondani: „Most már meghalhatok, mert megláttam arcodat, hogy még élsz..." Kedves Testvérek! Most nem mehetünk közösségekbe, kaptunk plusz időt, én-időt az Istentől. Hogy átgondoljuk az életünket, hogy mi/ki hiányzik belőle..? Hogy várunk-e valamire/valakire..? Igen, várjuk-e a nagy találkozást mi is a sokak által halottnak gondolt, de mégis feltámadt, élő Jézus Krisztussal? Meglátni az Ő arcát... Mosolyát... Átélni bűnbocsátó kegyelmét, végtelen szeretetét..!

Kedves Testvérek, van még egy utolsó aktuális üzenete igénknek, bár ez nincs benn a kiemelt, (fel)olvasott igeszakaszban. József intézkedik, hogy családja, akik juhtartó, pásztoremberek voltak, ne keveredjenek az ezt a foglalkozást, s egyáltalán az idegeneket lenéző egyiptomiakkal. Egy csoportban telepedjenek le Gósen földjén, ne asszimilálódjanak, maradjanak meg Isten választott népének! Tartsák a távolságot..! (Ahogy most nekünk is ezt kell tennünk utcán, üzletekben, mindenhol) Mi keresztyének sem olvadhatunk bele a világba! Látható módon meg kell élnünk és mutatnunk, hogy mi a feltámadt és élő Jézus Krisztushoz tartozunk, az Ő követői vagyunk! Ebben a válságos időben is..!

Imádkozzunk együtt a mi Mennyei Atyánkhoz az egész, veszélyben lévő világért! Énekek: 40, 200, 511

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 74, összesen: 511858

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.